Samsung Gear Icon X – test

Samsung je pred časom pohitel in na trg poslal par brezžičnih (Bluetooth) slušalk s čepki v pravem pomenu besede brezžično. Medtem, ko je na trgu vsak dan več Bluetooth slušalk s čepki pa imajo te en poglaviten problem – niso zares brezžične, ampak se leva in desna slušalka držita druga druge s kablom, ki skrbi za napajanje in sinhronizacijo. Zakaj točno je to problem nekoliko kasneje.

Samsung je naredil korak naprej in z modelom Gear Icon X na trg poslal prave brezžične čepke, ki nimajo fizične povezave med seboj. Glede na to, da redno uporabljam par Bluetooth slušalk s kablom, lahko iz prve roke povem, da je kabel problem predvsem pri vadbi (specifično pri teku). Prepoten vrat hitro postane problem, ker se kabel prilepi nanj in nato zleze na eno stran, zaradi česar začne slušalka na eni strani počasi polzeti iz ušesa. Gear Icon X so v tem pogledu res prava svoboda. V ušesu stojijo kot pribite, kar dosežete s pravo kombinacijo obroča z zanko ter čepkov. Skupaj s slušalkami dobite dovolj veliko število vseh, da se bo za vsako uho našla prava kombinacija.

icon_x_006

Ostanimo še malo pri športu – Samsung trži Gear Icon X vsem športnim navdušencem in za tem, po mojem, stoji zelo dober premislek. Razloga za to sta dva: vgrajeni senzor srčnega utripa in kratka avtonomija baterije. Slednja običajno drži nekje med eno in dvema urama, pri čemer priložen etui služi kot zunanja baterija, ki lahko slušalke napolni do trikrat. To pomeni, da je avtonomije dovolj za eno vadbo povprečnega rekreativca. Samsung se tega zaveda, zato se Gear Icon X ne tržijo kot slušalke za poslušanje glasbe in druge avdiofilske potrebe, ampak kot športni dodatek. Kot športni dodatek pa trčijo ob drug problem – ceno. Za dobrega dvestotaka vas bodo olajšale, če se odločite za nakup. Tukaj je potrebno opozoriti tudi na dejstvo, da delujejo zgolj z Android telefoni, ne pa tudi z iPhoni in prenosnimi računalniki. Poleg tega boste morali na svoj telefon naložiti Samsungovo aplikacijo Gear Manager, če boste želeli povezati slušalke ter apliakcijo S Health, če boste želeli beležiti svoj srčni utrip med vadbo.

icon_x_003

Kljub vsem tem oviram so mi slušalke Gear Icon X pokazale, kako bi moral zgledati par resnično brezžičnih slušalk. So udobne, nimajo nobene žice in nenazadnje zgledajo precej dobro. Za vse, ki tečete ob cesti ali pa morate slišati glas iz okolice, je Samsung vgradil tudi mikrofon, ki vam v uho spusti zvok okolice, hkrati pa lahko opravljate tudi klice. Med testom mi je sicer uspelo pripraviti slušalke, da je med njima prišlo do zamika in je zvok dajal občutek odmeva, kar je enostavno rešljivo tako, da ustavite predvajanje in ga ponovno zaženete. Ko smo že pri tem – upravljanje s slušalkami je zelo intuitivno, čeprav na trenutke nekoliko nezanesljivo. Ob prvi nastavitvi izberete primarno slušalko, ki kasneje služi tudi kot vmesnik za upravljanje predvajanja. Na vsaki od slušak se nahaja majhna, na dotik občutljiva, površina, ki prepozna pritiske in geste. Z enem dotikom ustavite oz. nadaljujete predvajanje, dvojni pritisk prekoči na naslendjo pesem in trojni na prejšnjo. Poteg navzgor oz. navzdol upravlja z galsnostjo in še nekaj drugih.

icon_x_001

Gear Icon X niso popolne, a so najbližje pravi brezžični izkušnji, ki jo lahko dobite na trgu danes. Z veseljem bom spremljal razvoj naslednjih iteracij teh slušalk in verjamem, da bodo s časom postale boljše in še bolj dostopne. Resnici na ljubo bi jih, kljub pomanjkljivostim, verjetno kupil, če bi lahko v tem trenutku opravičil takšno naložbo. Žal so na obzorju drugi stroški in vsaj srednjeročno še ne bom razmišljal o nakupu.


Posted

in

,

by