Prehod na Nexus 4

image

Po spletu okoliščin mi je v roke prišel Nexus 4. Od prvih debelih pogledov, ko mi resnično ni šlo vse v račun sem se počasi privadil malce drugačnega pristopa. Priznam, iOS mi je popolnoma zmešal glavo in opral možgane kako naj mobilni operacijski sistem zgleda. To je tudi glavni razlog, po mojem, da ima toliko ljudi z iOS napravo v žepu predsodke pred Androidom. To in pa dejstvo, da proizvajalci kot sta Samsung in HTC naredita ogromno škodo z metanjem svoje navlake v obliki TouchWiz in podobnih gimmickov. 

Predsodki
Kot sem že omenil sem imel velik problem pri dojemanju workflowa znoraj Androida. Kar nekako pričakoval sem enak način obveščanja (notifications, številke pri ikonah) kot v iOSu – to me je v začetku blazno motilo. Hotel sem iOS, v roki sem držal Android. Takoj, ko sem začel dojemati Android pa se mi je odprlo.

Učinkovitost
Predal z obvestili ima Android veliko bolj dodelan kot iOS. Glede na količino e-pošte, ki jo moram predelati pa mi je najbolj všeč možnost arhiviranja in odgovarjanja neposredno iz predala z obvestili. Na srečo imam vse poštne naslove parkirane na Gmail platformi (pokojni brezplačni Google Apps for Business).

Widgeti na namizjih so nepogrešljivi. Ko se navadiš, da imaš večino rutinskih opravil takoj na dosegu ti iOS zgleda sila zaostal in suhoparen.

Nadzor nad vklopom Wi-Fi, Bluetooth in drugimi zadevami neposredno z namizja, brez brskanja po nastavitvah je osvežujoč.

Kreiranje map z aplikacijami na namizju pa že spominja na iOS kar samo po sebni ni slaba stvar.

Družbeno
Obožujem Twitter in Android tu resno šepa za naborom aplikacij, ki ga ponuja iOS. Edina spodobna aplikacija za Twitter ta moment, vsaj zame, je kar Twitterjeva stock aplikacija. Malce bolj nerodna in z veseljem bi kupil Tweetbot ali njegov ekvivalent za Android.

Ostalo je brez pripomb (FB, G+ …).

image

Holo
Oblikovalski jezik Holo že kaže svojo preživelost. Nisem ljubitelj totalno črnega uporabniškega vmesnika (Ian Storm Taylor ima super članek na to temo). Upam, da Key Lime Pie prinese svetel uporabniški vmesnik po vzoru Google Now, to bi bilo fantastično.

Google Now
Ta zadevca je pa super. Vse kar manjka je, da začne zaganjati aplikacije pa (to deluje, ne vem kako sem spregledal) lahko Siri samo stisne rep med noge in odkoraka domov. Ja, super je. Dobro deluje, odlično prepozna govor (bolje kot Siri), neverjetno dobro je oblikovan in vsekakor uoraben.

Grde aplikacije
Največkrat naveden očitek je, da so Android aplikacije preprosto grde. To še vedno drži za veliko aplikacij, ki jih ponuja Play Store. Vendar pa vse tiste aplikacije, ki jih jaz potrebujem za delo ponujajo dobro oblikovan uporabniški vmesnik. Trenutno uporabljam nameščene:

  • Dropbox in Google Drive za datoteke v oblaku.
  • Gmail app za e-pošto.
  • Evernote in Google Keep za hitre zapiske in podobno.
  • Kindle, Pocket, Flipboard in Adobe Reader za branje.
  • Eye in the Sky za vreme.
  • Originalni Twitter client.
  • Tumblr za bloganje.
  • Skype za IM.
  • Instagram in Flickr za deljenje slik.
  • Endomondo za športne aktivnosti.

Med ostalimi pa Facebook, Foursquare, 9gag, YouTube in ostalo. Vse te aplikacije se mirno kosajo s svojimi iOS pari.

image

Fotografiranje
Tu ima iPhone (4s) rahlo prednost, a razlika ni tako velika, da bi predstavljala problem.

Nexus 4
Sam mobilnik je blazno hiter, deluje odlično, uporabniški vmesnik je hiter in odziven. Kakovost izdelave bi lahko bila boljša a je vseeno daleč pred plastik fantastik Samsungi. Zelo lepo sede v roko – morda bo le kakšni dami prevelik.

S prehodom sem zadovoljen in mirno rečem, da sta si operacijska sistema ekvivalentna. 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply