Pametni mobiteli so dobili krila, ko so zaživele trgovine z aplikacijami. Razvijalci so začeli izkoriščati polno moč teh malih naprav in hitro so bile trgovine polne aplikacij. Prepolne. Zato sem na twitterju vprašal, katera aplikacija je tista, brez katere vam ni živeti.

Odzvalo se je kar nekaj uporabnikov, ki so pripravili zanimiv seznam s krakim opisom, zakaj je ravno ta aplikacija nekaj posebnega. Na koncu bom svoja dva centa pristavil tudi sam.


 Air Video HD

screen322x572Igor Harb (@kalanderq): Air Video HD je aplikacija za predvajanje videa iz računalnika na mobilno napravo prek brezžičnega omrežja. Različica za iOS stane 4,99 evra, ampak je vredna tega denarja, saj je bolj stabilna in zmogljiva od zastonjskih alternativ kot npr. ZumoCast. Predvaja vse vrste videa, ki sem jih preizkusil. Kakovost slike in prenos sta sicer odvisna od zmogljivosti računalnika in predvsem usmerjevalnika, a je zadnja različica to občutno izboljšala. Podprti so podnapisi, izbira zvočnih posnetkov in možnost prenosa na mobilno napravo za ogled brez povezave. Poraba energije je minimalna, sploh v primerjavi z YouTube in HBO Go, sploh kadar uporabljamo Air Video HD skupaj z Air Playem za ogled vsebin na Apple TV.

app_store


Sleep Cycle alarm clock

screen322x572 (1)Aleksander Hribovšek (@AleksHribovsek): Med večernimi tipi ljudi je najbolj pomembna diskretna neprostovoljna jutranja budnica, ki bi zaspanca moje sorte motivirala do dviga iz postelje. Obstaja precejšnja razlika med zbujanjem in vstajanjem. Marsikatera budilka je zmožna brezkompromisnega bujenja z zvočnim šokom, vendar niso vse take, ki bi te pripravile do tega, da ne sežeš po telefonu in ga izklopiš. Dotična aplikacija, ki ni edina svoje sorte, se osredotoča na spalne cikluse, ki nas zibajo celo noč. Od rahlega, do globokega spanca.

Prvo tehtno vprašanje je seveda kako lahko kovinsko-plastična zverina na nočni omarici prepozna naš spanec in njegovo fazo? Nekatere aplikacije si pomagajo z žiroskopom oziroma premikanjem telefona, kar nujno zahteva, da je telefon poleg nas na blazini ali vzmetnici. Ker marsikoga misel na bližino sevajoče naprave bega, je Sleep Cycle bolj izviren. Ta si pomaga zgolj z mikrofonom, ki nas celo noč posluša. V opisu nam pojasnijo, da je aplikacija sposobna ločevanja med hrupnimi motilci, kot so smrčanje in podobno. S tem v mislih sem – poln nejevere – temeljito preizkusil čarobno budilko in ugotovil, da je še kako natančna.

Ne samo, da me je z izredno prijetnim zvokom vsak dan zbudila tik preden sem se približal najrahlejši fazi spanca, tudi graf je bil zelo točno »našpičen« ob ciklusih, ko sem bil na pol ali povsem zbujen in preverjal uro, da sem jo lahko primerjal z grafom. V opisu nam sicer svetujejo naj bo telefon čim bližje glavi, z mikrofonom usmerjenim proti njej, vendar sem v praksi ugotovil, da deluje brezhibno tudi, če je stran meter ali več. Tudi ciklus partnerice na drugi polovici postelje ga ne zmoti, kar je impresivno. Edina negativna stran uporabe budilke je, da mora biti telefon zaradi aktivnosti celo noč povezan s polnilcem. V nasprotnem primeru bi porabil preveč baterije za spodobno dnevno uporabo.

app_store  en_app_rgb_wo_60


Evernote

appMatej Stipanič (@MatejStipanic): So appi, ki so preprosto kul in ko ga prvič zloudaš ga kot otrok na silo nekaj časa uporabljaš, samo zato ker so kul, z lepim dizajnom al pa res dobro narjeni. No slej ko prej ugotoviš, da ti app ne rešuje nobenega problema, kvečjem večjo zmedo ti povzroča. So pa appi, ki združujejo vse to z resnično uporabnostjo in takih productivity appov ni veliko. Eden takšnih je sigurno Evernote. To je odlična aplikacija za beleženje česarkoli, teksta, slik, člankov z neta, celih spletnih strani, zvočnik posnetkov itd. In to vse združuje brezplačno v mobilni, desktop in web aplikaciji. Predvsem pa je super zadeva Evernote WebClipper. Vmesnik za spletni brskalnik preko katerega lahko shranjuješ clipe dirktno s spletnih strani. Sam uporabljam Evernote že od samega začetka in imam trenutno shranjenih 181 beležk in še nisem zapolnil zastonj prostora.  Super pa je tudi za sodelovanje s tretjimi osebami, vsako beležko lahko pošljete preko linka ali pa v kolikor tretja oseba uporablja Evernote kar dostop do beležke, kjer lahko soustvarja vsebino. Skratka evernote je zakon in meni vsekakor pomaga pri urejanju vseh idej in zapiskov v neko smiselno obliko. 

app_store  en_app_rgb_wo_60


Pocket Casts

Screenshot_20151228-084417Uroš Miklavčič (@uros_m): Če poslušaš podcaste, potem je Pocket Casts verjetno eden najboljših odjemalcev za tvoj mobitel. Po novem je na voljo za vse tri večje sisteme: iOS, Android in Windows Phone; poleg tega pa je na voljo tudi spletna različica, ki jo najdete na play.pocketcasts.com. Če si na iOS je morda boljša izbira Overcast, ki ga je sprogramiral Marco Arment (morda kaj več o tem v ločenem prispevku, kjer bom pogledal ponudbo odjemalcev na trgu). Skratka, Pocket Casts je super izbira, ker ponuja eno bistveno prednost pres konkurenčnimi izdelki: ker je na voljo na vseh možnih platformah, je sinhronizacija vaših omiljenih podcastov sila enostavna. To pomeni, da boste lahko specifično epizodo začelo poslušati na eni napravi in končali na drugi, pri čemer boste na drugi napravi lahko nadaljevali točno tam, kjer ste na prvi končali. Če ste človek, ki ima Android mobitel, Applov iPad in kakršenkoli PC, je Pocket Casts prava izbira, ki je vredna svojega denarja. Mimogrede – spletna različica vas bo stala dodatnih 9 $ + DDV (enkratni naklup).

app_store  en_app_rgb_wo_60 Get it from Microsoft