Zakaj se Creative Cloud splača

image

Če takoj v začetku pustimo ob strani dejstvo, da Evropejci plačujemo absurno višjo ceno za naročnino na Creative Cloud (CC) kot rednecki čez lužo bom z izračuni in drugimi argumenti poskušal razložiti zakaj se CC večini ljudi, ki se s tem preživlja, splača.

image

Cena zadnje verzije kompletnega CS paketa (CS6) je znašala cca. 2.600 $ (vir). Če upoštevamo še podatek, da mesečna naročnina ob enoletni vezavi za CC stane 50 $ lahko hitro izračunamo, da letno Adobu pustimo 600 $. Sedaj lahko kaj hitro pridemo do zaključka, da lahko za ceno enega kompletnega paketa (ki ga moramo, mimogrede, skeširati takoj) kar 4,5 leta jahamo Adobov puhasti oblaček.

OK, pa boste rekli, da itak ne rabite drugega kot PhotoShop (lažete, itak). Če bi kupili samo PhotoShop bi vas ta stal 700 $. Če bi ga kupili preko CC bi vas stal 20 $ na mesec ali 240 $ na leto. To še vedno pomeni mesec manj kot 3 leta naročnine. Medtem pa boste brezplačno deležni vseh nadgradenj.

Kar nas pripelje nazaj na prvo debato. 2.600 $ za 4,5 let brezplačnih nadgradenj (ki bi jih vmes lahko kupili po cca. 600 $ in bi vmes lahko celi preskočili dve verziji, a bi z vsako nadgradnjo uživali še eno dodatno leto na Adobovem oblaku).

Če ste že do sedaj redno nadgrajevali verzije vas na letnem nivoju dejansko vse skupaj ne stani nič več kot prej (ob predpostvki, da se verzije letno menjavajo).

Seveda moji izračuni gladko izpustijo vse vmesne pakete izmed katerih je najcenejši stal cca. 1.300 $ (imenovan Design Standard, vir). Kar vam še vedno kupi več kot dve leti Adobovega oblaka z vsemi vmesnimi vezijami in celotnim naborom aplikacij.

image

Ko v paket vržemo še:

  • 20 GB prostora na Adobovem strežniku
  • dostop do TypKita
  • možnost namestitve programov na dva računalnika, ne glede na operacijski sistem (sam zadevo furam na stacionarnem PCju in mojem MacBook Airu)
  • možnost začasne deaktivacije na kateremkoli od teh dveh računalnikov in namestitev programov na nek tretji računalnik (greš, recimo, na nek seminar, kolega rabi SW, doma se odjaviš, mu namestiš SW in po konferenci deaktiviraš in doma spet aktiviraš)
  • takojšen dostop do novih orodij, ko ta izidejo (popolnoma brezplačno) in tako naprej …

… se mi zdi, da CC še zdaleč ni tako slaba zadeva, kot ljudje radi potarnajo. In veste kaj je kul? Nikoli se ni treba sekirat, da ste morda vzeli paket, ki nima tistega programa za katerega se kasneje izkaže, da bi ga krvavo potrebovali. Če rabiš naložiš. No questions asked.

Seveda si ne lastiš več fizične kopije programa kar je za nekatere grozno (verjamem) – ampak časi gredo naprej in Adobe z njimi. Zdi se mi, da je skrajen čas, da tudi mi zakorakamo tja.

p.s.: poglejte si še tole infografiko


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply