Umetna inteligenca in Huawei

Pred kratkim je bilo mogoče opaziti mojo pojavo v dveh Huaweijevih videih na spletu. Glavna tema obeh je bila umetna inteligenca. Ker že dolgo nisem naredil vloga je morda primerno, da vsaj pokažem, da nisem povsem pozabil na video vsebine – le preselile so se na druge kanale :).

Skratka, gre za dva precej zanimiva video posnetka, ki govorita o umetni inteligenci in seveda o Huaweiju ter dejstvu, da njihovi telefoni vsebujejo poseben čip imenovan Neural Processing Unit oz. Nevronska procesna enota (na kratko kar NPU). Čip skrbi za t.i. strojno učenje oz. povedano preprosto: iskanje vzorcev v množici podatkov. Kako in katere vzorce prepozna je predvsem odvisno od programerja, ki ustvari algoritme za te naloge. NPU je Huawei prvič predstavil z modelom Mate 10 Pro in procesorjem Kirin 970. Slednjega so uporabili tudi pri pred kratkim predstavljenim P20 Pro (ki ima, mimogrede, tudi hudo dobro kamero s tremi objektivi in senzorji na zadnji strani).

Več o tem mi je kasneje na bolj poljuden način zaupal doc. dr. Jure Žabkar s Fakultete za računalništvo in informatiko (Univerza v Ljubljani). Jure je precej razgledan in podkovan na tem področju in med drugim skrbi tudi za razvoj posebne mobilne aplikacije s pomočjo katere je mogoče zgodnje odkrivanje Parkinsonove bolezni.

Kar me je pri ustvarjanju teh dveh videov nekoliko presenetilo (pa me morda ne bi smelo), je dejstvo da je bilo precej težko najti ljudi, ki bi bili pripravljeni pred kamero povedati kaj o umetni inteligenci. Prvi problem je sploh ustaviti nekoga na ulici in pridobiti njegovo pozornost za nekaj minut (vsem se tako zelo mudi). Drugi problem je seveda kamera – ljudje so še vedno sramežljivi (kljub milijonom selfijev na spletu). Zadnji problem nastane, ko jim omeniš umetno inteligenco – jasno je namreč, da ljudje sicer razumejo v katerem grmu tiči zajec, a se ustrašijo, da nimajo dovolj tehničnih odgovorov.

Vendar je tudi to dober uvid v percepcijo umetne inteligence pri ljudeh, ki ne dihajo s tehnologijo. Umetna inteligenca ima velik potencial in že danes ogromno aplikativnih primerov, kot je upravljanje porabe energije in sistemskih virom pri Mate 10 Pro in P20 ter P20 Pro. Prav tako te naprave s pridom izkoriščajo strojno učenje za prepoznavo objektov na fotkah in hipno prilagajanje nastavitev dani situaciji še pred zajemom slike. Ni pa treba poseči po telefonih, da se vas dotakne umetna inteligenca, a morda v tej točki prepustim besedo kar doc. dr. Juretu Žabkarju:


Posted

in

,

by