Porter Robinson & Madeon – Shelter

Vsake toliko pride naokoli kakšen komad, ki mi vzbudi veliko zanimanja. Enden takšnih je bil v drugi polovici letošnjega leta tudi Shelter, ki je nastal v sodelovanju dveh producentov elektronske glasbe – Porterja Robinsona in Madeona. Shelter bi lahko hitro označili za še en poslušljiv elektronski komad, ki je na spletu postal sorazmerno zelo priljubljen. Vendar se zgodba tukaj šele začne.

V sodelovanju z japonskim animacijskim studiem A-1 Pictures je več kot leto dni nastajal tudi glasbeni video, ki spremlja ta poslušljiv komad. Ravno ta video pa je tisti element zgodbe tega komada, ki celotno stvar naredi tako zanimivo. V japonskem studiu so po scenariju, ki ga je spisal Porter Robinson, izdelali kratek anime, v katerem spremljamo zgodbo mladega dekleta Rin, ki očitno živi v navidezni resničnosti in si tam vsak dan ustvari nov fantastičen svet. Kljub temu pa se zdi, da je Rin popolnoma sama. Na njeni tablici, s pomočjo katere upravlja s svetom, ja namreč mož zasliditi sporočilo v katerem je zapisnano, da že več kot 2.500 dni ni prejela novega sporočila.Tako je takoj od začetka jasno, da nekaj ni v redu. S časom se Rin začne spominjati sveta, v katerem je očitno živela, preden je pristala v tem navideznem svetu, v katerem je sedaj. Skozi njene spomine počasi spoznavamo, da je na Zemlji šlo nekaj zelo narobe – prišlo je do trka manjšega planeta z našim planetom in kmalu ugotovimo, da je Rin morda edina preživela to apokalipso po zaslugi svojega očeta, ki ji je v zadnjem trenutku uspel zgraditi malo vesoljsko plovilo. V tem plovilu jo vidimo v zaključnem kadru, kako je priklopljena ne cevi, ki jo očitno držijo pri življenju. Od katastrofalnega uničenja je minilo že 7 let.

V tej točki lahko rečemo hvala za internet, saj je na raznih forumih in na Redditu ta video zantil številne debate, ki so polne iskanja podrobnosti v vsaki sličici videa. Vzniknilo je nešteto teorij, novih spoznanj in še več nepojasnjenih vprašanj. V času pisanja ima video na YouTubu več kot 11 milijonov ogledov in vse kaže, da sta tako pesem, kot tudi dolgotrajna produkcija videa, dosegla svoj namen.

Všeč so mi komadi, ki s seboj nosijo globljo zgodbo. Shelter me je, priznam, pretresel in v meni vzbudil nešteto čustev – nekaj, kar se pri veliki večini glasbe in glasbenih videov ne zgodi prav pogosto. Ta zapis pa je namenjen predvsem temu, da ta komad doseže še koga, ki ga do sedaj ni. Zame nosi Shelter ogromno vrednost in mi pomeni več, kot bi mi morda moral. Morda bo tudi tebi.


Posted

in

by