Posnemite time lapse z Android mobitelom

Pred časom sem opazil, da ima Nexus 4 v privzeti aplikaciji za fotografiranje možnost snemanja time lapse video posnetkov in ko sem malo pregledal kako stvar deluje sem ugotovil, da zna biti vse skupaj precej zabavno. Nekoliko naivno sem se spravil snemati prvi time lapse video in nastal je naslednji posnetek:

Interval zajema: 10 sekund

Prva napaka, ki sem jo naredil je bila, da nisem vklopil t.i. “flight mode”, ki izklopi vse povezave, ki jih mobitel ima in tako efektivno prepreči, da bi vam kakšni klici, SMSi ali druga obvestila, prekinjala snemanje oz. z vibracijami prestavljala napravo – kot se je to zgodilo meni.

Naslednji poskus se je izkazal za bolj plodnega, ker sem upošteval prejšnje dognanje in vklopil flight mode ter mobitel nekoliko bolj trdno fiksiral (za vsak slučaj). Super, video je stabilen kot skala, a pojavil se je drug problem:

Interval zajema: 10 sekund

Ker sem snemal iz dnevne sobe in mobitel obrnil v nebo je prišlo do odboja luči iz prostora. OK, druga lekcija: pazi na odboje, če snemaš čez steklo.

Droid Timelapse

V tretjem poskusu sem uporabil drugo aplikacijo, ki sliši na ime Droid Timelapse (kako izvirno). Izkazalo se je, da ima nekaj prednosti pred privzeto aplikacijo za snemanje. Prva pomembna lastnost je možnost nastavitve zamika pred začetkom snemanja. To je predvsem uporabno, ker v trenutku, ko sprožimo snemanje po navadi še malo premaknemo mobitel in lahko pride do zamika med prvo in vsemi ostalimi sličicami. Poleg tega aplikacija omogoča zajemanje videa pri polni resoluciji, ki jo zmore senzor; lahko nastavimo fiksen fokus (macro, normal, infinity); omogoča zajem videa s filtrom; lahko nastavite samodejen izklop, ko zajame dovolj slik za določeno dolžino videa in še nekaj drugih malenkosti.

 en_generic_rgb_wo_45

Video, ki je nastal je nekoliko boljši. Seveda sem gladko pozabil na svojo prvo lekcijo in pozabil vklopiti airplane mode. Imel sem srečo in vmes nisem dobil nobenega opozorila, ki bi povzočil vibriranje naprave. 

Interval zajema: 10 sekund

Video je že bolj spodoben in s pravo nastavitvijo beline tudi nekoliko bolj prijeten za oko. Žal trenutno nimam bolj pametnega kadra zato se na to temo vrnem v prihonosti. Upam, da mi do takrat uspe posneti kako pada sneg, kakšen sončen zahod, prihajanje ladij v zaliv, izgorevanje sveče ali kaj podobnega.

Če ste tudi vi ustvarili kakšen timelapse z mobitelom mi pustite povezavo v komentarjih. Če bo odziv dober bom najboljše objavil in pokomentiral.

Za vsa vprašanja mi lahko težite na twitterju.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply