Z glasbo je vse OK

Kdaj si nazadnje slišal/-a, da gre gasba samo še navzol? Sej veš, mainstream glasba je zanič; danes ne rabiš talenta, da uspeš; glasbeni industriji gre le še za dobiček … Vse te krilatice so prisotne že veliko dlje, kot si misliš. Tvoj glasbeni okus je pač drugačen od tistega, ki se trenutno najbolj prodaja. Lahko bi zabredel globoko v mehaniko glasbene industrije, ki se zaveda, da so ji šteti dnevi, a to ni namen tega zapisa.

Kar želim izposatviti, je dejstvo, da morda ne razumeš pojma glasbena industrija. Ključnega pomena v tej besedni zvezi je, seveda, industrija. Tukaj ne gre za umetnost in ljubezen do glasbe, ampak gre predvsem za kovanje dobička in iskanje naslednje stvari, ki bo založbi prinesla še več denarja. Kar je pomembno, je dejstvo, da s tem ni nič narobe. Narobe je, da zapravljaš čas za nekaj, kar ti ni všeč. Še pred kakšnim desetletjem je bilo izredno težko priti do dobre glasbe; še teže pa je bilo odkriti nove in kakovostne skupine. Danes je to lažje kot kdajkoli prej, a ti se še vedno sekiraš, da je mainstream glasba zanič. Mainstream je le odraz potreb, ki jih imajo potrošniki. Lahko debatirava, da večina ljudi ne ceni dobre glasbe, a tudi ti verjetno ne hodiš vedno v najdražje restavracije, se ne voziš naokoli z najbolj dovršenim avtomobilom in ne kupuješ oblačil pri priznanih in neodvisnih modnih oblikovalcih. Greš v McDonald’s, voziš Cliota in kupuješ oblačila v trgovinah H&M. S tem ni nič narobe. Kot ni nič narobe z dejstvom, da sleherniki poslušajo fast-food glasbo.

Vendar imaš izbiro. Lahko ugasneš radio in si preko interneta v trenutku začneš predvajati dobro glasbo za smešno nizke vsote. Na YouTubu lahko plačaš za svojo najljubšo glasbo z delčkom svoje zasebnosti. Lahko se naročiš na Google Play Music oz. Apple Music za bistveno manj, kot 10 € na mesec in greš na koncert priljubljene skupine, ko ta obišče domovino ali katero od bližnjih držav. Lahko greš celo na glasbeni festival, kjer na enem mestu dobiš še veliko več. Imaš izbiro in ni se ti potrebno sekirati glede mainstreama.

Z glasbo je vse OK in danes je bolj enostavno priti do nje, kot kdajkoli prej. Če ti je res toliko do dobre glasbe, potem podpri svoje najljubše izvajalce. Kupuj njihovo glasbo, jo poslušaj in obiskuj njihove koncerte. Jaz sem že dolgo tega sklenil, da bom počel tako. Kupil sem tudi že kar nekaj albumov neodvisnih izvajalcev. Zanimivo je, da jih nekaj od teh nisem nikoli prenesel, ker jih imam na voljo preko storitve Google Play Music. Vendar gre za načelo, da sem s tem podprl svojega priljubljenega izvajalca. Dejstvo je, da tudi nakupi danes niso več tako komplicirani, kot nekoč, ko si moral v glasbeno trgovino po CD. Klik, klik, kupljeno.

Z glasbo je torej vse OK in dobrih izvajalcev je vse več, ker je internet prinesel povsem enostaven model distribucije, ki omogoča izvajalcem hiter in učinkovit doseg publike. Glasba je danes bolj živa, kot kdajkoli prej in z glasbo je resnično vse OK. Če ti ni všeč mainstream glasba si edini krivec, da ne poslušaš boljše glasbe, ti sam. Ko boš v težavo začel metati svoj denar in bo to počela večina ljudi, bo glasbena industrija, kot jo poznamo, v škripcih. V bistvu je glasbena industrija zaradi tega že sedaj v škripcih, zato se mainstream pop zvezde menjavajo, kot spodnjice in zato se zdi, da je na trgu čezdalje več slabe, instant glasbe. Torej, imaš prav, čezdalje več jo je in to je znak, da glasbena industrija, kot jo poznamo, umira in se tega več kot zaveda. Zato podpri svoje priljubljene izvajalce in težava bo kmalu izginila. Tako kot vsaka smrt, je tudi smrt glasbene industrije, kot jo poznamo, neizbežna in porast šrota na trgu je le še zadnji obupni krik klasičnih založb, preden za vedno pristanejo v zgodovinskih učbenikih.

Z glasbo je vse OK.


Posted

in

,

by