Debata o nakupu telefona

Tole so moje misli, vzete iz neke debate o nakupu novega mobilnika (lektorirano). Vpršanje je bilo v smeri Samsung GSIII, Note II ali Lumia 920. Vmes je priletel predlog tudi za iPhone in Nexus 4.

Če lahko besedo razuma tlele vržem na dan: Samsung plastik fantastik igrače imajo velik problem, ki sliši na ime TouchWiz. Kretenska navlaka, ki jo Samsung tlači na svoje naprave ima dve posledici: prva je ta, da stvar upočasnjuje sistem in kvari uporabniško izkušnjo (nepreglednost, grdi grafični elementi). Čisti Android OS od 4.1 naprej ponuja pregleden gafični vmesnik (tega že od 4.0 naprej) in gladko delovanje, ki ga razne TouchWiz pritikline samo kvarijo.

Drugi in veliko večji problem so nadgradnje. Medtem, ko Nexus naprave (Googlove) nadgradnjo dobijo praktično takoj, Samsung z nadgradnjami zamuja po osem mesecev in več. Lahko pa se zgodi, da odžgejo tako imenovano “fuck it” strategijo in se za nadgradnjo lahko obrišeš pod nosom.

Pa še en, morda največji, problem Samsungovih ceglov: uporabljajo Exnyos procesorje (ne vsi) – tu problem nastane, ker Samsung sam gradi procesorje po rahlo drugačni specifikaciji, ki je noče prilagajati. Posledica je logična – na koncu imate v rokah napravo, ki kljub svoji moči in Googlovih naporih s projektom Butter ne premrejo popolnoma gladkega delovanja.

Podobna situacija je bila pri HTCju, le da njegova navlaka ni tako problematična in ima morda na momente celo smisel.

Vir: http://www.htc.com/www/smartphones/htc-one/#specs

Na drugi strani imamo Lumio 920. Če je tvoj glavni namen super fotografija z mobilnikom nimaš kaj veliko študirat, saj je Lumii 920 po tej plati trenutno vsaj približno konkurenčen le HTC One. Applove naprave niti blizu ne pridejo. Lumia 920 namreč premore mehansko stabilizacijo (celoten sestav leč in senzorja je obešen na vzmeti, ki posledično izničujejo vibracije). Posledica tega je, da je telefon debelejši kot konkurenti na trgu, ker rabiš prostor, da nekam vse to spraviš, a ni kritično. Če število razpoložljivih aplikacij ne predstavlja problema je Lumia 920 odličen nakup. Kakovost izdelave, kakovost fotoaparata in uporabniški vmsnik WP8 dajo skupaj odličen telefon. WP8 je, vsaj kar se serviranja vsebine tiče, eden izmed najboljših operacijskih sistemov. Če pa bi rad menjaval barve, ozadja in na telefon rinil miljardo neokusnih in cenenih vizualnih efektov se obrni nazaj na Android. Tako kot na iNapravah tudi na WP napravah prilagajanje ni na prvem mestu.

Če lahko podam moje osebno mnenje bi predlagal nakup Nexusa 4. Mobilnik je solidno zgrajen (predvsem pa svetlobna leta bolje kot Samsungove naprave), ima spodoben fotoaparat in kar je nalepše – poganja nespremenjen Android 4.2.2. Ko pride 5.0 (Key Lime Pie) bo Nexus 4 prvi, ki bo prejel nadgradnjo (v kolikor Google na predstavitvi Androida 5.0 iz žepa ne potegne tudi novega mobilnika). Ostali bodo, po vsej verjetnosti, sledili po dolgih mesecih, ker bodo pred tem morali na novo verzijo ponovno nasrati svojo navlako. Poleg vsega naštetega ima mobilnik odličen zaslon. Na trgu sicer že obstajajo telefoni z boljšimi zasloni, a so razlike zanemarljive za vsakodnevno uporabo.

 

Vir: http://www.samsung.com/global/galaxys3/design.html

Če že ne bi kupoval Nexus naprave je edina realna alternativa ta moment HTC One, ki po kakovosti izdelave odpihne tudi Applove naprave. Kakovost izdelave, skupaj z inovativno rešitvijo fotoaparata (manj megapixlov, manj šuma, kakovostnejše fotke) ter najboljšim zaslonom, ki ga trenutno premorejo mobilne naprave je ta trenutek skoraj zagotovo najboljši mobilnik na trgu. Problem je le, da ga pri nas še ni, čeprav po mojih podatkih prihaja na Mobitel v drugi polovici aprila, če se ne motim. Problem lahko predstavlja HTCjev SenseUI, ki vedno doživlja mešane odzive, dasiravno v zadnji inkarnaciji prepriča malodane vsakega pisca testov. Še vedno pa ostaja dilema nadgradenj.

Preden kdo popizdi nad mojim kritiziranjem ToucWiza ali SenseUIja in mi obraz vrže dejstvo, da lahko telefon rootaš in naložiš kakšen CyanogenMod naj vas hitro utišam, da to ni ravno opravilo za vsakega, čeprav sem prepričen, da je XY (izbrisano ime osebe) sposoben to storiti.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply