Razer predstavil Blade Stealth

Priznam, da so mi Razerjevi prenosniki blazno všeč. Čeprav vem, da izgled ni vse in imajo Razerjevi Blade prenosniki kar nekaj težav, so ti prenosniki edini pravi konkurenti Applovim MacBookom. Seveda ni naključje, da si Blade prenosniki z MacBooki delijo tudi dobršen del industrijskega oblikovanja. Eno od vprašanj, ki se mi pojavi vsakokrat, ko pogledam katerega od Razerjevih prenosnikov, je ravno “Kako za hudiča jih Apple še ni povabil na sodišče?”.

RzrBlade12_09

Recite temu kraja ali pa sposojanje idej, Razer Blade je takorekoč črn MacBook Pro. Vendar pa ni vse v izgledu – Razer je podjetje, specializirano za izdelovanje periferije in druge opreme za igralce računalniških iger. Miške, tipkovnice, podlage, slušalke in še marsikaj boste našli v njihovem portfelju. Zatorej ni presenečenje, da so njihovi prenosniki namenjeni prav tej demografiji. Posledica tega je, da so prenosniki zmogljivi in primerni tudi za resno delo.

Na letošnjem CESu je Razer predstavil manjši ultrabook z imenom Blade Stealth. Po specifikacijah in fotografijah sodeč je prenosnik zelo konkurenčen MacBookom – tega bodo vseli predvsem tisti, ki so jim MacBooki všeč, a jim MacOS ne odgovarja. Blade Stealth ponuja Intel Core i7 procesorje, do 512 GB SSD, 8 GB RAMa in 12,5 palčni zaslov v ločljivosti QHD (2560 px × 1440 px) oz. UHD (3840 px × 2160 px). Pomemben podatek pri obeh zaslonih pa je tudi ta, da QHD zaslon pokriva 70 % Adobe RGB barvnega prostora, UHD pa kar 100 %. Oba zaslona temeljita na IGZO tehnologiji in sta občutljiva na dotik.

RzrBlade12_03

Tipkovnica na prenosniku ima Razerjevo Chroma tehnologijo, kar po domače pomeni, da lahko za vsako tipko na tipkovnici določite katerokoli barvo osvetlitve (RGB osvetlitev). Za priklop periferije sta na voljo dva USB 3.0 porta, en 3,5 mm vtič za slušalke, HDMI izhod in en USB-C vtič. Slednji je v bistvu Thunderbolt 3 vhod/izhod, ki omogoča neverjetne hitrosti prenosa (zakaj je to pomembno malo kasneje). Prenosnik tehta zgolj 1,25 kg, kar bo super za vse, ki veliko potujete.

OK, Razer je podjetje, ki svoje izdelke dela za ljudi, ki igrajo igre. To verjetno pomeni, da ima Blade Stealth vgrajeno tudi zlo zmogljivo grafično kartico, kajne? Errr … ne. Blade Stealth ima vgrajeno Intelovo 520 grafiko oz. tisto, ki je del glavnega i7 procesorja. V čemu je trik? Trik je v USB-C/Thunderbolt 3 portu.

Poleg prenosnika je Razer predstavil še Razer Core. Gre za ohišje v katerega lahko namestite poljubno grafično kartico. Ohišje ima svoje napajenje ter nekaj dodatnih USB 3.0 ter en LAN vtič. Celotno ohišje lahko preko USB-C konektorja priklopite na prenosnik in uživate v neprimerno večji grafični moči. Osebno mi je ta koncept odličen – v pisarni imate parkiran Razer Core, na teren pa se odpravite samo s prenosnikom. Seveda je finančna investicija za tako konfiguracijo neprimerno višja. Ob tem pa velja omeniti, da trenutno še ni znana cena za Core. So pa znane cene za Blade Stealth: najbolj osnovni model s 128 GB SSDjem in QHD zaslonom vas bo stal 999 $ (kar upam staviti, da bo na koncu bistveno več, če se zadeva pojavi na tej strani Atlantika) oz. 1.599 $ za model s 512 GB SSDja ter UHD zaslonom. To pomeni, da so cene sila ugodne za prenosik, ki ponuja to kar ponuja Blade Stealth.

Na papirju bi imel zgolj dve kritiki: vgrajena grafika je morda za marsikoga premalo, prav tako pa 8 GB delovnega pomnilnika, ki se ga ne da razširiti in je fiksen pri vseh modelih. Za vse ostale podrobnosti pa bo potrebno počakati na prve teste. Za enkrat sem napolnjen z optimizmom, da bo svet PC prenosnikov končno naredil korak naprej.


Posted

in

by