Relativnost za leto 2018

Še rotacija ali dve in opravili bomo novo revolucijo. Nič posebnega ni na tem. Gibanje, ki se že dobrih 4,5 milijarde let neprestano in zanesljivo ponavlja je letos opravilo nov cikel. No, “letos” je dokaj relativen pojem, ker je tako pač določeno po gregorjanskem koldarju, ki mu naša kultura sledi. Sicer pa bi lahko izbrali katerokoli točko vmes in se strinjali, da je takrat za nas novo leto.

Da so se prazniki izrodili v potrošniške mrzlice je jasno malodane vsakemu, zato na praznike ne dajem več kaj dosti oz. zgolj toliko, kot je potrebno. Utrujen sem od vseh formalnosti, lažnih nasmehov, neiskrenih želja in ostalih površinskih zadev, ki si jih nadene slehernik v tem obdobju. Pustimo to, vsakemu svoje.

Ker smo se torej tako zmenili, je leto okoli in pričakuje se, da pogledamo nazaj, potegnemo črto in se obrnemo naprej. Well I call bullshit on that. Če sproti ne opraviš s preteklostjo in neprestano ne zreš naprej je iskreno isti klinac, če tega ne narediš niti ob koncu leta. Sej veš – pol si pa obljubljaš, planiraš in tam nekje 14. januarja nad vsem skupaj obupaš. Naslednje leto kot budala ponoviš isto rutino. Ad infinitum. Ko se zavedaš, da je vse skupaj Sizifovo delo, je že prepozno.

Lej, karkoli narediš boš še naprej drvel po vesolju s hitrostjo približno 368 km/s, relativno glede na prasevanje in našo galaksijo (oz. 627 km/s, če gledamo gibanje naše celotne glaksije relativno na prasevanje). Preveč fizike? Bear with me, there’s a point in all of this. Nikoli torej zares nisi na isti točki, čeprav se tako morda zdi. V čem je torej razlika? Vse je odvisno od tvoje referenčne točke. Hitrosti namreč ne moreš definirati kot absolutne vrednosti ampak kot relativno vrednost, glede na referenčno točko. Medtem, ko tole bereš na sekretu, s telefonov roki sediš negibno glede na školjko pod tvojo ritjo. Vzemi sedaj drugo referenčno točko in kar na enkrat ugotoviš, da se giblješ s hitrostjo 463 m/s okoli zemlje (OK, računano za ekvator, ampak za ilustrativne potrebe je dost dobro).

OK, Uroš, dost fizike, get to the point! Dobro, pustimo fiziko … ampak ne čist. Ne zavijaj z očmi, tole je pomembno! Beseda, ki je pogosto uporabljena v prejšnjih odstavkih je relativno. In to me privede do bistva: vse je relativno. In to s pridom izkorišča vsaka pizda, ki ti želi prodajat danes svoj bullshit. “Veš, to je pa relativno,” je poved na katero vedno odgovorim z “Relativno na kaj?”

[cricket sounds]

Exactly! Kar želim povedati je sledeče: že drži, da je vse relativno, a v kolikor se gremo to igro, se moramo najprej vsi strinjati, kaj je referečna točka in takrat resnica postane absolutna za dogovorjeno relativno referečno točko.

Tako pridemo nazaj do novoletnih zaobljub, pogledov nazaj, gledanju naprej in vsega ostalega sranja, ki se ga ljudje nespametno lotevajo ob koncu leta. Vsi to počnejo oz. počnemo, a velika večina nima nobene referenčne točke in se vse dela povsem na pamet na nek pavšal, na koncu pa vse skupaj zgubi smisel.

Zato ti želim, da v prihodnjem letu najdeš svojo relativno referenčno točko in od tam naprej gradiš svoje življenje. In ne pozabi svoje relativne točke kasneje prestaviti in prilagoditi, ker se to sme in je to nujno za zdrav razvoj, prav?

Confused? Pravilno – to pomeni, da bo sedaj treba vklopit možgane in pol jih, prosim, ne izklopi več do konca svojega življenja, prav?

Cheers!

Ej, mimogrede, dej tole malo šeraj naokoli, če ti je bilo všeč. S tem mi namreč ful pomagaš. Pa en klik dela je. Hvala 🙂


Posted

in

,

by