Simon iz Afrike

Afric Simone je umetniško ime, ki si ga je nadel Henrique Simone. Simone se je rodil v Braziliji in je bil po mamini strani Mozambičan. Pri devetih letih mu je preminul oče in tako je z mamo pristal v njenem rodnem Mozabiku, kjer je začel svojo pevsko kariero kot Afric Simone.

Če vam rečem, da se možakarja spomnim še iz svoje mladosti bo to sicer držalo, a to zgolj po zaslugi mojega očeta, ki ima po grobi oceni v svoji zbirki 240 vinilnih plošč in na žalost nobenega gramofona (note to self: kupi fotru gramofon, za božjo voljo). Skratka, ko je pri hiši še bil delujoč gramofon, sem se tu in tam v popoldanskem času prebijal skozi zanimive plošče in si jih predvajal. Blage nimam kaj točno je bilo na sporedu, a je ena pesem za vedno ostala zapečena v moj cerebrum.

Na ovitku plate je na rumenem ozadju fotografija nasmejanega afričana v pozi raznožke, s kitaro v roki in klobukom na glavi. Nad njim je bila z velikimi črkami napisana beseda Ramaya. Do današnjega dne se mi izmika prevod besede oz. celotnega besedila te židane pesmi. Če kdo čisto po slučaju obvlada Svahili se toplo priporočam za prevod. Simone je namreč kar poliglot in med jeziki, ki jih obvlada, se najde tudi Svahili iz skupine bantujskih jezikov. Kakšen je bil vzgib, ki je stal za odločitvijo, da Simone večino svojih pesmi napiše v Svahiliju s primesjo besed iz drugih jezikov je odprto za debato – kljub temu pa je dejstvo, da je Simone zadel odlično kombinacijo med evropsko in afriško sceno in tako je kmalu po prvih nastopih dobil povabilo v London. Od tam je začel turnejo po celi evropi, kjer mu je v Parizu uspel veliki met saj je pod nos dobil pogodbo z založbo. Danes je Simone doma v Nemčiji, kjer živi s svojo ženo, ki prihaja iz Rusije.

Zanimivo je, da mnogi ljudje v Simonovih nastopih zaznajo zametke beatboxanja in break dance prvine – nekaj kar je doživelo svoj čas leta kasneje. Jaz vas vračam v leto 1975, ko je Simone lansiral komad Ramaya. Če se vam zagozdi v podlobanju in si jo boste prepevali naslednjih nekaj dni lahko svojo jezo name usmerite preko twitterja, kjer sem @uros_m.

Bonus: Afric Simone in komad Hafanana.


Posted

in

by