Lumia 920

image

Pred dnevi mi je Mobitel v test posodil mobilnik Nokia Lumia 920, ki sem ga želel preizkusiti predvsem zaradi opevanih lastnosti fotoaparata. Na kratko: fotoaparat je neverjeten, programska oprema pa pomanjkljiva.

Plastično ohišje ima prijeten občutek in kljub lakirani, gladki površini ne drsi iz rok. Da dobro sede v roko poskrbi tudi prijetno zaobljen hrbet naprave, ki pa hkrati onemogoča udobno upravljanje, ko Lumia sedi na trdi ravni podlagi kot je miza. Ne glede na svojo enormnost (velikost je sicer opravičljiva zaradi samega fotoaparata) me je presenetila teža telefona – nikoli si ne bi mislil, da je stvar tako težka. Od kje ta teža in zakaj se sicer nisem poglabljal, a vseeno je to morda večji problem kot velikost.

image

Gumbi imajo dovolj hoda, da se jih da urobno pritisniti. Zelo dobra odločitev je ločen gumb za fotoaparat, ki omogoča zagon fotoaparata neposredno ob zaklenjenem telefonu. Poleg tega je gumb dvostopenjski, kot ste morda navajeni s kompaktnih in DSLR fotoaparatov.

Fotoaparat pa je na samem telefonu postavljen občutno prenizko in večkrat se je zgodilo, da sem imel na sliki poleg subjekta tudi svoj prst. Do tega je predvsem rado prišlo, ko sem fotografiral z eno roko, ker sem moral telefon zaradi njegove teže držati višje. Verjamem, da se lahko temu z malo prakse izognem, a vseeno je to zelo nadležno.

Lumia 920 zajema odlične fotografije v slabi svetlobi in brez težav prekosa vso konkurenco na trgu ta hip. Brez izjem. Vendar pa se kmalu začnejo kazati problemi. Privzeta programska oprema za slikanje, ki jo ponuja Windows Phone 8 je omejena. Tap-to-focus sicer deluje, a hkrati tudi avtomatsko zajame sliko. Kaj pa če želim samo nastaviti fokus in počakati, da subjekt pride v vidno polje? Uporabim lahko fizični gumb, da, a zakaj Microsoft tega ni omogočil tudi preko samega zaslona mi ni jasno.

Drugi problem, ki ga imam je merjenje svetlobe. Android in iOS znata meriti svetlobo v točki kjer sem pritisnil na zaslon za fokus. To pomeni, da bo subjekt na katerega sem ostril tudi pravilno osvetljen. Lumia meri svetlobo po celi površini vidnega polja. Problem je posebno pereč, ko je v vidnem polju vir svetlobe ali pa je del vidnega polja občutno bolj osvetljen kot ostali del (delno s to da rešiti z »scene« nastavitvijo »Blacklit«, a to zahteva kopanje po meniju, kar je zamudno). Belina je, tako kot na vsem mobilnikih, včasih prava, včasih zgrešena.

Kljub vsem omejitvam Lumia zajema zelo lepe fotografije. Če se zavedamo omejitev programska opreme in jih pri fotografiranju upoštevamo bo vse OK.

Oglejte si glaerijo slik zajetih z Lumio 920

Zahvaljujoč stabilizaciji, ki omogoča tako dobre fotografije v slabi svetlobi so video posnetki izredno stabilni četudi še niste dobili dnevne doze česarkoli vas že pomirja. Za bolj nazoren prikaz tega si oglejte video spodaj.

Operacijski sistem Windows Phone še vedno trpi za pomanjkanjem aplikacij. Kakorkoli se stvar obrne boste slej kot prej naleteli na luknjo. Tu tiči največji razlog, da se več ljudi ne odloči za nakup Windows Phone naprave.

Pod črto je Lumia 920 strojno zelo zmogljiv mobilnik, ki ga občutno omejuje Windows Phone. Naj nekdo namigne Nokii, da na Lumio 920 naloži Android in dobili bodo tržno nadvse zanimivo napravo.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply