Podcast me je skoraj spravil s ceste. Dvakrat.

Čeprav gre v spodnjem zapisu za dva anekdotna dogodka na podlagi katerih bi bilo nespametno delati kakršenkoli zključek, sem se vseeno odločil, da zapišem kaj se mi je oni dan zgodilo. Morda kot svarilo, da se vam kdaj ne zgodi tak scenarij.

Podcasti me v življenju spremljajo že kar dober čas. Nenazadnje z Janom skupaj snemava Apgrejd in sva tik pred snemanjem okrogle 50. epizode. Vendar pa poleg ustvarjanja aktivno spremljam tudi kar nekaj različnih podcastov. Med drugimi poslušam nadvse zabavni No Such Thing As A Fish in pred kratkim nastali Ctrl-Walt-Delete, kjer starotsta tech sveta Walt Mosberg in glava tech novičasrske strani The Verge, Nilay Patel, sproščeno debatirata o tej in oni stvari s sveta tehnologije.

Prvi incident je povezan z No Such Thing As A Fish. Na poti iz službe, nekje na avtocestnem odseku med Domžalami in Lukovico sem rutinsko poslušal omenjeni podcast. Šlo je za epizodo, kjer je debata med drugim tekla o tekmovanju mestnih glasnikov (town crier). Na žalost ali pa veselje poslušalcev in sovoditeljev se je Anna Ptaszynski zelo nerodno izrazila in povedala, da ja na zadnjem takšnem tekmovanju končno zmagal Britanec, potem pa nadaljevala z: “Mark Wylie beat off 24 other contestants …” Če je šala pravkar zletela čez vašo glavo ne bom razlagal zakaj je to tako smešno. Recimo le, da je šala sila otročja, a sta jo kontekst in naivnost Anne ponesla v nove višave. Morda sem tudi sam nekoliko nezrel, a takrat (in po ponovnem poslušanju tudi sedaj) se nisem več mogel zadržati in le stežka sem se obvladal za volanom vozila. Podcasti: 1, Uroš: 0.

https://soundcloud.com/nosuchthingasafish/episode-82-no-such-thing-as-a-sentient-iceberg#t=14:50

Prevrtimo čas naprej in tukaj sta Walt ter Nilay. Oba zelo vplivna novinarja iz sveta tehnologije in z releventnimi pripombami na tekoče dogodke. V zadnji epizodi je debata tekla o Applovi pametni uri in po nekaj besednih izmenjavah Nilay začne naštevati, kako Applu nekako ni uspelo v polnosti izpiliti niti osnovnih fukcionalnosti kot so obvestila z mobitela, ki se prikazujejo na zaslonu ure. Zavoljo konteksta bi sedaj omenil, da sem podcast poslušal pri dokaj visoki glasnosti v avtu, malo za tunelom Golovec v smeri Celja. Promet je bil precej gost.

Malo po tem, ko je Nilay omenil, da obvestila na uri ne blestijo, je Walt svoje nestrinjanje izrazil z zvokom, ki sem ga tisti trenutek dojel kot avtomobilsko hupo, ki se približuje mojemu avtomobilu. Stereo efekt, ki je je pri tem nastal, situaciji nikakor ni pomagal. Malo je manjkalo, da bi se nagonsko umaknil bližajočemu “vozilu”, ko mi je cerebrum končno sporočil, da zna biti, da je to zvok iz avtomobilskega ozvočenja. Na hitro pritisnem gumb in podcast prevrtim 10 sekund nazaj. Jp, bil je Walt. Moj boj, človek, skoraj bi povzročil nesrečo zaradi tebe. Podcasti: 2, Uroš: 0.

https://soundcloud.com/ctrl-walt-delete/watching-the-smartwatch#t=19:45

Kaj je torej lekcija te zgodbe? Kot sem že na začetku omenil, je težko delati kakršnekoli resne zaključke na podlagi dveh anekdot. Vsekakor pa imejte v mislih, da vse le ni vedno tako, kot se zdi in da humor morda ni najboljša substanca ob vrtenju volana.


Posted

in

by