Sony Xperia Z

image

Nekaj dni sem imel na testu mobilnik Sony Xperia Z (hvala, Mobitel), ki je, mimogrede, drugi Sonyev paradnji konj po ločitvi z Ericssonom. Kot verjetno veste ga poganja Googlov Android 4.1.2 kar pomeni, da ne poganja zadnje verzije, ki je v času pisanja 4.2.2. To je, kot pri drugih proizvajalcih, posledica lastne programske opreme, ki jo je Sony navlekel čez standardni Android uporabniški vmesnik. S tem sicer pridobite nekaj lastnosti, ki jih navaden Android ne ponuja, a hkrati, v primeru Xperie Z, žrtvujete nekaj dobrih plati. 

Prva slabost je ta, da nimate dostopa do zadnje verzije operacijskega sistema, takoj, ko ga Google izda, ampak morate počakati, da Sony na novo verzijo ponovno navleče svoj uporabniški vmesnik – to pa se lahko zavleče. Potem pa so tu še druge težave.

Tipkovnica ni tako dobra, kot jo ponuja stock Android, a ker je to še vedno Android, si lahko zlahka naložite privzeto verzijo nazaj. Vse kar je potrebno je skok v Play Store in že je vse OK.

Launcher, ki ga je Sony razvil za Xperio Z se tu in tam zatakne kar je nerodno saj je Google s projektom Butter hotel doseči ravno naprotno. Vendar tudi rešitev za to težavo (v kolikor vas zmoti) leži v Play Storu. Naložite Nova Launcher in delovanje bo popolnoma gladko.

Sony prilaga še nekaj lastnih aplikacij kot je recimo Walkman (za poslušanje glasbe) in tako naprej. Če prinašajo dodano vrednost sicer ne bi upal reči, ni pa nič narobe, da so tam, saj niso v napoto in niso vsiljive. Dejansko so vsi Sonyevi dodatki zelo blagi in neopazni v primerjavi s tem kar počneta Samsung in HTC – kar je zelo dobro.

image

Če se obrnemo na strojno opremo mobilnika je treba poudariti, da mobilnik spominja na iPhone 4/4S ter Nexus 4 s svojim stekelnim hrbtom. Po straneh se za raznimi pokrovčki skrivajo vtič za micro USB, pladen za SIM in micro SD kartici ter 3,5mm vtič za slušalke. Zakaj je Sony vse te stvari skril pod pokrovčke? Mobilnik je odporen na vodo. Nisem sicer testiral s potapljanjem v akvarij (pravijo, da zdrži celo do pol ure na globini enega metra), me pa je en večer ujela nevihta in prav zabavno je bilo, ko sem se požvižgal na dežne kaplje in veselo upravljal z mobilnikom naprej. Definitivno zelo priročno.

Kakovost izdelave sicer ne dosega Applove, a vseeno sem dobil občutek, da je Sony še vedno mojster industrijskega oblikovanja. Mobilnik zaznamujejo ostre linije in robovi, ki se jih človek hitro navadi in postanejo del izkušnje. Vsekakor je to eden boljše oblikovanih mobilnikov zadnje čase.

Baterija se je na mojem testu obnesla zelo solidno in je povsem suvereno zdržala cel dan relativno intnzivne uporabe. Poleg tega vam Xperia ponuja zelo inovativno funkcionalnost, ki izklopi prenos podatkov in aplikacije, ki tečejo v ozadju, medtem ko je telefon zakenjen in ga ne uporabljate – s tem pa prihranite ogromno energije. Če želite določenim aplikacijam vseeno dopostiti izvajanje in prenos podatkov jih lahko dodate na poseben seznam in delovale bodo kot bi običajno.

Na prednji strani je 5 palčni Full HD zaslon, kar nanese na gostoto pixlov v višini 443 PPI. Da boste to lažje razumeli se sprehodite do kakšnega Mobitelovega centra in si zadevo oglejte na lastne oči. Zaslon je super oster in lepo prikazuje barve. Pod kotom sicer te barve zbledjo ampak konec koncev, če gledate zaslon pod takim kotom je to vaš problem.

Na zadnji strani v svet gleda fotoaparat za katerim stoji senzor, ki zna zajeti kar neverjetnih 13,1 MP, družbo pa mu dela označba, ki nakazuje, da mobilnik zna komunicirati preko sistema NFC. Ne vem sicer, če je Sony dobil okrožnico, v kateri piše, da je dirke megapixlov počasi konec, a vseeno fotoaparat ni slab. Daleč od tega – v dobri svetlobi so slike čiste in ostre, v slabi svetlobi pa je zgodba v sivem povprečju – če pa iščete mobilnik, ki se bo dobro odrezal v slabi svetlobi se obnite na Nokio Lumio 920.

Pod črto je mobilnik zelo lepo oblikovan in ima dober zaslon, programska oprema pa pusti grenak priokus, ki ga lahko z nekaj spretnosti hitro odpravimo. Cenovno je mobilnik sicer v področju kjer se je opravičeno vprašati, ali obstaja za ta denar tudi kaj boljšega. Za zelo podobno ceno dobite Galaxy S IV, za nekoliko manj pa Lumio 920 (Windows Phone) ter Nexus 4, ki je po mojem mnenju še vedno ponuja največ za svojo ceno med Android napravami. Na koncu bosta to pretehtala vaša denarnica in osebni okus. Nikakor pa z Xperio Z ne boste prikrajšani.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply