Zakaj Nexus?

Nexus ali pa nič. To je nekako moje načelo, ko kupujem svoj naslednji pametni telefon. Razlogov za to imam ogromno. Prav tako pa so obstajali tudi argumenti, ki so temu nasprotovali. So nasprotovali. Preteklik. Pa gremo kar lepo po vrsti in začnimo s tem, kaj je Nexus?

Nexus je ime mobitelom, ki jih Google zasnuje skupaj z uveljavljenimi proizvajalci pametnih telefonov. Prvotni razlog za to je bila potreba po telefonu za razvijalce. Kmalu pa je Nexus postal vitrina v kateri je Google pokazal vse, kar Android zmore. Nexusi so utelešenje vsega, kar Google misli, da je prav za Android telefone. Zaradi svojega prvotnega namena (razvijalci) so bili ti telefoni cenovno izredno ugodno postavljeni. Google je poskušal za kar najnižjo ceno ponuditi kar se da veliko, da bi razvijalci lahko imeli platformo na kateri bi razvijali svoje aplikacije in raziskovali česa je zmožen Android. To je pomenilo, da je vnjih vedno tiktakal najbolj zmogljiv procesor z ogromno količino delovnega pomnilnika in podobno. Seveda je v praksi to težko narediti za nizko ceno in v tej računici je ta kratko potegnila prav kamera, ki je bila vse do zadnje generacije Nexusov najbolj podhranjen in kritiziran del teh telefonov. Kljub temu so Nexusi hitro ušli svojemu prvotnemu nameni in pridobivali zveste uporabnike, ki so večinoma izhajali iz vrst tehnoloških geekov in poznavalcev pametnih telefonov. Zaradi vse večje priljubljenosti so pri Googlu verjetno začutili, da nizka cena kamlu ne bo več opravičila slabe kamere. Nexus 6 je tako imel nekoliko boljšo kamero, ki je prišla skupaj z zajetno ceno. Mnenja o tej potezi so bila deljena, a je bil Nexus 6 le znanitelj tega, kar se je zgodilo z njegovima naslednikoma.

dbrand_1

Nexus 5X in 6P sta bila prva Nexusa, ki sta bila predstavljena v paru. Tako kot večina ostalih proizvajalcev, ki je posvojila Applov tandemski model je tudi Google predstavil dva telefona. Poleg velikosti in uporabljenih materialov ju ločijo še zmogljivost procesorja in količina delovnega pomnilnika ter proizvajalec, ki mu je bila zaupana proizvodnja. Nexus 6P, zmogljivejši od obeh telefonov, prihaja iz tovarn Huaweia, medtem ko 5X izdeluje LG. Njun tadem pa ni bila ednia stvar, ki je se je Nexus liniji zgodila prvič. Kamera. Ta izmuzljivi košček sestavljanke je končno padel na svoje mesto in dobili smo kar dva Nexusa, ki se s kamero brez večjih težav lahko kosata z najboljšimi. Tako 6P, kot tudi 5X, imata identično kamero, kar je povsem pravilna poteza s strani Googla. Čitalec prstnih odtisov na obeh telefonih pa je prav tako med najboljšimi. Strojna oprema na Nexusih je končno zaključena celota.

Screenshot_20160224-080627

Nexus pa vendar ni samo strojna oprema. Ta je le del zgodbe. Programska oprema je tista, ki Nexuse loči od ostalih in glavni razlog, zakaj imam tako blazne težave z vsakim telefonom na katerem ne piše Nexus. Malodane vsi proizvajalci pametnih telefonov vzamejo sistem Android, čez njega navlečejo svojo preobleko in dodajo še koš ali dva bolj ali manj (večinoma manj) uporabnih aplikacij. Takšna dejanja imajo dve posledici. Prvič: na telefonih je sedaj kup nepotrebne navlake, ki v najboljšem primeu zgolj zaseda dragoceni notranji pomnilnik, v najslabšem pa resno obremenjuje strojno opremo in tako po nepotrebnem upočasnjuje delovanje sistema. Drugič: ko Google predstavi novo različico sistema morajo proizvajalci ponoviti proces dodajanja prevlek in navlake, kar ima za posledico poznejše nadgradnje ali pa celo odsotnost teh, če ste kupili telefon, ki ni del najvišjega cenovnega ranga.

Nexusi pa so drugačni. Medtem, ko v roki držite svoj Nexus telefon se v Googlovih pisarnah dogajata dva procesa: med prvim se v strojnam oddelku že kuje načrte za naslednji model Nexusa, na programskem pa se ravno na takšnem telefonu, kot ga držiš v roki, razvija naslednja različica Androida. Medtem, ko je izid obeh (telefona in sistema) po navadi sinhron pa se lahko zaneseš na dejstvo, da boš s svojim Nexusom med prvimi, ki bo okusil novo različico sistema. To se po navadi zgodi v manj kot mesecu od izida nove različice (nadgrandje potekajo v valih in lahko se zgodi da nisi del prvega vala).

Danes je torej Nexus zmogljiv telefon na katerem po navadi teče najnovejša različica sistema Android. Seveda so na voljo telefoni z boljšimi kamerami, boljšimi baterijami, boljšimi procesorji in večjimi količinami delovnega pomnilnika. Ko kupiš najnovejši pametni telefon je za vogalom že novejši, ki prinaša bolj zmogljivo strojno opremo. Takšna je narava teh stvari. Vendar pa le Nexus zagotavlja, da boš imel vedno in med prvimi na voljo zadnjo in najnovejšo različico operacijskega sistema Android. Dejstvo, ki pri meni šteje veliko – predvsem sedaj, ko je tudi strojna oprema kot celota na pravem nivoju.

Seveda me zanima tudi tvoje mnenje. Najdeš me na twitterju, kjer sem @uros_m. Sledi mi.


Posted

in

by