Test: Honor 8 – ni samo za milenijce

Morda je tale test objavljen nkoliko pozno, glede na datum izida telefona Honor 8, a je sreča hotela, da je ravno v času testa ta telefon dobil najbolj pomembno nadgradnjo: Android 7.0 Nougat in EMUI 5.0. Kaj to pomeni za Honor 8? Ogromno.

  • deluje v omrežjih 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
  • čipovje: HiSilicon Kirin 950 (4 × 2,3 GHz Cortex A72 + 4 × 1,8 GHz Cortex A53)
  • grafični čip: Mali-T880 MP4
  • delovni pomnilnik: 4 GB
  • notranji pomnilnik: 32 oz. 64 GB
  • razširitev pomnilnika: Micro SD do 256 GB
  • zaslon: 13,2 cm (5,2 palca), 1080 × 1920 slikovnih pik, 423 ppi, 16 M barv, IPS LCD
  • kamera zadaj: 12 MP (barvna) + 12 MP (črno-bela), lasersko ostrenje, dvojna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, ročni način …
  • kamera spredaj: 8 MP (f/2.4), 1080p
  • snemanje videa: FullHD, 1080p s 60 ali 30 sličicami na sekundo
  • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave − mobile hotspot), Bluetooth 4.2, USB-C
  • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, čitalec prstnih odtisov
  • baterija: Li-Ion 3.000 mAh
  • operacijski sistem: Android 7.0 Nougat
  • dimenzije: 145,5 mm (v) × 71 mm (š) × 7,5 mm (d)
  • masa: 153 g
  • tip SIM-kartice: Nano SIM

Pogled na seznam specifikacij Honorja 8 nam kar hitro pove, da ta telefon res ni počasen in bo z lahkoto premlel vse, kar mu vržete naproti. Seveda Kirin 950 ni več mad najbolj svežimi čipovji, a je več kot dovolj zmogljiv za vse današnje naloge. Dodaj še 4 GB delovnega in 32 oz. 64 GB zunanjega pomnilnika in možnost razširitve slednjega s pomočjo microSD kartice in pred teboj je telefon, ki ne zaostaja dosti za najboljšimi na trgu ta trenutek.

Izdelava Honorja 8 me je pri vsem tem še najbolj presenetila, saj v cenovnem rangu, kjer se Honor 8 nahaja, dobro oblikovan in izdelan telefon še vendo ni pravilo, čeprav se ravno v tem segmentu v zadnjih dveh leth dogaja največ. Pred časom sem zapisal, da dobri telefoni postajajo cenejši in cenejši telefoni postajajo dobri. Honor 8 potrjuje to pravilo. Model, ki sem ga dobil na test, je bele barve – žal ta barva ne pokaže kako dobro zgleda zadnja stran, ki je sestavljena iz 15 plasti stekla, kar ustvarja čudovite vzorce, ko svetloba zadane in se razprši od zadnje strani telefona. Če bi rad nekaj, kar je vizualno povsem noro, si oglej model v temno mori barvi.

Honor je blagovna znamka, ki je del Huaweija, a jo matično podjetje obravnava povsem ločeno. Telefoni Honor so namenjeni mladim in drznim osebam, ki bi rade izstopale in Honor 8 gotovo izpolnjuje ti dve nalogi. Uradno je zapisano, da je Honor 8 namenjen milenijski generaciji, a pustimo marketing za enkrat ob strani – če ti je všeč, potem ti je všeč. Konec debate. “For the brave”, je uradni slogan in v kolikor si drzneš iztopati, je Honor 8 res vreden razmisleka.

Bi pa na tej točki izpostavil, da telefon ni odporen na vodo in prah, kar bi glede na ciljno skupino morda pričakoval. Telefon, ki se trži mladim in drznim – tistim, ki telefon vzamejo s seboj, ko gredo na rolko, kolo ali na kakšno drugo športno dejavnost. Glede an to, da tudi vodotesnost počasi prehaja v cenovni segment, kjer se nahaja Honor 8, upam da naslednja različica dobi tudi to.

Seveda bi bilo napačno soditi knjigo po njenih platnicah in kot sem že omenil, Honor 8 še zdaleč ni počasen telefon. Ne samo to, ponuja tudi dvojno kamero, ki je trenutno še vedno nekaj, kar najdemo na vsaj pol dražjih modelih. Huawei je bržkone vzel enak modul, ki ga najdemo v dražjem P9 in ga brez blagovne znamke Leica zadegal v Honor 8. Rezultati so presenetljivo dobri, a ne povsem konkurenčni najboljšim telefonom na trgu ta trenutk. Kljub temu to ne pomeni, da so fotografije slabe – daleč od tega. Edino, kar mi kot novopečenemu vlogerju manjka na tej dvojni kameri, je optična stabilizacija in morda tu in tam možnost zajema videa v 4K ločljivosti. V tej točki je pač potrebno spet upoštevati ceno telefona, ki se trenutno giblje okoli 400 € v prosti prodaji. Upoštevajoč ceno, kamera na Honorju 8 povsem konkurira v tem cenovnem rangu in je po mojem občutku med najboljšimi.

Spodaj je galerija fotk, ki so nastale z Honorjem 8. Selfiji so večinoma narejeni s prednjo kamero, ostalo pa z dvojno zadnjo.

Programska oprema

V kolikor bi ta telefon testiral pred mesecem dni bi v tej točki zapisal edino resno kritiko Honorja 8. Pa je tokrat ne bom oz. vsaj ne bom tako negativen. Pred parimi dnevi sem testno napravo namreč pososdobil na novejšo različico operacijskega sistema. Tako je sedaj na telefonu nameščen Android 7.0 Nougat, ki pa še vedno nosi preobleko, ki ji pri Huaweiju pravijo EMUI 5 (Emotion UI). V preteklih različicah se je EMUI preveč zgledoval po operacijskem sistemu iOS, kar je bila velika škoda, saj se je s tem marsikje zgubila prednost operacijskega sistema Android. Predvsem sta bila na udaru predal z obvestili in večopravilnost. Vse to je sedaj veliko bolj Androidovsko in uporabniška izkušnja je neprimerno boljša. Tako kot ostali proizvajalci se očitno tudi Huawei vse bolj približuje čisti Android uporabniški izkušnji, kar je zelo lepo videti.

Ena bolj priročnih novosti, ki jih prinaša nadgradnja na Android 7.0 Nougat pa je poganjanje dveh aplikacij na zaslonu hkrati. Honor 8 sedaj zmore tudi to in njegov 5,2 palčni zaslon je še ravno dovolj velik, da je ta funkcija realno uporabna. V kolikor pa želiš samo hitro preskakovati med zadnjima dvema aplikacijama, je na voljo tudi dvojni pritisk na gumb za večopravilnost in že si v aplikaciji, ki je bila odprta pred trenutno.

Kljub temu, da nečeloma nisem naklonjen preoblekam in dodatkom, ki jih proizvajalci telefonov tlačijo na svoje naprave pa Honor 8 oz. EMUI 5 prinaša dve zelo dobrodošli funkciji. Zelo mi je namreč všeč zajem slike zaslona z dvojnim trkom členka ob zaslon in možnost nastavitve funkcij na gumb, ki se skriva pod čitalcem prstnih odtisov. Tako imam nastavljeno, da z enim pritiskom gumba prižgem diodo na zadnji strani, z dvojnim se zažene kamera, dolgi pritisk pa me odpelje neposredno v nastavitve. Vse te tri funkcije pa lahko upšorabniki nastavijo po svoji volji v nastavitvah.

Delovanje sistema je gladko in ne spomnim se, da bi se kadarkoli zadeva zataknila.

Zaključek

Honor 8 je dober telefon za svojo ceno. Predlagam le, da si kupiš kakšen ovitek, ker je steklen hrbet magnet za prstne odtise, a še bolj pomembno predstavlja veliko grožnjo za poškodbo ob padcu na tla (ravno danes, tik pred objavo testa, sem sanjal, kako sem ga vrgel po tleh in razbil hrbet – a brez skrbi, telefon je še vedno v enem kosu). Seveda s tem izgubiš super lepo zadnjo stran in njene odboje svetlobe, a strošek novega hrbta je verjetno bistveno višji, kot malo manj upadljiv telefon, kajne? Skratka, če ti popolnoma stabilen video na telefonu ni življenjskega pomena in si želiš zmogljiv in privlačen telefon po zmerni ceni je Honor 8 definitivno vreden razmisleka.

p.s.: poglej si še dve epizodi mojega vloga – eden je posnet z Honorjem 8, drugi pa pokaže, kaj vse zna Honor 8, poleg tega, kar sem omenil v testu