Vlog #013: 21 km

Več kot teden je že, od kar sem prvič v življenju pretekl 21 km v kosu. Kako je bilo, kakšni so bili občutki in kaj smo tekači dobili na 4. Istrskem maratonu pa si lahko pogledaš v 13. vlogu (video na koncu objave).

Sedaj pa še ena zadeva, ki je v vlogom nisem pokril, a bi jo morda moral. Žal s seboj nisem imel GoPro kamere (poglej v vlogu zakaj tak fail), zato nisem posnel nekaj najbolj ganljivih trenutkov, ki sem jih doživel med tekom. Najprej me je v prvi četrtini teka prehitel dvojec, ki je bil sestavljen iz tekača in njegovega prijatelja na vozičku. Kakšno prijateljstvo mora biti med tema dvema prijateljema, neverjetno! Malo pred tem pa sem prehitel moškega z majico na kateri je pisalo: “Tečem za mojo ženo, ker ona ne more.” Ja, ti da misliti … pozabiš na strah pred naporom, ki je pred teboj in se ga lotiš z veseljem.

V tretji četrtini teka sem sopihal v klanec, ko sem desno pred seboj na pločniku zagledal starejšega možakarja, ki so mu družinski člani na pločnik postavili stolu, da je lahko spremljal tekače in jih navdušeno spodbujal. Moral je biti že kar precej v letih. Nič kaj dosti nisem razmišljal, ampak sem samo stekel proti njemu ter mu stisnil roko in se mu iz srca zahvalil za vzpodbudo. Da bi videli njegov iskriv pogled in nasmeh na njegovih ustih tisti trenutek. To mi je dalo kar nekaj zagona za naprej.

Ko se je tek prevesil v svojo zadnjo četrtino, sem ob levem delu proge zagledal skupino otrok, ki so se postavili v vrsto in na progo molili svoje male ročice. Zavil sem na njihovo stran, se sklonil in iztegnil mojo roko. Uspelo nam je narediti skupinsko “petko” in otroci so eksplodirali od veselja. Njim podobnih posameznikov je bilo ob poti še ogromno in če sem jih le opazil sem jih namenil trenutek ter jim stisnil eno junaško petko. Nikoli ne podcenjuj koliko to pomeni otroku – kaj pa vem, morda pa bo samo eden od teh malih ljudi začutil ponos in v meni videl zgled ter se tudi sam podal na tek. Morda bo, tako kot jaz, tudi on delil petke ob progi in se nekoč zahvalil kakšnemu starejšemu navijaču za vzpodbudo. Morda bo tudi ta mali človek nekoč tekel za svojo ženo ali potiskal voziček, na katerem bo sedel njegov prijatelj. Nikoli ne veš …


Posted

in

,

by