Clean Master: očistite svoj Android mobitel

POZOR! Clean Master je sčasoma postal leglo nesnage, ki naj bi jo sam očistil. Poln je reklam in drugega sranja, zato za božjo voljo, ne tega nalagat na svoj mobitel. Ne priporočam več. Sploh.

Tako kot na osebnih računalnikih se tudi na mobitelih s časom nabere navlaka. To je lahko posledica bodisi naše lastne nemarnosti ali pa nemarnosti programerjev aplikacij, ki si ne vzamejo časa, da bi odgovorno ravnali z datotekami, ki jih njihova aplikacija ustvarja oz. uporablja. Tekom časa se navlaka kopiči in pride trenutek, ko je potrebno to navlako počistiti.

Čutim kako se trume iPhone oboževalcev odkašljujejo in zajemajo zrak, da bi v takšni ali drugačni obliki izrazili sledeči dve misli: “Na iPhonu to nikoli ni problem.” in seveda evergreen, ki se glasi: “Itak, Android mobiteli postanejo čez nekaj časa počasni.” Čeprav se s tem strinjam (sploh z drugo izjavo), ko govorimo o starejših Android mobitelih pa se pri mobitelih, ki imajo naložene novejše verzije (Android 4.2+) opreacijskega sistema, to resnično ni problem. Problem pa je potrata prostora, ki je posledica redundantnih datotek – in tukaj nastopi Clean Master.

Clean Master je brezplačna aplikacija za Android mobitele, ki zna počistiti vso navlako, ki ste jo na svoje naprave nametali sami oz. navlako, ki so jo povzročile aplikacije. Pri vsem skupaj resnično ne gre za veliko znanost: s pritiskom na gumb bo aplikacija analizirala vaš mobitel in poiskala odvečne datoteke. Po pregledu bo javila koliko prostora vam lahko privarčuje in katera aplikacija je odgovorna za kolikšen delež navlake. Po pregledu seznama, kjer lahko tudi preprečimo izbris podatkov določenih aplikacij, bo postopek čiščenja stekel in na koncu bo vaš mobitel lažje zadihal.

Koliko prostora lahko sploh privačujete? V mojem primeru sem se znebil dobrih dveh gigabajtov navlake – kar je neverjetno. Vsi prenosi, ki so ostali v pomnilniku, začasne datoteke in druga navlaka je skupaj naneslo 2,1 GB odvečnih podatkov.

   en_generic_rgb_wo_45

Poleg čiščenja pa Clean Master ponuja še nekaj drugih funkcionalnosti. Omogoča vam izbris zasebnih podatkov iz aplikacij, optimizacijo delovnega pomnilnika (RAM), vgrajen pa ima tudi urejevalnik aplikacij kjer lahko obkljukate več naložanih aplikacij in jih izbrišete v eni potezi. Slednje je predvsem uporabno vsake toliko časa, ko se lotite pomladanskega čiščenja odvečnih aplikacij na mobitelu.

V komentarjih mi sporočite koliko prostora ste prihranili vi.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply