Popravilo neželenih dvoklikov miške

Neželen dvoklik je pogosta napaka mišk in je posledica zamaščenega ali oksidiranega stikala znotraj same miške. Popravilo je relativno enostavno in vam ne bo vzelo veliko časa. Jaz sem za namen prikaza dobil v roke dvoklikajočo miško Logitech Performance MX, ki mi jo je velikodušno “posodil” @th0r.

image

Za to popravilo boste potrebovali: križni in ploščati izvijač, izopropil alkohol ter vatirane palčke. Če boste razstavili tudi stikalo pa še Olfa nož oz. skalpel. Prav pride tudi pinceta.

1. Korak: poiščite vijake
Najprej boste odstranili baterijo, če je miš brezžična, nato pa boste morali locirati kje se skrivajo vijaki, ki skupaj držijo vašo miško. Poleg tistih vijakov, ki so takoj vidni se ti po navadi skrivajo tudi pod “nogami”, ki skrbijo za gladko drsenje po podlagi. Včasih se kakšen vijak skriva tudi pod raznimi nalepkami na spodnji strani. Previdno odstranite noge, saj jih boste po koncu popravila morali namestiti nazaj.

image

image

 2. Korak: razstavimo miš
Ta korak je precej preprost. Odvijemo vijake in previdno in počasi ločimo pokrov ter spodnjo stran miške. Delajte počasi saj se lahko zgodi, da sta oba dela med seboj povezana še s kakšnim kablom. Performace MX ima iz pokrova kabel, ki je povezan z matično ploščo na spodnji strani. Previdno ga odstranite (ne vlecite za kable, uporabite ploščat izvijač ali kaj podobnega in previdno ločite povezavo pri vtiču).

image

3. Korak: z izopropil alkoholom očistite stikalo
Vatirano palčko dobro prepojite z izopropil alkoholom – priporočljivo do te mere, da se začne na koncu pojavljati kapljica. To kapljico prenesite na beli del stikala, da izopropil zaide v notranjost samega stikala, nato pa s prepojenim vatiranim delom čim dlje pritiskajte gumb. Izopropil bo odstranil maščobe, ki so kot posledica potenja prodrle v notranjost stikala.

image

image

 Ko končate ta korak ste morda lahko že končali. Miško lahko sestavite nazaj in prizkusite, če je dvoklik izginil. V kolikor ni bilo uspeha pomeni, da so kovinski deli znotraj stikala oksidirali. Potrebno bo odpreti stikalo; ponovno odprite miško in nadaljujte na 4. korak.

4. Korak: razstavite stikalo
Stikalo morda zgleda tako, kot da se ne da razstaviti. Na sliki je označeno mesto na katerem se stikalo lahko odpre. Noževo konico počasi vstavite v označeno režo in nakrenite stran od stikala. Kmalu boste videli, da je zavihek, ki ga premikate, zataknjen na ohišje stikala. Počasi po celotni širini ločite zatič in pokrov stikala se bo ločil od ohišja. Pazite – iz notranjosti stikala lahko odskoči majhen kovinski delec. Delajte počasi in hkrati pazite, da ne izgubite bele tipke iz stikala. Če vam pade iz pokrova jo s pinceto namestite nazaj.

image

image

Sedaj ko ste stikalo odprli lahko odstranite kovinsko ploščico (predlagam, da pred tem slikate kako je stikalo sestavljeno) in si jo ogledate. Če je potemnjena ali zelena je zagotovo oksidirana. Uporabite ploščati izvijač in zdrgnite stran oksidirano plast. Enako storite na kovinskih delih, ki so zaliti v samo stikalo. Na koncu lahko še malo podrgnete vse kovinske dele z izopropil alkoholom.

image

Ponovno sestavljanje stikala vam bo vzelo največ časa. Potrebovali boste malo potrpljenja in kakšno pinceto. Če vam ni jasno kako gre nazaj skupaj si pomagajte s fotografijo ali pa odprite stikalo na desni strani in upajte, da med odpiranjem ne razpade.

Ko je stikalo sestavljeno, namestite nazaj še pokrov stikala. Da bo lažje obrnite pokrov na glavo in nanj poveznite miško (drugače vam bo bela tipka ves čas padala ven).

Ko imate miško ravno v kosih je morda pametno, da iz notranjosti odstranite vso nesnago, ki se je tam znašla. Spihajte ven trde delce in brišite kolešček ter druge zamaščene dele notranjosti. Tudi s tem boste preprečili, da se dvoklik ne bo tako hitro vrnil.

image

Sestavite miško nazaj in dvoklik mora biti ozdravljen. Če ni ste zgrešili kakšen oksidiran del. Ponovite vajo. Sam sem s tem postopkom ozdravil že več kot pet glodalcev.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply