Moj junak

Ti. Ja ti. Prav ti, ki tole bereš. Ti si moj junak. Vsakdanji človek, ki svoja bremena sleherni dan nosiš s seboj, vztrajaš, rineš, grizeš in ne odnehaš. Ti, ki vsak dan vstaneš zgodaj zjutraj, greš v službo, ki je morda ne maraš, a v njej vztrajaš, da preživiš in si ustvariš naslednjo priložnost, ki te bo povzdignila. Preživiš sebe in svojo družino. Kljub temu pa nikoli ne prenehaš sanjati na boljši jutri. Trdno verjameš, da ti bo jutri uspelo. Nekoč boš dobil svojo priložnost in takrat boš uspel. Ti si moj junak. Ti si moj zgled. Hvala, ker si.

Zgornji zapis je nastal v nekem dokaj težkem obdobju v mojem življenju, ki me je zaznamoval za vedno in me še danes spremlja. V svetu, kjer se vsi ženemo za naslednjo svetlečo stvarjo in kjer se izgubljamo v trendih ter preobilici podatkov, je pesem My Hero (Foo Fighters) še kako relevantna. Morda je bizarno, da so nam navdih tisti, ki so uspeli, namesto, da bi nam bili v navdih tisti, ki nikoli ne odnehajo. Ko jim uspe, se nam vse zdi preprosto in vsi si želimo tega. S tem ni nič narobe, a se vse premalo sprašujemo, kakšna je pot do tja. Zaslepi nas cilj in pozabimo na pot. Vsi si zaslužimo in vsi imamo možnost pokazati, kdo smo, a hkrati drži, da se nismo vsi rodili z enakimi možnostmi, zato je vredno pomniti in nositi s seboj to misel, preden začnemo obsojati sočloveka, ki je obupal. Življenje ne postane nikoli bolj enostavno – ti se le okrepiš in stvari zgledajo lažje. Niso. Ti si boljši. Eni imajo moč, da presežejo svoje pomanjkljivosti in bremena. Drugi klonijo pod težo. Vsi pa smo enaki in enakopravni. Pomagaj sočloveku, razvij svoj pogled in pokaži kanček empatije. Hkrati pa vztrajaj na svoji poti.

Moja življenjska filozofija je, da se v večernih urah v posteljo uležem vsaj delček boljši človek, kot sem se zjutraj zbudil. Pazim na soljudi in jih poskušam razumeti. Ne obsojam, a nikoli ne skoparim z iskrenostjo. Šele, ko si prenehaš prodajati bullshit, boš lahko iskren do sebe in nato do drugih. Takrat boš tudi lahko začel spreminjati svet na bolje. Če umrem in sem v življenju le enemu človeku olajšal pot, bom umrl srečen.

Skratka, nazaj k Foo Fighters in njihovi pesmi My Hero. Dave Grohl je v nekem pogovoru povedal, da v obdobju, ko je odraščal, ni imel nobenega rock zvezdnika po katerm bi se zgledoval. Pesem zato govori o tistih, po katerih se je resnično zgledoval: vsakdanji ljudje. Bistvo pesmi je preprosto. Ni potrebno, da si bogat, slaven in uspešen, da dosežeš nekaj dobrega in junaškega. Naj bo to nauk, po katerem se bomo zgledovali mnogi.

Meni je to ena najboljših pesmi, ki jih izvajajo Foo Fighters. Danes sem si jo ponovno zavrtel. Jutri si jo bom spet. Moj opomnik.

 


Posted

in

,

by