Podcasti, ki jih poslušam

V novembru 2013 sem se že tretjič odločil, da začnem poslušati podcaste. Želja po tem je izvirala predvsem iz dejstva, da sem kot poslušalec Vala 202 velikokrat zamudil Frekvenco X, Zapise iz močvirja in druge zanimive oddaje. Podcasti, torej, so bili logična rešitev. Kar ni bilo tako logično pa je bil način kako najbolj učinkovito konzumirati te podcaste. V mojem zadnjem poskusu sem končno našel optimalen način v obliki aplikacije Pocket Casts. O sami aplikaciji sem že pisal, zato se tu v podrobnosti ne bom spuščal.

   en_generic_rgb_wo_45 en_generic_rgb_wo_45 

Spodaj je seznam podcastov, ki jih poslušam jaz . Če ne veste kje začeti s poslušanjem podcastov je to morda dobra iztočnica, a verjamem, da ne zadosti vsem okusom. Torej, ko sem prvič pognal Pocket Casts sem najprej poiskal podcaste, ki jih objavlja Val 202.

Frekvenca X

fx Poljudna oddaja o znanosti, v kateri vas popeljemo med vznemirljiva vprašanja in odkritja moderne znanosti, s katerimi se raziskovalci v tem trenutku spopadajo v svojih glavah in laboratorijih. Poleg navdušencev nad odkritji znanosti, oddajo oblikujejo tudi zunanji strokovni sodelavci dr. Nejc Jelen, prof. dr. Tomaž Zwitter in dr. Sašo Dolenc.

 

Odbita do bita

bitaOdbita do bita se loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas. Gre za tech podcast, ki se ga lotevajo Nejc Jemec, Matej Praprotnik in Maruša Kerec.

 

Tvit na i

tvitV oddaji Tvit na i Val 202 objavlja izbor zanimivih tvitov. Predloge za goste in tedenski tvitober zbirajo z retviti na @val202, nato pa izbor najbolj udarnih zapisov prebira Lidija Hartman.

 

Zapisi iz močvirja

zapisiGlosa Marka Radmiloviča, začinjena s prefinjenim smislom za humor, ki je enostavno ne smete preslišati! Najbolje jih interpretira Jure Franco. 

 

[threedots]

Naslednji korek je bil, da sem poiskal slovenske neodvisne podcaste. Tukaj je ponudba nekoliko omejena, a je morda ravno zaradi tega kakovost toliko boljša.

Bitni pogovori

Bitni pogovoriPodcast o Applu, tehnologijah, gadgetih, produktivnosti in sploh vsem.

 

Glave

glave-300x300Oddaja za legitimno preživljanje prostega časa o knjigah, serijah, filmih in Billu Pullmanu. Z gosti pametujeta Boštjan Gorenc Pižama in Anže Tomić.

 

Apparatus

apparatus-malaSerija pogovorov kjer legitimni člani družbe povejo, kaj počnejo v življenju. Vsako sredo. Sprašuje Anže Tomić.

 

[threedots]

Na koncu sem si poiskal še nekaj tujih podcastov.

Accidental Tech Podcast

atpTech podcast, ki je po besedah ustvarjalcev, Marca Armenta, Caseya Lissa in Johna Siracuse, rodil medtem, ko so se lotevali avtomobilskega podcasta Neutral (ki je izšel kot mini serija).

 

Android Central

androidcentral

Tedenski vpogled v svet Androida – ekipa se loti najbolj pomembnih novic tedna in jih analizira ter odgovarja na izbrana vprašnja, ki se tekom tedna naberejo.

 

Android Police

nexusae0_AP_AlbumArt_Final_thumb2

Android Police oddaja svoj podcast v živo vsak četrtek ob 2. uri zjutraj po našem času. Podobno kot Android Central se lotijo Android sveta in novic, ki so tisti teden odmevale. Trenutno se še odločam za kateri podcast sem bom odločil dolgoročno in Android Police je zaenkrat v prednosti.

 

How To Do Everything

htdeČe vas zanimajo naključne stvari je to podcast za vas. Dovolj je, da vam povem, da v epizod 136, z naslovom “Cow To Moo Everything”, Patrick Stewart interpretira različne naglase s katerimi mukajo krave v Veliki Britaniji. Neprecenljivo.

 

StarTalk Radio

startalk-cover-boxset_largeNeil deGrasse Tyson. Je potrebno povedati še kaj več? Če Neila ne poznate kot astrofizika in kozmologa, ki ljudem na poljuden način približuje fizikalne pojave vesolja pa ga gotovo poznate kot ta meme. V vsakem primeru priporočam ta podcast vsem, ki vas zanima znanost oz. vam je všeč Valova Frekvenca X.

 

Stuff You Should Know

sysk-audio-1600Podcast, ki ga ustvarjajo isti ljudje, ki ustvarjajo tudi spletno stran HowStuffWorks.com. Poljudnoznanstven podcast o praktično vsem.

 
[threedots]
Katere podcaste pa poslušate vi? Vesel bom predlogov zato se mi oglasite spodaj v komentarjih ali pa mi zatežite na twitterju.