Instagram + Android = zanič slike

Ko sem včeraj delal izbor Instagram fotografij sem ugotovil, da se fotografije, ki sem jih v začetku leta zajel z iPhonom 4s, bistveno razlikujejo od tistih, ki sem jih posnel z Nexusom 4. Razlika je očitna, saj so fotografije, ki sem jih zajel z Nexusom 4 bistveno bolj grobe – robovi med visoko kontrastnimi področji so zelo grobo nazobčani (pixelation). Odločil sem se, da pogledam po spletu kaj pravijo drugi uporabniki in res, kot sem pričakoval, nisem bil edini, ki je to opazil. Ker so bila mnenja deljena sem se odločil, da situacijo raziščem sam. Moja začetna hipoteza se je naslanjala na neustrezen tip interpolacije pri pomanjševanju slik. Za začetek je dobro vedeti sledeče.

Instagram fotografije, ki se naložijo s telefona na strežnik merijo 640 px × 640 px. Instagam omogoča vklop t.i. “High-Quality Image Processing” za kar ni najbolj jasno kaj točno počne, a naj bi po nekaterih podatkih zagotavljal bolj ostro sliko (nastavitev najdete pod Advanced Features v nastavitvah aplikacije na mobitelu).

Poskus sem izvedel tako, da sem zajel fotografijo s privzeto aplikacijo za fotografiranje na Nexusu 4. Fotografijo sem nato prenesel na računalnik in jo s Photoshopom CC obrezal do kvadratne oblike. Kvadratno fotografijo sem shranil v jpg obliki brez kompresije. Nato sem kvadratno sliko še pomanjšal na dimenzijo 640 px × 640 px z metodo “Bicubic-Sharper” in tudi to shranil v jpg obliki brez kompresije. Obe fotografiji sem prenesel na mobitel.

Na mobitelu sem preko Instagrama vsako od fotografij dvakrat naložil na strežnik. Enkrat z vklopljenim “High-Quality Image Processing” in enkrat brez. Vsakokrat sem uporabil filter “rise”. Tako sem na koncu dobil 4 fotografije, ki jih lahko vidite spodaj (klini na sliko za polno velikost):

Da boste lažje razumeli kaj se dogaja na posamezni fotografije sem pripravil izrez iz vsake od fotografij in jih postail enega ob drugega:

instagram_composite_final

Na prvi pogled je takoj jasno, da se samo prva slika (štejem od leve proti desni) bistveno razlikuje od ostalih. Če bi pogledali zadnje tri slike pod povečavo bi ugotovili, da se druga nekoliko razlikuje od tretje in četrte, medtem ko sta tretja in četrta praktično identični. Iz tega gre sklepati sledeče: High-Quality Image Processing vpliva na način kako se slika pomanjša oz. na tip interpolacije. Očitno je postopek zelo soroden oz. enak postopku v Photoshopu (Bicubic-sharper). Kar je bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da nobena od slik ne zgleda ravno najbolje.

Zato sem se odločil, da pogledam kaj Instagram naredi z originalno fotografijo, ki sem jo pomanjšal v Photoshopu. Naložil sem jo brez filtra in jo primerjal z izvorno datoteko:

original_primerjava

Takoj je očitno, da Instagram izvaja nenormalno kompresijo – za najbolj očitno razliko glejte mrežo pod besedno zvezo “MEGA compatible2” (zgornji desni del vezja). kompresija je očitno tudi po sami velikosti datoteke na disku. Original je 371 kB, Instagram verzija pa 137 kB. Če vzamete to kompresijo, ji prištejete degradacijo, ki jo povzorči filter (namenoma dodan šum, degradacija barv in tako dalje) ter upoštevate še slabšo izvorno fogorafijo, ker pač fotografirate z mobilno napravo (morda celo v slabši svetlobi) je jasno zakaj pride do slabih rezultatov. Kar ni jasno pa je, zakaj so potem fotografije z iPhone zgledale bolje. To vprašanje po mojem nima najbolj enostavnega odgovora, saj je ponovno potrebno upoštevati. Teorije zarot so tukaj še kako žive, a brez trdnih dokazov ostajajo na na ravni hipotez.

Moja hipoteza je torej ovržena, saj pri pomanjševanju slik ne pride do bistvene razlike napram profesionalnim orodjem – je pa res, da se te slike podvržene tolikim procesom, da na koncu resnično dobimo zmazek. Meni je to dalo misliti in v glavi že iščem alternativo, ki združuje dobro uporabniško izkušnjo z zadooljivo kakovostjo fotografij. Najprej mi na mislem pade Flickr in verjetno bom tukaj tudi začel – potem pa se tekom časa vrnem nazaj na to temo.

Če imate tudi sami kakšno izkušnjo, mnenje ali hipotezo se javite v komentarjih, sicer pa mi lahko težite tudi na twitterju.


Posted

in

,

by

Comments

2 responses to “Instagram + Android = zanič slike”

  1. pino Avatar
    pino

    Lej Uroš, kar si napisal je vse res. Ampak 90% uporabnikov to sploh ne opazi. Ti si ze malo profesionalno prevec natančen. Folku je važno, da je slika kulker tolk uporabna (kakšne “starejše” ženske so pa še vesele, da se ne vidijo gube 🙂 )

    1. Uroš Miklavčič Avatar

      Se razume in tudi fotografije, ki so naložene so aktualne par dni, potem pa gredo v pozabo. Ampak zame pač to ni OK zato sem se spotaknil ob te stvari :).

Leave a Reply