Boljše fotografije z mobitelom

Mobilni telefoni so danes praktično izpodrinili kompaktne fotoaparate. Vedno ga imamo pri sebi in zajemanje slike je hitro in učinkovito … pa vendar ni vse zlato kar se sveti. Če ste eden tistih, ki jim nikakor ne uspe posneti dobre fotografije z mobitelom, potem imam za vas nekaj nasvetov kako takoj do boljših fotografij:

Mastni prsti

Kdaj ste nazadnje obrisali zaslon, ker je bil poln vaših mastnih prstnih odtisov? Ni ravno dolgo tega, ane? Kdaj pa ste nazadnje obrisali lečo fotoaparata na zadnji strani? Če so vaše fotografije vedno meglene in neostre je po vsej verjetnosti problem maščoba na leči. Obrišite lečo in poskusite ponovno. Razlika je neverjetna:

Maščoba na leči ni OK

Brez bliskavice

Ne glede na to, kako neumno morda zveni, se izogibajte uporabi bliskavice, ker ta povzroči, da vaši subjekti zgledajo kot srne v soju avtomobilskih žarometov. Izklopite bliskavico, prižgite luči v sobi, postavite fotoaparat na trdno podlago in prosite kolege, da sedijo čim bolj pri miru.

Srna v žarometih

Mirna roka

Morda niste ravno  Rajmond Debevec, zato se bo treba malo znajti. Ko ste zadihani ali se vam roka trese se to pozna na fotografiji. izkoristite trde podlage v bližini in nanje naslonite mobilni telefon. Mize, police, drogovi – vse pride prav. S tem ko boste stabilizirali fotoaparat boste preprečili zmegljene fotografije, ki so posledica daljših časov zajema in nemirne roke.

Stabilno

Napredne nastavitve

Pametni telefoni včasih le niso tako pametni kot bi si mislili, zato jim je včasih potrebno malo pomagati. Če fotografirate nekaj kar je pretežno črne barve ali pa nekaj kar je pretežno bele barve vam bo mobilnik fotografijo posnel bodisi presvetlo, bodidi pretemno. Pri belih subjektih nastavite osvetlitev na +1 oz +2 eV, pri črnih pa na -1 oz. -2 eV. Bele barve bodo postale res svetle in črne manj sprane.

Napredne nastavitve

Zagotovo bi lahko natrosil še in še nasvetov, a tile zgoraj so najbolj splošni in najbolj uporabni. Če imate kakšno specifično vprašanje pa se javite spodaj v komentarjih in vam bom pomagal, da naredite nasldnjič odlično fotografijo.

Najdete me tudi na twitterju, tukaj.

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply