Corsair Vengeance K70, mehanska tipkovnica

Ko sem pred mesecem dni začel intenzivno pisati za Telekomov portal Tehnik sem počasi začel razmišljati o novi tipkovnici. Moja prejšnja tikovnica, Logitech UltraX Premium, je bila že resno obrabljena (ne samo na zunaj) in dolgotrajno tipkanje nanjo mi je povzročalo bolečine v prstih. Zato je bila želja po menjavi še toliko bolj utemeljena. Čeprav na tipkovnico nikoli nisem dal veliko poudarka pa sem se tokrat odločil, da k stvari pristopim nekoliko bolj sistematično. Najprej sem prebral nekaj forumov in na koncu pristal na Redditu oz. subredditu /MechanicalKeyboards. Tam sem našel vse informacije, ki sem jih rabil, da se odločim, da bo moja naslednja tipkovnica imela Cherry MX mehanska stikala (če so vam različna stikala poznana, potem lahko mirno preskočite naslednja dva podnaslova).

Mehanska vs. membranska

V kolikor ne poznate mehanskih tikovnic se verjetno sprašujete kaj to je in zakaj so boljše od membranskih. Mehanske tipkovnice uporabljajo, kakor že ime namiguje, mehanska stikala. Ta se od membranskih razlikujejo v več pogledih. Prva razlika je v samem principu delovanja stikala. Medtem, ko mehanska stikala izkoriščajo vzmeti na takšen ali drugačen način, se membranska zanašajo na gumijaste kupole kot vir upora za posamezno tipko. Pomembna razlika nastane, ko govorimo o točki, ko je zaznan pritisk tipke. Membranske tipkovnice zaznajo pritisk, ko se membrana dotakne tiskanega vezja zato morate tipko pritisniti do konca in posledično pride do tršega tipkanja in na koncu do bolečin v prstih. Mehanskih stikal pa ni potrebno pritisniti do konca, da bi tipkovnica zaznala pritisk. To pomeni, da tipk ne nabijamo do dna (lahko jih tudi, če vam paše) ampak jih le božamo. Poznamo več vrst mehanskih stikal, a v osnovi jih lahko razdelimo v linearna in taktilna (otipljiva?). Oba tipa se v grobem razlikujeta samo v tem, da pri taktilnih občutimo kdaj je tipkovnica registrirala pritisk, pri linearnih pa ne.

Mehanska stikala so tako natančnejša in udobnejša kar pomeni hitrejše tipkanje, manj naporov pri tikanju in večjo zanesljivost (manj napak pri tipkanju). 

Poleg različnih tipov stikal pa poznamo še različne proizvajalce od katerih ima vsak nekoliko drugačno zgradbo. Tako so najbolj poznana stikala Cherry MX, Alps, Topre in t.i. “buckling spring”, ki jih najdemo na starih IBM modelih (F, M) tipkovnic. Danes te tipkovnice proizvaja Unicomnp (kopija IBM modela M). Novih tipkovnic s Topre stikali ne dela nihče več – lahko pa dobite nove tipkovnice z Alps in Cherry MX stikali. Od teh dveh tipov stikal pa so najbolj razširjena Cherry MX stikala, ki jih najdemo v različnih barvah in vsaka od barv nosi različne karakteristike.

MX-Blue, MX-Brown, MX-Red in MX-Black

Med najbolj razširjenimi Cherry MX stikali so modra, rjava, rdeča in črna. Modra in rjava stikala so taktilna, črna in rdeča pa linearna. Vsa Cherry MX stikala imajo 4 mm hoda in registrirajo pritisk pri 2 mm.

Modra imajo zelo izrazito povratno informacijo o tem, kdaj je pritisk zaznan in so zaradi tega najbolj priljubljena in primerna za pisanje besedil. Zaradi te izrazite taktilnosti imajo modra stikala značilen zvok, t.i. “klik”. Mnogim bo to morda preglasno – oz. bo preglasno za vse, ki si z vami tisti trenutek delijo prostor.

Rjava dajo, tako kot modra, povratno informacijo kdaj je bil pritisk zaznan, a je to manj izrazito. Zaradi tega tudi niso tako glasna, saj nimajo značilnega klika. Ravno zaradi tega sem na svoji tipkovnici želel takšna stikala, saj so še vedno primerna za pisanje, a hkrati niso preglsna (nisem želel, da mi pobegneta žena in sin). Rjava stikala so prav tako malo mehkejša od modrih.

Rdeča in črna so t.i. linearna stikala, ki nimajo povratne informacije. Po njih najraje posežejo igralci iger saj je lažje hitro tapkati eno in isto tipko. Med seboj se razlikuejta po trdoti pri čemer so rdeča mehkejša. 

Na trgu boste poleg omenjenih našli še Cherry MX stikala v zeleni barvi in prozorna stikala. Zelena so podobna modrim in so nekoliko trša medtem ko imajo prozorna še nekoliko bolj izrazito povratno informacijo kot modra in so prav tako trša.

Corsair Vengeance K70

Po dolgotrajnem iskanju (kar lahko potrdi moja žena, ki mi je proti koncu iskanja zabrusila: “Pa kupi že eno tipkovnico, da bo mir, no!”) sem se končno odločil, da želim tipkovnico z modro ali belo osvetljavo, rjavimi stikali, ISO postavitvijo s 105 tipkami (se pravi z numeričnim delom in postavitvijo, ki je enaka naši) in tipkami za nadzor predvajanja ter glasnosti. Od vseh možnih kandidatov (na koncu jih je bilo zelo malo) sem izbral tipkovnico Corsair Vengeance K70 v gunmetal sivi barvi (temno siva) z rjavimi stikali in modrimi diodami pod tipkami. Ne bi sicer rad preveč razglabljal kako točno sem prišel do tega, da ne bo kdo doživel enakega izbruha kot moja žena – dovolj je, da povem, da sem potreboval skoraj en mesec, da sem se končno odločil.

Torej, Vengeance K70 se nekoliko razlikuje od povprečne mehanske tipkovnice saj na zgornji strani nima okvirja ampak samo lepo brušeno aluminijasto ploščo. Posledično so tipke na tipkovnici videti zelo visoke. Pa niso, le robu, ki bi to skril, ni – kar je dobro, saj to pomeni enostavnejše čiščenje umazanije, ki zaide med tipke.

Druga pozitivna stvar so tipke za predvajanje in glasnosti. Te so ločene kar pomeni, da ne potrebujete pritiskati kombinacije dveh tipk (Fn + nekaj), da pritisnete pavzo ali kaj podobnega. Nadzor glasnosti pa je še posebej dobro rešen saj je Corsair uporabil vrtljiv gumb s katerim lahko zelo hitro spremenimo glasnost. To je ena od malenkosti, ki jo veliko proizvajalcev tipkovnic spregleda, a je resnično dobra rešitev.

Tipkovnica omogoča tudi tri stopnje svetlosti diod pod tipkami – mimogrede, za razliko od membranskih, kjer so osvetljene cone večih tipk z eno diodo,  je na mehanskih po navadi za vsako tipko ena dioda (enakomernejša osvetlitev). Poleg tega lahko selektivno osvetlimo tipke po svoji želji – pred nastavljena osvetlitev nam osvetli tipke WASD, številke od 1 do 6 ter smerne tipke. Omogoča pa tudi, da zaklenemo Windows tipko, kar bo prav prišlo igralcem iger, da jih ob nenamernem pritisku te tipke ne vrže iz igre na namizje.

V škatli je Corsair priložil še posebno oblikovane tipke WASD in številke od 1 do 6, ki imajo poleg teksture na zgornji strani še nekoliko drugačno obliko s pomočjo katere takoj začutite za katero tipko gre in vam tako ni treba gledati na tipkovnico. Seveda je priloženo tudi orodje za puljenje tipk. Zadnja stvar v škatli, poleg navodil, pa je naslon za dlani, ki je opcijski in ga ni potrebno uporabljati. Narejen je iz mehke gume in je zato prijeten na otip.

Na zadnji strani boste našlo zelo debel kabel na koncu katerega sta dva USB konektorja – en za tipkovnico, drugi pa vam omogoči uporabo USB vhoda na zadnji strani tipkovnice. Prikladno in uporabno. Poleg tega USB vhoda je še stikalo, ki omogoča različne načine zaznavanja tipk za starejše računalnike. Vengeance K70 namreč zna zaznati pritisk vseh tipk hkrati (t.i. n-kej rollover), če ste slučajno sorodnik hobotnice in vam je ime Cthulhu.

Po nekaj dneh intenzivne rabe lahko mirno rečem, da je bila investicija dobra. Resnično pa gre pri mehanskih tipkovnicah za investicijo saj ste ob malo višjih zahtevah takoj čez mejo 100 € (v najcenejši varianti pa tam nekje pri 70 €).  Čeprav so cene boleče pa ste lahko mirni zaradi dejstva, da vsaka tipka zdrži 50 milijonov pritiskov in boste tako imeli mir kakšno desetletje ali dve. Jaz sem za svojo odštel dobrih 130 € s poštnino in brez davka (vzel na podjetje) preko Amazona (če se ne motim je priromala iz dežele Highlanderjev). To, seveda, pomeni, da na tipkovnici ni šumnikov, a to je ena stvar, ki jo boste, zavoljo izbite, morali preboleti – pri nas enostavno ni druge ponudbe kot Razer, Logitech in morda Steelseries.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply