Metalski priročnik #01: oblačila

Kako človek postane najbolj tr00 metalec pod črnimi oblaki? (Note to self: ta fraza ne deluje tako kul kot originalna s soncem.) Roko na srce je edini pravi odgovor na to sledeč: pravi metalec oz. metalka si, če se ti tako počutiš. Če neizmerno uživaš v poslušanju katerekoli zvrsti metala (razen nu metala, o nu metalu se nam je nerodno pogovarjat – več o tem v kakšnem prihodnjem zapisu). Ampak v tem obziru bi bil ta zapis sila kratek, zato zagrizimo v zunanji izgled povprečnega metalca.

Obleka naredi človeka in če želiš postati pravi metalhead ter se resnično vključiti v to subkulturo, bo treba investirat v ustrezno opravo. Če na ulici kdaj odlepiš pogled od svojega telefona (inovativen koncept, ki se ga splača poskusiti), lahko hitro opaziš ljudi, ki imajo običajno dolge lase (ne glede na spol) in črno opravo pri kateri najbolj izstopa majica s kakšno brutalno podobo in napisom, ki ga ne zna prebrati živ bog. To je generični metalhead. Na to ciljamo danes.

Za novince

Preden zagrizemo v detajle in si pogledamo konkretne kose oblačil, je potrebno omeniti še eno zadevo: če ravnokar odkrivaš najbolj kul subkulturo na svetu (I’m not even kidding) si zapomni, da v resnici nikoli nikogar ne sodimo po oblekah. Če te kdo obsoja, ni pravi metalhead. Ti nosi kar paše tebi, poslušaj kar paše tebi, počni kar paše tebi. Vse je OK. Če maš rad metal, si naš. Črn, bel, rdeč, rumen, zelen … nima veze – važno je, da dvigaš roko in stiskaš prste v znak rogov. OK, če si zelen je morda čas, da greš malo do zdravnika. Zdej. Takoj.

Veliko metalheadov se odloči, da bo imelo dve garderobi – eno za v službo in formalne priložnosti in eno za takrat, ko je na meniju epsko ruženje kitar, bobnov, moshanje, crowdsurfing in kar pritiče tem zadevam. S prvo se metalhead vključi v formalni del družbe, da koga slučajno ne rukne kulturni šok. Slednje je smiselno – razen, če maš veselje nonstop razlagati, zakaj zgledaš, kot da si ravnokar vstal iz groba. Nima smisla – škoda časa in energije. Če imaš torej civilno opravo še ne pomeni, da nisi pravi metalec. Še vedno se lahko pod srajco skriva majica priljubljenega banda ali pa na zapestju biva usnjena zapestnica ter kak drugi dodatek, ki ni tako zelo … in your face. Večina metalcev je po mojih izkušnjah takšna.

Oblačila

Pol romana kasneje še vedno nismo nič bližje osnovnim smernicam. Osnovno načelo je torej sledeče: če je črne barve, si napravi poti. Res, s črno nimaš kaj dosti zgrešiti. Črne kavbojke (tudi navadne modre so čisto OK), črna majica, črn pulover ali srajca. Črna je univerzalna. Za začetek greš v prvo trgovino z oblačili, ki jih za pest riža šivajo sirote v Aziji in si nakupiš manjkajoče kose črnih oblačil. Seveda je zgolj črna hitro dolgočasna. Tukaj pridejo na vrsto majice.

Kratki rokavi

Metalske majice so postale stalnica te subkulture in z njimi pokažeš svojo naklonjenost določenemu bandu ali pa celo zvrsti metala. Edino pravilo, ki se ga pri tem držiš je naslednje: na koncert določenega banda je bedno hoditi z majico tega banda. Noben ti ne bo nič rekel, če to storiš, ampak načeloma hodimo na koncerte z majicami drugih bandov. Če ti je res mar za določen band, po koncertu poiščeš štant z uradno robo in kupiš predrago majico, ker veš, da gre to direktno v žep bandu in ti zato ni težko plačati več keša za to majico. Hvala, ker si podprl ustvarjalce.

Hlače

Vrnimo se na hlače, ki so običajno črne ali modre kavbojke ali pa so to vojaške hlače v poljubnem vzorcu. Poleti si seveda nadeneš črne hlače. Intermezzo za šalo: kdaj veš, da poleti sonce res hudo pripeka? Ko še metalci hodijo naokoli v belih majicah. Nisem rekel, da je pretirano dobra šala. Majice imamo pokrite in takisto hlače.

Dolgi rokavi

Ostane nam še nekaj z dolgimi rokavi. Tukaj se običajno pojavi kakšen hoodie, ki je tako kot majica, lahko opremljen z vizualom kakšnega banda. Črne srajce ali lahke jakne so prav tako super izbire. Še vedno v črni barvi. Nikoli pa ne moreš zgrešiti z usnjeno motoristično jakno v črni barvi. Če si vegan posežeš po sintetičnem usnju in to je povsem kul. Ostali se bomo odali v kožo, ki so jo potegnili s kravjega kadavra.

Bojni brezrokavnik

Velja omeniti še eno posebnost metalske oprave: bojni brezrokavnik. Običajno gre za brezrokavnik iz jeansa modre ali črne barve na katerem se nahajajo našitki priljubljenih bandov. Načeloma jih ljubitelji dodajo, ko obiščejo določen koncert, čeprav to ni pravilo in si nekateri takšen brezrokavnik izdelajo v eni rundi in ga opremijo z raznoraznimi našitki, ki so tako ali drugače povezani z metalsko subkulturo.

Pokrivala

Glede pokrival je izbor načeloma omejen na klasične beanie kape ali pa kape s šiltom (te lahko nosiš obrnjene naprej ali nazaj). Veljajo enaka pravila glede emblemov bandov kot pri majicah. Na festivalih se običajno pojavijo tudi kakšna bolj ekscentriča pokrivala in ni nenavadno, da najdeš 150 kilogramskega Germana z vojaškim šlemom na katerem je naboden ananas. Lej, nikoli nisem rekel, da smo pretirano resna subkultura.

Obutev

Morda največkrat spregledan del garderobe med novinci na sceni je obutev. Slednje postane boleče očitno v trenutku, ko prvič stopiš v moshpit. Šnelkurs: moshpit oz. criclepit je scena na koncertu, kjer se skupina metalcev pod odrom začne zaletavati med seboj in kmalu se jim pridružijo drugi, ostali pa okrog njih ustvarijo krog. Več o moshanju drugič, tukaj pa je pomembna lekcija sledeča: v moshpitu te bo slej kot prej nekdo pohodil. Ker smo metalci radi obuti v težke gojzarje, si lahko predstavljaš, kako jo bodo odnesla tvoja stopala v teniskah. Skratka: na koncert pridi obut v gojzarje, ki imajo po možnosti kovinsko kapico čez prste. Če moshanje ni v načrtu, jo lahko povsem dobro odneseš v All-Starkah ali pa kakšnih spodobni, črni, športni obutvi.

Dodatki

Na koncu pridejo še razni dodatki, kot so: veriga, ki si jo lahko napelješ okoli zank za pas pri hlačah, usnjena zapestnica z neti, ogrlice z metalsko simboliko, prej omenjeni našitki, ruta in razne priponke. Prstani so prav tako priljubljen dodatek – predvsem med dekleti, dasiravno niso omejeni le nanje.

Za konec

Tale prispevek se je razvlekel bistveno bolj, kot sem pričakoval. Če še vedno bereš – hvala, ti si tr00. Mislim, da je več kot očitno, da je tole pisanje bolj razvedrilne narave, dasiravno vseeno nosi celotno bistvo tega, kaj je metalska oprava. Še zdaleč pa zapis ne zajame vseh podrobnosti in jih tudi ne bo poskušal – sicer bi se lahko o tem pogovarjali še naslednje 3 mesece in ne bi prišli do konca. Prav tako to ni zapis, ki bi želel definirati kakršnokoli pravilo in postati kamen spotike. Gre za splošna vodila za vse, ki se še lovijo in iščejo svoje mesto v tej subkulturi.

Če imaš mnenje glede mojega zapisa mi lahko težiš na twitterju, kjer sem @uros_m. Obišči pa tudi mojo Facebook stran.


Posted

in

by