Queen vs. Laibach

Ena pesem. Dve izvedbi. Dve popolnoma drugačni sporočili. Queeni so po izjemno uspešnem nastopu na Live Aid, leta 1986 izdali pesem z naslovom One Vision. Kot že naslov pove, se pesem dotika enotnosti h kateri moramo kot človeštvo skupno stremeti. Pesem je nabita s pozitivno energijo, ki njeno sporočilo zelo dobro ponese v ušea poslušalca.

Leta 1987 Laibach izda album Opus Dei na katerem je tudi pesem Geburt einer Nation (Rojstvo naroda). Povezava s Queeni vam morda ni povsem jasna, če pesmi prej še nikoli niste poslušali. Kar so Laibach uspeli narediti pa je vseeno zelo dober prikaz, kako kontekst daje pomen vsebini. Torej, Geburt einer Nation je malodane direkten prevod pesmi One Vision v nemški jezik. S prevodom in spremembo podlage pesmi, ki je pri Laibach bolj vojaško obarvana s strogimi repeticijami bobna in primesmi trobil, so uspeli konotacijo pesmi obrniti na povsem drugo stran.

Če je One Vision optimistična ter nabita s pozitivno energijo enotnosti narodov se Geburt einer Nation prelevi v diktatorsko himno, ki oznanja primat enega naroda in ene rase. Laibach je tako z eno potezo vzel nekaj pozitivnega in to obrnil popolnoma na glavo. Ne zato, ker bi bili zlobni. To so storili kot provokacijo, ki vam bo morda pomagala razumeti kako svet deluje.

Morda je v kontekstu trenutnega dogajanja v naši družbi vredno premisliti kako kontekst in poročanje medijev dajeta konotacijo aktualnim dogodkom. Dobro se je zavedati, kako poročanje vpliva na vaše mnenje in se včasih ustaviti ter premisliti, če so nam ravnokar prodali mačka v žaklju.

Avtor naslovne fotografije: Lihi Laszlo


Posted

in

by