Ne greš volit? Zakaj ne oddaš neveljavne glasovnice?

“Ne grem volit ker [vstavi svoj razlog],” je nekaj, kar je ob vsakemu referendumu in volitvah moč slišati iz ust vse večjega števila volilnih upravičencev. Dejstvo, da politika izgublja svoj ugled postaja vse bolj jasno. Kar meni pri vsem tem ni jasno pa je vse bolj prevladujoča ideja o neudeležbi na volitvah in referendumih. Ne zanima me tvoj razlog, saj je edin opravičljiv razlog za tvojo neudeležbo trajajoče oz. nenadno poslabšanje zdravstvenega stanja. Vse ostalo pokrije predčasno glasovanje.

Tvoja neudeležba ni noben statement, vreden omembe. Pravica, ki so ti jo priborili predniki s takšno potezo dobi masten pljunek v obraz. Veliko bolj smotrna ideja je oddaja neveljavne glasovnice.

Volilni sistem s tem ne bo oviran in tvoja glasovnica se pri izračunu ne bo upoštevala. S tem je država zaščitila volilni postopek, ki upošteva zgolj veljavne glasovnice. Vendar pa višja udeležba ter veliko število neveljavnih glasovnic daje veliko večji signal, kot sedenje doma na kavču in vrtanje po popku. Oddal si svoj glas in jasno izrazil svojo (neje)voljo. Večje število neveljavnih glasovnic prav tako meče slabo luč na legitimnost izvoljenih predstavnikov. Tako z neveljavno glasovnico bistveno bolj vplivaš na volitve, kot s svojim teženjem za šankom lokalne beznice. Nisi volil? Potemtakem si izbral molk, kar naj velja tudi ob razglasitvi končnih rezultatov.

Za neveljavno glasovnico se upoošteva oddana prazna glasovnica oz. vsaka glasovnica, na kateri ni jasno izražena volja volivca. Vendar, za božjo voljo, ne oddajaj prazne glasovnice! Ta namreč kar vabi po zlorabi s strani ljudi v volilnih komisijah. Nikogar ne obtožujem vnaprej, a priložnost dela tatu in ni vredno tvegati. Oddaj glasovnico in obkroži vse ali pa dopiši fiktivno ime in ga obkroži. Bodi kreativen, če te to spodbudi, da dvigneš rit in greš volit.

Neudeležba ni nekaj, s čimer se je za hvalit in kaže na slabo moralno držo. Razumem, da na glasovnici ni ničesar/nikogar po tvoji volji, a je sedenje doma najslabša oblika protesta. Oddaj neveljavno glasovnico, če ne gre drugače. To je tvoja pravica.