Metalski priročnik #05: Folk metal + top bandi

Kako najlažje razpizdiš skupino ljudi s skupnim interesom? Začneš pogovor o top lestvici znotraj skupnega interesa. Zato lepo prosim – ne mi pisat emailov, da sem izdal celo metalsko subkulturo s seznamom v tem zapisu. Gre za moj seznam in moj okus. Z veseljem bom pa sprejel vse namige, kaj se mi znotraj folk metala splača poslušat. Naj pa moj seznam služi vsakemu, ki se šele spogleduje s folk metalom in rabi kakšno dobro iztočnico.

Kaj je folk metal

Pa dajmo za začetek pogledat, kaj sploh je folk metal. Preden vpleteš agronomski sektor, naj te že kar takoj ustavim, da zadeva nima veze s kmetijstvom oz. narodno zabavno glasbo in, Odin ne daj, Ceco. Gre preprosto za podžanr metala, ki navdih tako glasbeno kot tudi tematsko (vendar ne nujno oboje hkrati) črpa v folklori okolja v katerem skupina deluje oz. iz katerega izhaja – čeprav tudi slednje ni nujno pravilo. To v praksi pomeni, da se med instrumenti pogosto znajdejo razni folklorni instrumenti – predvsem so priljubljena kakšna pihala v obliki flavt in razna godala. Tudi petje in tematike običajno posnemajo in črpajo navdih iz folklore. Da ne bo samo teorija in nobene prakse, je tukaj seznam meni(!) najljubših folk metal skupin. Feel free to tell me yours.

11. Heidevolk

Folk metalci z Nizozemske, ki črpajo navdih predvsem iz narave in germanske mitologije. Večinoma pojejo v nizozemščini in jih je zaradi tega teže razumeti brez plonklistka. Meni so zanimivi ravno zaradi jezika, ki odstopa od klasične angleščine in dela njihovo glasbo bolj zanimivo.

10. Arkona

Ko smo že pri jeziku velja izpostaviti Arkono, ki bo morda predvsem naši podalpski folklori precej blizu. Gre za ruske folk metalce, ki črpajo navdih iz slovanske mitologije, hkrati pa v svojo glasbo vpletajo veliko slovanske glasbene folklore zaradi česar vam bo vse skupaj zvenelo dokaj domače.

9. Wintersun

Ne tako striktno folk metalski band s Finske. Wintersun sem odkril bolj po naključju v dokaj neugodnem obdobju mojega življenja, zato nosijo zame posebno vrednost. Poleg tega je bil njihov komad Beyond the Dark Sun prvi komad na moji playlisti, ki jo poslušam med tekom in tako skorajda vedno začnem tek z njim. Jari Mäenpää je ustanovil ta band kot stranski projekt s katerim se je sicer želel oddaljiti od bolj folk usmerjenih Ensiferum. Kljub temu je mogoče čutiti prvine folk metala, pomešanega s power in melodičnim death metalom.

8. Týr

Poimenovani po germanskem bogu prava in herojske slave, Týr črpajo predvsem iz vikinške mitologije in zgodovine. Prihajajo s Ferskih otokov in posledično tudi črpajo navdih v lokalni glasbeni folklori. Načeloma se ne ozirajo preveč na podžanre metala in si želijo nekako podreti stene med njimi. Kljub temu se gibljejo precej v folk in power metal vodah.

7. Korpiklaani

Predhodno znani pod imenom Shaman, Korpiklaani širijo veselje do alkohola in zabave. Band se je, zanimivo, razvil iz prave folklorne skupine, ki je počasi dodajala elemente metala. Običajno gre ravno obratno. Fantom se vidi, da se izredno zabavajo in se ne jemljejo preveč resno. Kar je dejansko redko pri Fincih …

6. Finntroll

Ko smo ravno na finskem je vsekakor potrebno omeniti Fintroll, ki prihajajo iz Helsinkov. Združujejo elemente black in folk metala, tematike pa črpajo predvsem iz fiktivnega kralja trolov z imenom Rivfader. Slednji se bori proti kristjanom, ki so vdrli v njegovo deželo in začeli širiti svoj nauk. Zanimivo je, da pojejo v švedskem jeziku. To izvira iz dejstva, da je njihov prvotni pevec izhajal iz švedske menjšine, band pa je tudi po menjavi pevcev obdržal jezik.

5. Falconer

Verjetno band z enim izmed bolj zanimivih vokalistov. Švedski folk/power metalci so v začetku pretežno izdajali glasbo in se zelo redko pojavili na odru. Po nastopu na festivalu Wacken Open Air je povpraševanje po nastopih sunkovito naraslo in takrat je pevec skupine, Mathias Blad sporazumno zapustil skupino. Mathias je namreč gledališki igralec in ni zmogel peljati dveh karier vzporedno. Odhod iz skupine se je izkazal za skorajda katastrofalnega – novi vokalist ni imel tako značilnega glasu, poleg tega pa so se poleg notranjih trenj še nekoliko odmaknili od folk metala in skorajda popolnoma izgubili svojo identiteto. Leta 2005 so ponovno najeli Mathiasa in situacija je bila naposled rešena, band pa se je vrnil k svojim folk metalskim koreninam.

4. Eluveitie

Eluveitie so švicarski band, ki navdih glasbeno in tematsko črpa v keltski folklori. Dokaj pogosto se zgodi, da je celo ali pa vsaj del besedila v galščini. Njihovo ime ima zanimiv izvor: gre za besedo z etruščanskega grafita iz mesta Mantova na severu Italije. Napis eluveitie se interpretira kot etruščanska različica keltske besede (h)elvetios (Helvet) – napis naj bi se torej nanašal na Helveta, ki je živel v tem mestu. Helveti so bili keltsko pleme, ki je naseljevalo področje današnje Švice. Eluveitie so band iz Švice. Bum!

3. Ensiferum

Še eni Finci iz Helsinkov, ki žgejo folk metal oz. kot pravijo sami melodični folk metal. Tematsko se držijo fantazije ter arhaičnih in zgodovinskih zgodb, ki jih pogosto zdržujejo z nordijskimi tematikami. Običajno prepevajo o junaštvih, mečevanju … Njihovo ime v prevodu dejansko pomeni nosilec meča.

2. Equilibrium

Equilibrium so imeli v preteklosti toliko rošad med člani banda, da je težko slediti celi zgodbi. Navdih črpajo predvsem v tradicionalnih germanskih melodijah. Tudi besedilno črpajo iz germanskih zgodb in mitologije. Da se vse lepo zaokroži pa so tudi besedila v nemščini. Če sem v uvodu omenjal, da folk metal nima nič s kakšnimi narodno zabavnimi scenami pa ima Equilibrium vsaj en posrečen izdelek, ki prekrši to pravilo. Sliši na ime Wirtshaus Gaudi.

1. Alestorm

Če si trepetal/-a do zadnjega, kje so na tem seznamu Alestorm, je odgovor: tukaj. Ne le, da gre za enega bolj unikatnih bandov na metalski sceni – s svojo piratsko tematiko so pomagali utrditi in definirati podžanr piratskega metala, za katerega so temelje postavili Running Wild z albumom Under Jolly Roger. Alestorm z največjim veseljem uporabijo vse napačne hollywoodske predstave o piratih in njihovem življenju in jih prikladno zapakira v metalske riffe. Rum je obvezna oprema, če greš na njihov koncert.

Folk metal v Sloveniji

Vprašanje, ki se ti upravičeno postavlja sedaj je, kaj je s folk metalom na domači grudi? Moje znanje obsega naslednji seznam, ki pa ga z veseljem dopolnim, če mi kdo namigne še kakšno ime.

Avven

Avven so se v zadnjem času precej odmaknili od svojih folk metalskih korenin, a so kljub temu vredni omembe tukaj. Njihov najbolj prepoznaven komad, Zmaji, je verjetno v neki točki zašel tudi v tvoje ušesa.

Brezno

Brezno je band, ki mi je padel v naročje med pisanjem tega članka in priznam, da slovenske metalske scene ne poznam dovolj dobro oz. vsaj ne toliko, kot si si želel. Kakorkolli že, Brezno so me presenetili in zagotovo bom pozoren, kdaj bodo kje v bližini stopili na oder, da si jih ogledam tudi v živo. Brezno uspešno zlivajo folk in simfonični metal.

Exsilium

Tudi Exsilium sem odkril med raziskovanjem slovenske folk metalske scene za tale zapis. Kolikor mi je uspelo izbrskati je band trenutno na oddihu in njihova prihodnost ni jasna. Vsekakor pa zelo suvereno združujejo black in folk metal. V bonus jim štejem slovenska besedila (ki pa jih tu in tam nadomesti tudi angleščina).

Morana

Ne, ne govorim o super slabi slovenski grozljivki iz leta 1994. Morana je band iz Kranja in po nekih podatkih naj bi igrali melodični death metal s pridihom folk metala. Vsekakor so vredni poslušanja. Že zato, ker so se poimenovali po slovanski boginji smrti.

Zaria

Iz Kranja skočimo še v Medvode iz kjer prihaja Zaria – band, ki igra simfonični folk metal. Zaria so v zadnjem obdobju precej aktivni v studiu, kjer pripravljajo nov album in kot nalašč še ni minilo 24 ur od objave njihovega najnovejšega spota na njihovem YouTube kanalu (spodaj). Z novim komadom se predstavlja tudi nova pevka, Jerca Starc. Jerca je prišla v band, ko jih je Inez zapustila iz osebnih razlogov. Inez je s svojo flavto in izrazitim vokalom sicer za seboj pustila velik zalogaj, a kot kaže tudi Jerca suvereno opravi svojo nalogo. Škoda le, da bo, kot kaže, nov album v angleščini. A je verjetno to nujno zlo za napad na mednarodno sceno. Godspeed, Zaria.