Kako razjeziti oblikovalca?

Nekaj realnih situacij s katerimi imam opravka kot grafični oblikovalec in mi včasih pošteno načnejo živce. Garantiram, da deluje na vse oblikovalce enako.

“Kar nekaj z naše spletne strani poberi.”
Tule nekje začne povprečni oblikovalec trzati z očesom. Verjamem, da ste pošteno plačali svojo spletno stran, ste nanjo ponosni in po vsej verjetnosti je še lično zgrajena. Ampak za božjo voljo, kaj naj tam poberem? Logotip dimenzij 120 px × 47 px? Besedilo: “Smo mlado podjetje …”? Dragi naročnik, če ti ne veš kaj želiš ti tega jaz ne morem povedati.

Pošlješ slikovni material … velikosti 10 px × 10 px … slikano z mobilnikom … zvečer … postrani.
In nato sprašujejo, zakaj vse skupaj zgleda tako slabo. Dragi naročnik, če bi bi avto umil z vedrom fekalij bi ta smrdel. Se strinjava? No, ista scena, samo v tem primeru so v vedru fotografije.

“Pošiljam vam PDF datoteko našega logotipa … smo poskenirali vizitko. Samo je še prejšnja verzija logotipa, sedaj je nov font. Samo zamenjajte ga za Arial.”
OK, ta štorija gre lahko v dve smeri: a) Imel si super oblikovalca, ga nategnil in ta ti ni dal končnih datotek. b) Nisi imel super oblikovalca, ta je popokal keš in ti ni dal končnih datotek.

“Pošiljam vam logotip, ki sem ga izdelal v Wordu. Sem zadnjič našel WordArt.”
Ne bom sploh komentiral. Lahko vam pa računam še izdelavo novega logotipa, ko smo ravno pri delu. Ugodno.

“Pošiljam besedilo za članek (in preslednica je moja najljubša tipka).”
Sicer ne vem ali imaš mazohistične vzgibe ali pa si samo zelo ignorantski ampak Word oz. katerikoli drug polspodoben urejevalnik besedil, ima eno blazno noro tipko, ko se ti zahoče poravnati besedilo na desno stran. Takšne črtice ma pa na desni so poravnane (ha, kdo bi si mislil, ane), na levi pa nazobčane. Uporabi ga. Daj no, samo enkrat, za atija …

“A lahko dva milimetra višje tole animacijo premaknemo?”
Tule niti ne zamerim ignorance. Razumem, da ne veste, da pri stvareh, ki jih bomo prikazovali na zaslonih stvari merimo v pixlih (čeprav bi lahko) – ampak prosim, da pri tem ne vztrajate kot pretletnik, ko vam vljudno razložim, da dva milimetra meni ne pomenita nič, ker ne vem niti kako velik zaslon imate niti kakšno ločljivost premore … Ah, pozabite. Bom dal dva milimetra višje, ja.

“Moja hčerka, ki se spozna na te zadeve mi je rekla, da je premalo barv.”
Z vsem spoštovanjem do vašega naraščaja ampak povejte ji, da Instagram ni orodje za grafično oblikovanje in Nicki Minaj ne pade znotraj definicije besede “estetika”.

Bom tu nekje zaključil. Zagotovo v prihodnosti napišem še nadaljevanje.7


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply