Test: Logitech G600

“Pa kaj rabiš toliko gumbov?” je poved, ki sem jo slišal največkrat, ko sem ponosno razkazoval svojo novo miško, Logitech G600. Ampak jaz jih rabim in lahko pridejo prav tudi tebi, če se le malo znajdeš. Za vse, ki vas zanimajo podrobnosti si preberite tale test, ostali pa lahko verjamete, da gre za noro dobro miško, ki je dobra tudi zaradi vsega drugega, ne samo zaradi gumbov.

Če preskočimo embalažo in vse ostale formalnosti, ki se pojavijo ob nakupu novega izdelka in se morda za začetek osredotočimo le na ceno boste videli, da je pri nas ta trenutek kar ugodna (50 €) v primerjavi s tujino (tudi tudi okoli 50 € + poštnina). Ravno ugodna cena na tej strani Alp me je vzpodbudila, da si privoščim G600. Odločil sem se za belo verzijo, ker sem želel malo spremembe napram mojemu Deathadderju in predvsem zato, ker mi je všeč ta Stormtrooper izgled. Obstaja pa tudi v črni verziji.

Ne glede na barvo pa so specifikacije miške impresivne in kaj dosti več si človek res ne more predstavljati, da bi potreboval ta trenutek.

  • Dimenzije: 118 mm × 75 mm × 41 mm (d × š × v)
  • Masa: 133 g
  • Kabel: 2 m, pleten
  • Senzor: Avago 9800, 200 – 8200 dpi
  • Št. gumbov: 20

Ergonomska oblika G600 je fantastična in sem se je navadil v prvem dnevu uporabe. Poleg dobre ergonomije pa je najbolj super sama tekstura ohišja miške. Za razliko od mojega Deathadderja, ki je imel gumirano prevleko ima G600 trdo plastiko, ki ima rahlo grobo teksturo in hidrofobni premaz. To pomeni, da se bo na miški nabiralo bistveno manj umazanije kot na kakšni drugi miški brez tega premaza. In premaz resnično deluje. Zanimivo pa je predvsem to, da Logitech tega ne obeša na velik zvon, čeprav je po mojem to ena boljših lastnosti miške.

Poleg dobre ergonomije in odlične kakovosti izdelave pa se seveda ne da spregledati vseh 20 gumbov. Takole gre: 12 gumbov na strani, razporejenih v mrežo 3 × 4, trije gumbi na zgornji strani (levi in desni klik in še tretji gumb, desno od desnega … emmm … ja), klik s koleščkom, nagib koleščka levo in desno ter še dva gumba na vrhu miške, za koleščkom. Vse skupaj torej 20. Kako lahko ali težko je doseči katerega od gumbov je odvisno od velikosti tvoje roke – to je najlažje preizkusiti tako, da miško najdeš v kakšni trgovini in jo primeš v roke. Načeloma pa je tako, da so gumbi zelo pametno razporejeni in se jih da z nekaj truda vse doseči. Meni probleme dela le zadnja vrsta v mreži (G18 – G20) ter gumba nad koleščkom. Kljub temu je za pisarniško rabo malodane vseeno, za igranje iger pa je to lahko problem – tam štejeta hitrost in natančnost. Za natančnost pritiska gumba skrbi oblika gumbov v mreži. Ti so razporejeni v nekakšnem valu. prvi dve in drugi dve vrsti sta obe nagnjeni ena k drugi v obliki črka V. To pomeni, da lahko enostavno otipate v kateri vrsti se nahajate.

Mreža gumbov je najbolj izstopajoča lastnost na sami miški in kamen spotike za marsikoga, ki nima dovolj domišljije. Dejstvo je, da me skorajda vsak vpraša kaj bom s toliko gumbi. Pa mu hitro razložim vse eksotične štiri prstne bližnjice, ki jih dnevno uporabljam v Photoshopu in potem vse skupaj malo bolj jasno. S priloženo programsko opremo si lahko privoščite neizmerno mero svobode. Vsakega izmed gumbov na miški lahko namreč povsem svobodno nastavite po svoji volji. Pritisk gumba vam na primer lahko začne predvajati glasbo, prekoči pesem, uravnava glasnost, izvede poljubno kombinacijo tipk, izpiše nekaj odstavkov besedila, spremeni občutljivost senzorja ali karkoli vam že srce poželi. Možnosti so resnično neomejene.

Gumbi v mreži na levi strani so tudi osvetljeni pri čemer lahko s programsko opremo po želji nastavite barvo po želji. Prav tako lahko vklopite utripanje tipk ali pa prelivanje med vsemi barvami. Odvisno od vaših želja lahko torej popolnoma prilagodite osvetlitev ali pa jo enostavno ugasnete, če vam je preveč nadležna.

Po kakšnih dveh tednih uporabe moram priznati, da je G600 najboljša miška kar sem jih imel. Morda bi bilo dobro, če bi obstajala še brezžična verzija, a če vas rep ne moti vam lahko to miško le toplo priporočam. Ergonomija, kakovost izdelave, prilagodljivost, tekstura površine s hidrofobnim premazom in odsotnost lakiranih površin na stikih z roko naredijo to miško resnično prijetno za držanje in uporabo. Prav ne bo prišla samo igralcem MMO iger ampak vsem, ki na svojih računalnikih poganjate bolj kompleksne kose programske opreme. Seveda ni nič narobe, če si jo privoščite kar tako, ker je kul :).

Za vsa vprašanja mi lahko zatežite spodaj v komentarjih ali pa na Twitterju kjer sem @uros_m.


Comments

Leave a Reply