Huawei Ascend P6

“Kako je tanek!” je bil verjetno en mojih prvih vzklikov, ko sem v roke prvič prijel mobilnik Huawei Ascend P6, ki se v času pisanja ponaša z nazivom najtanjšega mobilnika na trgu. Če bi v roke vzeli kljunasto merilo bi to pokazalo zgolj  6,18 mm. In to se občuti. Ko smo ravno pri specifikacijah si oglejmo kaj drugega še ponuja P6 na papirju:

LASTNOST OPIS
ZASLON 11,94 cm, 1280 px × 720 px (in-cell display)
DIMENZIJE Višina: 132.65 mm
Širina: 65.5 mm
Debelina: 6.18 mm
MASA 120 g (z baterijo)
OMREŽJA WCDMA 850/900/1700/1900/2100MHz GSM850/900/1800/1900MHz
SIM KARTICA micro-SIM
RAZŠIRITVE Micro USB vhod, reža za kartico microSD, 3.5 mm vtič za slušalke
PROCESOR 1.5GHz Quad-core CPU K3V2E
OPERACIJSKI SISTEM
Android™ 4.2.2
UPORABNIŠKI VMESMNIK Emotion UI
FOTOAPARAT FOTOAPARAT ZADAJ
Ločjivost senzorja: 8.0 megapixlov
Velikost fotografij: do 3264 px × 2448 px
Zajem videa: do 1920 px × 1080 px (1080p, FullHD)
FOTOAPARAT SPREDAJ
Ločljivost senzorja: 5.0-megapixel
Velikost fotografij: do 2592 px × 1952 px
Zajem videa: do 1280 px × 720 px (720p, HD)
ZVOK Kodiranje zvoka: MP3, WMA 2–9, AMR-NB, AMR-WB, AAC, AAC+, eAAC+, MIDI
Podprti avdio formati: MP3, MP4, 3GP, WMA, OGG, AMR, AAC, FLAC, WAV, MIDI
VIDEO Kodiranje videa: MPEG-4, H.264, H.263, Real Video 7–10, WMV 9, XVID, AC3
Podprti video formati: 3GP, MP4, WMV, RM, RMVB
GPS GPS, GLONASS
BATERIJA Kapaciteta: 2000 mAh
Čas polnjenja: manj kot 4 ure
POVEZLJIVOST Bluetooth 3.0
Wi-Fi 802.11b/g/n
USB 2.0 with 480 Mbit/s

Čeprav je telefon izšel pred približno petimi meseci (18. junij 2013) je po specifikacijah zelo podoben lanskemu Nexusu 4. Po specifikacijah sodeč so razlike na papriju namreč mninimalne. Procesor je pri obeh štirijedrnik s frekvenco 1,5 GHz, oba imata 2 GB RAM-a in podoben display. V realnem svetu pa se Huawei ne more kosati z Nexusom. Zakaj bom razložil kansneje.

Očitno je, da so si pri podejtju Huawei sposodili še kaj več kot samo navdih pri Applovem iPhonu 4 oz. 4s. Kovinski “pas”, ki obdaja mobilnik iz zgornje, leve in desne  strani je namreč na las podoben tistemu, ki ga najdemo na prej omenjenih iPhone modelih. Seveda to ni slabost, saj mobilnik odlično sede v roko in zaradi svoje debeline kar izgine v žepu. Kakovost izdelave je presenetljivo dobra.

Kar me zmoti je spodnji del mobilnika. Oblikovno se, za razliko od iPhona, zaključi z drugačno krivino (glej slike zgoraj). Čeprav je to vizualno zelo lepa rešitev se pojavi problem, ker se zaradi tega vhod micro USB nahaja na vrhu naprave in je posledično priklop naprave na kakršenkoi dock praktično nemogoč (razen, če mobilnik obrnete na glavo). Podoben problem se pojavi pri vhodu za slušalke, ki so ga pri P6 postavili na spodnji levi vogal in vanj porilini še priročen pokrovček, ki istočasno služi tudi kot orodje za izmet pladnja za SIM in microSD kartici (pri čemer se sprašujem koliko časa traja, da ta pokrovček izgubiš). Problem takšne postavitve izhoda za slušalke je, da večina slušalk na trgu nima pravokotnega vtiča kot ga imajo priložene slušalke. Ker priložene slušalke, kot v večini primerov, niso ravno za prehvalit, se boste kmalu zatekli h kakšnim drugim slušalkam in ugotovili, da je zadevo sedaj praktično nemogoče normalno spraviti v žep oz. ne bo dolgo ko boste s tem početjem uničili priklop slušalk (prekinjen stik v kablu).

Zaslon

Zaslon meri 4,7 inča oz. 11,94 cm in premore ločljivost v višini 1280 px × 720 px. To se po današnjih standardih, ko srečujemo naprave s FullHD (1920 px × 1080 px) zasloni morda ne zdi veliko a je popolnoma dovolj, če mobilnika ne tiščite ravno k nosu, ko ga uporabljate. Svetlost in barve so odlične in zdi se mi, da ima P6 enega boljših zaslonov. V polnem soncu se sicer ne more sprimerjati z AMOLED zasloni, na vseh drugih področjih pa so razlike zanemarljive.

Fotoaparat

Fotoaparat na zadnji strani zajema slike v velikosti 8 MP kar je danes nekje povprečno za mobilnike tega ranga. Fotoaparat je popolnoma soliden in pričakovano izgubi na kakovosti, ko se prestavite v prostor s slabšo svetlobo. Presenetil me je hiter zajem HDR fotografij. Še bolj presentljiv pa je prednji fotoaparat na P6, ki je pri konkurenčnih mobilnikih le redko vreden omembe. Pri Huawei so na prednjo stran mobilnika vgradili fotoaparat, ki premore kar 5 MP. Zakaj? Takole pravi uradni PR:

SELF PORTRAIT MODE
The Huawei Ascend P6 is designed for you. Take pictures of you and your friends in extraordinary detail at any time of day with the 5-Megapixel front camera. Effortlessly turn your snapshots into flawless portraits with the P6’s facial enhancement feature.

Namen 5 MP na sprednji kameri je torej t.i. selfie, ki ga najstnice tako rade zlorabljajo. Morda pa bo od sedaj naprej manj takšnih fotk nastalo na WCjih.

Slike so, kot sem že omenil, popolnoma spodobne, je pa res, da poponoma nič ne izstopajo od povprečja. V slabi svetlobi brez bliskavice se je P6 kar solidno odrezal, a je še daleč od kakšen Lumie.

Zmogljivost

Po zmogljivosti se P6 na papriju postavlja ob bok LG Nexusu 4. To pomeni, da bi lahko pričakovali podobno delovanje, a tukaj P6 nekoliko razočara. Ne gre toliko za to, da bi bil slab – problem je, ker bi lahko bil boljši. Tu in tam se kaj zatakne. Včasih se na popolnoma naključnih mestih tipkanje popolnoma ustavi in se po nekaj sekundah spet zbudi. Nič kritičnega, a očitno Huaweijev domači 4-jedrni procesor, ki premetava bite s hitrostjo 1,5 GHz, ne more parirati procesorju Snapdragon S4, ki z enakimi specifikacijami poganja Nexusa 4. Del krivde verjetno nosi tudi Huaweijev t.i. Emotion UI. Tako kot drugi OEM proizvajalci se je namreč tudi Huawei odločil, da bo Androidov privzeti izgled malo popravil, dodelal in spremenil ter dodal nekaj svoje programske opreme. To na koncu privede do slabšega delovanja sistema saj so te spremembe po navadi slabo optimizirane in na koncu za seboj potegnejo še ostalo programsko opremo. Sicer del zapisanega temelji na špekluacijah, saj telefona nisem odklepal in rootal, da bi naložil kakšen drug ROM, a verjamem, da bi se izkazalo, da imam prav. Čeprav verjamem, da je marsikomu všeč Emotion UI (ali pa HTCjev SenseUI oz. Samsungov TouchWiz in tako naprej) pa sam še vedno zagovarjam, da je Android po verziji 4.0 dovolj dozorel, da za takšne posege OEMov ni potrebe. Popolnoma razumem potrebe po diferenciaciji na trgu, a če ti posegi privedejo v pokvarjeno uporabniško izkušnjo je vse skupaj zaman. Ravno zaradi tega sem, tako kot na vsak Android mobilnik, ki sem ga do sedaj imel v roki, naložil Nova Launcher Prime, Googlovo stock tipkovnico in Textra SMS aplikacijo. Uporabniška izkušnja se je po tem vidno izboljšala, a vseeno se je tu in tam preveč zataknilo.

Opazil sem tudi, da se ob igranju iger mobilnik kar lepo pogreje, a situacija ni bila kritična.

Huawei Ascend P6 v divjini.

Baterija

Glede na tankost mobilnika je skrb o velikosti baterije upravičena, a je mobilnik vseeno zdržal cel dan zmerne uporabe in mu je po koncu dneva ostalo še nekaj energije za naslednji dan. Verjetno gre del vzdržljivosti pripisati tudi nižji ločjivosti zaslona, ki posledično manj obremenjuje grafični procesor.

Povzetek

Huawei Ascend P6 me je navdušil s svojo tankostjo, kakovostjo izdelave in zaslonom. Nedvomno so se pri Huawei resnično potrudili in izdelali mobilnik, ki se lahko kosa z drugimi mobilniki višjega razreda. Nekatere oblikovalske odločitve so sicer razočarale, a so problemi, ki se s tem pojaviljo zelo specifični in verjetno velike večine ne bodo zmotile. 

Test je omogočil:
Telekom Slovenije

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply