Test: Nexus 5

Nexus 5 je, kot ime izdaja, že peta generacija mobitelov, ki jih zasnuje Google skupaj s partnerji, ki te mobitele potem izdelujejo. Po HTCju in Samsungu se je Google sedaj že drugič odločil za LG. Po vseh testih in drugih člankih, ki sem jih prebral me je resno zagrabilo, da napravo tudi sam preizkusim. Pred kratkim mi je res prišla v roke.

Čeprav nekateri zunanjost Nexusa 5 opisujejo kot generično in dolgočasno pa sem osebno nekoliko drugačnegna mnenja. Medtem, ko črnega Nexusa 5 res še nisem držal v roki je bela verzija Nexusa 5 čudovita. Bela tukaj v resnici pomeni bela zadaj, črna spredaj, kot je že v navadi pri Nexus napravah. Zakaj Google ne izda popolnoma bele naprave ima zelo logično razlago: tukaj si sposodimo bel iPhone (katerokoli verzijo) in se vprašajmo, če smo kdaj videli uradno fotografijo belega iPhona z ugasnjenim zaslonom. Naj vam prihranim čas in povem, da nismo. Google, tako kot Apple, očitno dobro ve, da je na beli napravi zelo grdo zgleda črn pravokotnik na prednji strani – se pravi ugasnjen zaslon. Zato Google preferira Črno-belo kombinacijo saj tako zagotovi, da tudi ko je naprava ugasnjena in leži na mizi izgleda lepo. Vse kar vidite je lepa enotna črna površina. Vem, zdi se kot dlakocepljenje, a vseeno ima poteza svoje ozadje.

Zadnji del  mobilnika so odeli v kakovostno matirano plastiko (glej in se uči, Samsung), strani so iz lakirane črne plastike in prednja stran je, kot je za pričakovati, popolnoma steklena (vseprisotni Gorilla Glass – v tem primeru 3. generacije). Bela naprava se od črne delno razlikuje tudi na prednji strani saj so mrežico čez zvočnik prav tako odeli v belo barvo. Malenkost, ki pa je še kako dobrodošla in poživi prenjo stran mobilnika (pa še lažje je vedeti kako je mobilnik obrnjen). Ključna stvar, ki me na Nexusu 4 tako zelo moti pa je zvočnik, ki so ga sedaj končno premaknili z zadnjega dela na spodnji rob – tako mobitel slišite tudi, ko leži na hrbtu.

Ko smo ravno pri zvočniku, ta je bil namreč tudi tarča kritik, moram reči, da mene ni tako zelo razočaral. Da, je bolj tih in Google ter LG sta problem že začela reševati v novejših izdajah (te imajo sedaj večje luknje na mrežici čez zvožnik in druge popravke), a vseeno ni takšne krize kot jo nekateri želijo prikazati.

Poglejmo si še ključne lastnosti telefona:

LASTNOST OPIS
ZASLON 12,57 cm, 1920 px × 1080 px (in-cell display)
DIMENZIJE Višina: 137,84 mm
Širina: 69,17 mm
Debelina: 8,59 mm
MASA 130 g (z baterijo)
ZVOK 3.5 mm vtič za slušalke in vgrajen zvočnik
PROCESOR Snapdragon™ 800, 2.26GHz (CPU) in Adreno 330, 450MHz (GPU)
POMNILNIK 2 GB delovnega pomnilnika
HRANJENJE PODATKOV 16 GB ali 32 GB – odvisno od verzije
OPERACIJSKI SISTEM
Android™ 4.4 (KitKat)
FOTOAPARAT 1.3 MP spredaj in 8 MP zadaj z optično stabilizacijo slike (Optical Image Stabilization)
BATERIJA 2300 mAh z možnostjo brezžičnega polnjenja (Qi)
POVEZLJIVOST Bluetooth 4.0 in NFC
Dual-band Wi-Fi (2.4G/5G) 802.11 a/b/g/n/ac
2G/3G/4G LTE

Tisti, ki bolj podrobno spremljate mobilne tehnologije verjetno veste, da je Nexus 5 na splošno požel zelo pozitiven odziv, v kolikor odmislimo prej omenjen problem z zvočnikom in probleme s fotoaparatom. Dobra novica je, da so problemi s fotoaparatom po zadnji nadgradnji (KitKat 4.4.2) sanirani in slike, ki jih Nexus 5 zajema, so popolnoma na nivoju. Vzorce si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Prva stvar, ki sem jo opazil na Nexusu 5 je bil zaslon, ki je resnično lep in razlika med 720p in 1080p se opazi – ne sicer pri splošni uporabi, se pa pozna pri gledanju fotografij. Prav tako se razliko opazi, če se res potrudite in od blizu poškilite na oba ekrana. Čeprav nekaterim bolj odgovarjajo AMOLED zasloni pa osebno nisem ravno ljubitelj, razen ko govorimo o pametni rabi AMOLED zaslonov in njihove zmožnosti selektivne osvetlitve pikslov, kakor to počne Motorilin Moto X.

Ko smo ravno pri Moto X je vredno opomniti, da je Google del funkcionalnosti, ki so se prvič pojavile ravno pri Moto X, sedaj prenesel tudi na novega Nexusa – ta sedaj z enim ušesom ves čas prisluškuje za ključno besedo zvezo “OK Google”, ki je že kar dodobra zasidrana med uporabniki Googlovih storitev. Tu je potrebno poudariti, da “ves čas posluša” velja samo, ko je naprava odklenjena. Ob zaklenjenem zaslonu vas Nexus 5, za razliko od Moto X, ne sliši (slednji ima v procesorju dodatno jedro, namenjeno prav temu – konstantnemu poslušanju).

O KitKatu sem že pisal in tu ni kaj več za dodati – Google je uredil nekaj prepotrebnih popravkov in nagradenj, ki občutno nadgradijo uporabniško izkušnjo. Še vedno trdim, da je stock Android edina prava odločitev in zato tudi odločno nasprotujem vsem OEMom, ki na svoje naprave tlačijo polizdelke, ki slišijo na ime TouchWiz, Sense in tako naprej.

Google je v Nexus 5 vgradil procesor Snapdragon™ 800, ki tiktka pri vrtoglavi frekvenci 2,66 GHz. To, v navezi z grafičnim procesorjem Adreno 330, pomeni, da lahko Nexus 5 prebavi prav vse kar vržete vanj (figurativno, seveda – kamni, sekire, čolni in podobne stvari odpadejo). Del zasluge pa gre, seveda, tudi dvema gigabajtoma rama.

Čeprav si lastim Nexusa 4 in nadgradnje v tem trenutku pravzaprav ne morem opravičiti, saj razlik med 4. in 5. generaijo ni tako veliko, si ne morem pomagati, da na to vseeno ne bi ves čas mislil. Nexus 5 je lep, dobro zgrajen, ima lep ekran, spodoben fotoaparat in je neverjetno hiter. Del mene hrepeni po najnovejšem in najboljšem, denarnica pa v zadnjem žepu bridko ihti.


Posted

in

by

Comments

6 responses to “Test: Nexus 5”

  1. Matej Stipanic Avatar
    Matej Stipanic

    Odlicen telefon. Sam sem z N5 super zadovolje . Res da je biu z 4.4 fotoaparat skoraj da neuporaben, razen ko si slikal mirujoce predmete. Focus je biu tako pocasen da je zmazal vsako sliko. Grozno. Vendar so hvala bogu to z updateom popravili in sedaj je fotoaparat povsem zadovoljiv. Marsikdo se tudi pritozuje nad baterijo. Meni vcasih zdrzi tud dva dni zmerne uporabe. Tako da telefon je svojega denarja se kako vreden in ga vsekakor priporcam.

    Matej

    1. Uroš Miklavčič Avatar

      Sicer ne vem kakšna je bila situacija pred updejtom, ker sem zadevo dobil v test malo kasneje, vendar pa se mi je zdel fotoaparat na 4.4.2 več kot spodoben kar je vidno tudi iz testnih posnetkov. Sploh v primerjavi z N4.

      Glede baterije žal nisem imel dovolj časa za resen test zato o tem nisem pisal. Osebno mi je dovolj, da zdrži cel dan neke srednje intenzivne rabe. Maili, klicanje, SMSi, nekaj brskanja po spletu pa morda kaj glasbe ali kakšen podcast.

      1. Matej Stipanic Avatar
        Matej Stipanic

        Katastrofa od kamere je blo 🙂
        Zato so pa tud tako pohitel z updateom. Rez si mogu zlo potrudt da slika ni bla zmazana. Ljudi dejansko nisi mogel slikat. Ampak so ta focus cas super zrihtal, sicer baje mal na racun kvalitete slike, ampak vseeno.
        Glede baterije pa mislim da smo si ze vsi na jasnem da se smartphone pac polni vsak vecer. Je pa res da kasen dan ko je v sluzbi ornk guzva in nimam casa viset na telefonu, mi ostane komot 50% baterije za naslednji dan. Se bolj pa je pomembno da mi baterija zdrzi cel vikend, tako da ni panike ce kdaj pozabm polnilec doma.

        Imam pa crno verzijo in je telefon prexudovit. Trenutno po mojem mnenju ni lepsga telefona. Plus ta “gumi plastika” iz N7 in N10 daje odlicen obcutek v roki in oprijem.

        1. Uroš Miklavčič Avatar

          Super, potem baterija ni kritično slaba in popolnoma zadovolji. Bom šel enkrat v en Telekomov center pogledat črnega, da ga vidim. Se pa strinjam glede matirane plastike, da. Pa še dokaj odporna je taka plastika na prstne odtise.

          1. Matej Stipanic Avatar
            Matej Stipanic

            Res je, prstni odtisi se skoraj da ne poznajo. Tako zadaj kot tudi spredaj na ekranu. Opazam da velik manjkrat brisem ekran kot na prejsnjem galaxy nexus kot tudi na tablici N10 ( obe Samsung naprave). Nevem a je kj na tem sam tko se mi zdi.
            Bi pa sam se to poudariu, snemanje videoposnetkov je tudi odlicno. OIS dela super in so posnetki veliko bolj mirni.
            Drgac sem danes slucjno naletel na tvoj blog in vidm da bom danes kar nekaj casa previsel na telefonu in prebiral poste.
            Sam tko naprej 🙂

          2. Uroš Miklavčič Avatar

            Super, hvala za pozitiven feedback. Se bom trudil še naprej :).

Leave a Reply