Metalski priročnik #04: Simbol rogov

Če bi lahko izbral le en simbol, ki najbolje predstavlja metalsko subkulturo, bi bila to gotovo gesta rogov. Vsi metalci smo jo sposobni pokazati, četudi nas zbudijo sredi noči. Kazalec in mezinec iztegnjena, sredinec in prstanec pa stisnjena v dlan in nad njima palec. Preprosto in prepoznavno – a od kje pride ta gesta? Kakšna je njena zgodovina, kakšen je njen resnični pomen in kako smo prišli do rabe, ki jo poznamo danes?

Nekaj o urokih (v Istri okoli Pazina)

Tale zapis je bil sicer nekje zadaj v mojih mislih in na seznamu tem, ki jih želim ob priliki pokriti. Sreča je hotela, da sem pred dnevi na Twittwerju zasledil tale tvit:

Če ga pazljivo preberete boste našli nekaj zanimivega:

… Da se človek urokov obrani, ako misli, da ima ki uročene oči, se naredi skrivaje šterpič (figa s persti) ali rogje, da žugavec in mezinec stegne, druge perste pa stisne.

Zveni znano? Zgornje besedilo je našel Tomaž Bešter (@tbesther) v Kmetijskih in rokodelskih novicah iz leta 1861. Če izpustimo rabo v hinduizmu in drugih bolj eksotičnih religijah ter lokacijah in se osredotočimo na relativno domače območje, hitro najdemo pojavnost simbola pri sosedih Italijanih. Tam ima gesta že od nekdaj nekoliko bolj vulgaren pomen. Natikanje rogov je izraz, ki se uporablja, ko žena prevara moža – tisti ki za dejanje vedo in moža morda nimajo najbolj v čislih, mu pokažejo rogove z znano gesto.

Kaj pa drugje?

Zanimivo je, da gesto v knjigi Dracula omeni tudi Bram Stoker:

When we started, the crowd round the inn door, which had by this time swelled to a considerable size, all made the sign of the cross and pointed two fingers towards me. With some difficulty I got a fellow-passenger to tell me what they meant; he would not answer at first, but on learning that I was English, he explained that it was a charm or guard against the evil eye.

Odganjanje “zlobnega očesa” – zveni zelo podobno, kot opis v Kmetijskih in rokodelskih novicah, kajne? Kar je pri tem zanimivo, je dejstvo, da je Stoker rogove omenil kar 36 let kasneje kot Kmetijske in rokodelske novice. Tudi prej omenjeni Italijani so poznali ta pomen geste (poleg vulgarne različice). Morda zato ni nenavadno, da je Ronnie James Dio, ki mu je običajno pripisana popularizacija geste v metalski sceni, njen izvor pripisal svoji italijanski babici, ki je gesto prav tako uporabljala za odganjanje zlobnega očesa oz. kot je znan v južni Italiji, malocchio.

Ronnie James Dio, vir

Kdo jo je torej izumil?

Če se lahko strinjamo, da je gesto na metalski sceni populariziral Ronnie James Dio, ko se je leta 1979 pridružil Black Sabbathu, potem je morda dobro odgovoriti na vprašanje, komu je potemtakem pripisana prva raba geste. Tudi Dio sam je namreč prepričan, da ni bil prvi, ki je na metalski sceni uporabil to gesto.

Ob iskanju izvora sem tako naletel na letnico 1968 ter psihadelično-okultne rockerje Coven. Ovitek njihovega albuma Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls vsebuje fotografijo, ki jasno prikazuje kazanje geste rogov. Temu primerno so gesto prenesli tudi na svoje koncerte tistega leta – z njo so začeli in končali vsak koncert.

Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls, Coven

Naslednjič se gesta pojavi na morda nekoliko nenavadnem mestu (a morda poznavalcem zgodovine metala niti ne bo tako nenavadna). Leta 1969 so Beatli izdali album Yellow Submarine, na naslovnici pa Lennon gesto drži nad McCartneyjevo glavo. Obstajajo fotografije, kako Lennon drži gesto že v letu 1967.

Yellow Submarine, The Beatles

Verjetno ti je že jasno, da ne bomo našli točne točke, ko se je gesta pojavila na glasbeni sceni ali pa v pop kulturi. Vsakokrat, ko najdeš neko letnico, se bo našel nekdo, ki bo našel drug primer in letnico potisnil še nekoliko nazaj.

Zato je za metalsko sceno po mojem najbolj pomemben Ronnie James Dio. Vse ostalo so zanimive anekdote in dober material za debate.

Pojavnost v pop kulturi

Gesta je sicer že dolgo tega presegla okvirje metalske subkultre oz. natančneje nikoli zares ni bila zgolj v njeni domeni. Zagotovo je metalska subkultura poskrbela za njeno popularizacijo in posledično je gesta postala vseprisotna tudi v pop kulturi. Kako najlažje prikažeš metalca v filmu? Dolgi lasje, črna oblačila in gesta rogov. Teh primerov je preveč, da bi se jih sploh splačalo naštevati.

Poznamo tudi ASCII prikaz (\m/, ../, |m|) simbola, ki ga je začel izpodrivati emoji (🤘), ki je bil uradno dodan kot Unicode znak s kodo U+1F918. To se je zgodilo v Unicode 8.0 z opisom znaka kot Sign of the horns.

Kaj simbol rogov NI …

Beseda, ki je bila v zgornjem zapisu in tudi med raziskovanjem očitno odsotna je hudič. Simbol rogov sicer lahko uporabimo za simboliko hudiča oz. hudičevih rogov, a v metalski subkulturi to absolutno ni primarni pomen. Ne bom rekel, da metalci s svojim izgledom blagodejno vplivamo na percepcijo te geste v javnosti in slehernikom tako res težko zamerim takšno razmišljanje.

Še ena sorodna gesta, ki jo marsikdo zamenjuje z rogovi pa je gesta za ljubezen, ki je takorekoč enaka rogovom, le da ima iztegnjen palec.

Metalci torej niso a priori satanisti (posebna izjema je scena black metala) in to je ena od največjih stigem, ki se je verjetno ne bomo nikoli otresli. Resnici na ljubo se nam je niti ni treba. Zato naj ti ne bo nerodno v javnosti visoko dvigniti roke ter iztegni kazalec in mezinec, sredinec in prstanec pa stisni v dlan in čez položi svoj palec.