32. Maraton Kralja Matjaža ali “Ups, kje se pa obrne?”

image

Tale preprost znak, ki ga vidite zgoraj, v velikosti cca. 75 cm × 75 cm bi lahko danes prihranil marsikateri pretečen kilometer. Zakaj? Da razložim nastavek celotnega problema: danes smo se z družbo odpravili v Črno na Koroškem, da se udeležimo 32. Maratona Kralja Matjaža. Plan: odteči 10 km dolgo progo. Proga je bila zastavljena tako, da se je teklo 5 km v eno smer in nato 5 km nazaj po isti trasi. To pomeni, da je nekje vmes obračališče. In je tudi bilo … baje, nekje. Da vam opišem kaj je sestavljalo to obračališče: zraven nekega bagerja sta stala dva možakarja. Eden je nekaj pisal. To je to. Brez heca. Nekateri so govorili, da so videli tudi tablo, a je zanjo ravno toliko dokazov kot za pošast iz Loch Nessa (mimogrede, poslušajte ta komad).

Posledica vsega tega je bila, da ljudje niso vedeli kje obrniti in so tekli naprej. Nekateri celo 4 km dlje. Skupaj 18 km. Jaz sem se obrnil pri cca. 6 km (sodeč pri GPSu) in pretekel na koncu cca. 11,66 km (več podatkov dobite, če kliknete spodaj na sliko). Zame kot rekreativca sicer to ni kritično, a se tek šteje tudi v Štajersko-Koroški pokal kar pomeni, da so končni rezultati totalno neuporabni, saj so nekateri tekli bistveno dlje kot drugi. Kakšen je epilog sicer ne vem (ne vem niti, če je končna odločitev v trenutku pisanja že padla), a najbolj fer bi bilo, da se tek razveljavi, organizator pa poda opravičilo. Kaj več tako ni za storiti in tudi nima smisla.

Kje točno je torej zaškripalo? Slišal sem, da možakar, ki je tam beležil tekače, ki so prišli do njega bodisi ni razumel navodil, da mora tekače tudi napotiti nazaj, bodisi te informacije sploh ni prejel. Po mojem mnenju pa je problem malce globlji. Kdo ni podal navodil in kdo jih ni pravilno interpretiral bi bilo popolnoma irelevantno, če bi organizator na tistem mestu postavil zgoraj omenjeno tablo. Nekam na sredino ceste, da je ne moreš zgrešiti. Tako bi bilo 90 % problema rešenega, verjetno pa bi se vseeno našel kdo, ki bi tablo spregledal.

Ne, nisem pretirano jezen. Dosegel sem dober rezultat za mojo kondicijo in maso (boljši kot na 9. teku po zagorski dolini), tek sem skorajda z lahkoto opravil in na koncu sem se počutil super. Vreme nam je služilo in temperature so bile znosne. Vzdušje je bilo super in vsi smo pretekli do konca. Eni več, drugi manj. Vendar pa to ne opraviči spodrsljaja organizatorja, ki je vsem tekačem dolžen opravičilo.

p.s.: super bi bilo tudi, če bi uvedli predprijave in s tem sprostili gužvo za pultom s prijavami.

image

Klikni na sliko za natančnejšo analizo mojega teka.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply