Princesa noči

Da mi je všeč metal glasba verjetno ni skrivnost. Tam nekje, ko se je žanr še imenoval samo heavy metal, je skupini Saxon uspelo nekaj, kar verjetno ne bi smelo uspeti. Kako namreč napišeš ultra kul komad o vlaku oz. lokomotivi? Saxoni so svoj odgovor podali s pesmijo z naslovom Princess of the Night. 

Komad govori o parni lokomotivi z imenom LMS Princess Royal Class, ki so jo izdelali v 13 primerkih in od katerih sta do danes preživli zgolj 2. Čeprav so lokomotive v zgodnjih 60. letih 20. stoletja upokojili pa so model lokomotive v nesmrtnost zapisali Saxoni v svojem komadu.

She used to be an ironhorse,
Twenty years ago.
Used to bring the mail to me,
Through the ice and snow.
I’ve sat alone and watched her,
Steaming through the night.
Ninety tons of thunder,
Lighting up the sky.

Kaj je boljša tematika metalskega komada, kot ravno 90 ton jekla, ki na parni pogon drvi po tirnicah skozi noč? Morda se zdi nenavadno, da bi se navadna lokomotiva znašla kot osrednji lik metalskega komada, a Saxoni so uspeli preobraziti vse skupaj v nepozabno pesem, ki še danes zveni nadvse kul.

Kaj dosti več besed o tem ne gre izgubljati. Toplo priporočam poslušanje tega komada. Če imate v bližini kakšno železnico pa še toliko bolje – vzemite s seboj svoj telefon in par slušalk in se v temni noči prepustite zvokom komada ob železniških tirih (in za božjo voljo, ne hodite po njih).

Vir naslovne slike: wikipedia.org


Posted

in

by