Crucial M500 240 GB

Ko sem pred kakšnima dvema letoma v svoj računalnik prvič vtaknil SSD in naložil operacijski sistem (takrat Windows 7) se mi je odprl nov svet. Hitrost zagona operacijskega sistema in druge programske opreme je bila neverjetna in se ni mogla primerjati s klasičnim diskom. V tistem času sem za 80 GB velik SSD (Intel 320) plačal astronomskih 160 € oz. kar 2 € na gigabajt, a še danes trdim, da je bil vreden vsakega centa.

Prevrtimo čas naprej dve leti in prišel je čas, ki sem ga odlašal kolikor se je le dalo. Kapaciteta diska je s posodobitvami operacijskega sistema ter programske opreme počasi, a vztrajno postajala premajhna. Prišel je čas, da obstoječi SSD zamenjam za novega z večjo kapaciteto.

Kupil sem disk Crucial M500 s kapaciteto 240 GB in zanj odštel toliko kot sem odštel pred dvema letoma za 80 GB. To pomeni, da sem za en gigbajt odštel le še 0,67 € ali še drugače – cena je padla za faktor 3.

Ker sem bil ravno v fazi nadgradnje sistema sem menjal tudi operacijski sistem in si naložil Windows 8.1. Vse skupaj mi je vzelo manj kot uro časa. Vso e-pošto imam na gmail platformi (tudi lastne domene), pomemebne dokumente in datoteke za delo imam na zunanjem disku. Za nalaganje osnovne programske opreme uporabljam Ninite, ostane pa še paket Adobe Creative Cloud (nalaganje sem pustil teči čez noč in zjutraj sem imel vse pripravljeno) in to je bolj kot ne to.

Hitrost delovanja je bila po pričakovanjih naravnost neverjetna – operacijski sistem potrebuje natančno 5 sekund od trenutka, ko BIOS napravi svoje pa do trenutka ko se pojavi polje za vnos gesla (glej video). Od tam naprej pa je sistem takoj pripravljen na uporabo. Sistem je stabilen in programska oprema je še bolj odzivna kot na starem disku. Poleg tega moram rači, da Windows 8.1 prinaša nekaj prepotrebne svežine. Čeprav prevladuje mnenje, da je Microsoft prehitro splavil Windows 8 (kar zna biti res) se mi zdi, da so do sedaj večino večjih napak popravili in izkušnja je povsem naravna. 

O hitrosti na podlagi testov ne bom govoril, ker je tega po spletu dovolj. Bi pa toplo priporočal vgradnjo SSDja vsem profesionalcem, ki jim računalnik predstavlja glavno orodje za opravljanje dela in ga uporabljajo za kaj več kot samo e-pošto in Word. 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply