Metalski priročnik #03: Koncertni bonton

Verjetno bi se bilo potrebno o koncertnem bontonu prej pogovoriti s kakšno drugo subkulturo, kot z metalsko pa vendar ne bo škodilo, če ponovimo osnove. Metalci so se namreč vsaj v praksi v veliki večini primerov izkazali kot najbolj kultivirani obiskovalci koncertov. Morda to izvira iz dejstva, da so bili kot subkultura vedno potisnjeni nekako na rob in posledično niso bili privlačni za slehernike, ki so tam zaradi izgleda in iskanja pozornosti.

Kakorkoli že, tukaj je nekaj osnov koncertnega bontona, ki bi lahko veljal tudi za vse ostale koncerte, ne zgolj metalske.

Oprava

O nenapisanem pravilu, da se na koncert ne oblači majice skupine, ki nastopa, so mnenja izredno deljena. Sam sem na strani tistih, ki vedno oblečejo majico druge skupine ali pa neko nevtralno majico. Zakaj? Načeloma gre argument takole: greš na koncert in ne na tekmovanje. Na tekmovanju je namreč potrebno pokazati, katero ekipo podpiraš. Ti pa greš na koncert in že s samim nakupom karte ter obiskom koncerta več kot jasno izražaš svojo podporo skupini na odru. Nošenje majice skupine je torej overkill in nepotrebno pretiravanje. Obleci kakšno drugo majico, ki bo morda celo prebila kak led: “Uuu, Unleash the Archers, lepa! Men so tudi kul 🤘!” In že imaš novega prijatelja.

Tudi, če se tega pravila ne držiš, te ne bo nihče resno obsojal, vendar sedaj veš, zakaj se nekateri odločijo drugače in zakaj z nošenjem majice drugih bandov ne izkazujejo nespoštovanja do nastopajoče skupine.

Kupi merch pred pijačo

OK, tale bo morda zvenela kot no-brainer, a kljub temu komu ni povsem jasna. Če imaš namen kipiti majico ali našitek oz. karkršenkoli drug merchandise nastopajočih skupin, to stori preden si kupiš prvo pivo. V nasprotnem primeru boš na koncu jezno barantal s prodajalcem, ker si pač zagonil ves denar za pivo. Razumem, gospodična oz. gospodič ti je blazno všeč in s pijčo pokažeš, da ti je mar. Ampak to res ni problem prodajalca, ki ima že tako nizke marže, ko odšteješ zaslužek banda, dacarjev in vseh ostalih posrednikov.

Je pa ena slabost tega pristopa: če nimaš kam dati kupljene robe med koncertom, je troganje tega hudiča naokoli res neprijetno opravilo. Zgolj v razmislek.

Spoštuj varnostnike

Še preden vstopiš na koncertno območje te pozdravi kakšna gorila. Ti ljudje so načeloma povsem krotki medvedki in prijazni osebki, dokler ne poskušaš bit do njih nesramen ali pa jim pametuješ. Oni so tam, da zagotovijo varnost. Niso tam zaradi tebe, niso tam zaradi glasbe in ni njihov problem, da je karta ostala doma, pritrjena z magnetom na hladilnik. Pusti jih pri miru, upoštevaj navodila pa bo kot da jih ni.

Spoštuj predskupine

Vem, da si na koncertu, ker te zanima headliner. Pošteno. Ampak spodobi se, da pozornost nameniš tudi predskupini. Velikokrat se zgodi, da te predskupina zelo pozitivno preseneti. Pa tudi, če se izkaže, da niso tvoja skodelica čaja, si zaslužijo publiko. Nihče ni začel na vrhu in vse kar si želijo, je priložnost da se izkažejo in pokažejo kaj znajo. Postavi se v nihov položaj in pomisli, kaj bi si želel/-a ti? Prazna tla pod odrom ali zvedave obraze, ki so željni žura? Daj jim priložnost, zaslužijo si jo.

Ne nadleguj headlinerjev

Če si predskupine zaslužijo več tvoje pozornosti, si je headlinerji morda nekoliko manj. Govorim predvsem o dretju proti odru v stilu: “Play The Rime of the Ancient Mariner, woooo, fuck yeah!” Še huje je, če se sredi šova spremeniš v kritika in se iz prve vrste dereš: “You guys suck donky cock!” Lej, razumem, morda so imeli slab dan in so res igrali slabo – a večja verjetnost je, da enostavno niso izpolnili tvojih visokih pričakovanj. Kljub vsemu pa si kupil le karto in ne ekskluzivnih pravic za nadlegovanje banda. Če je stvar obče res tako zelo slaba, bo to zaznala cela množica – če pa si edina oseba, ki cvili iz prve vrste, si verjetno ti tisti, ki je kreten.

O raznih laserjih in izstrelitvah projektilov v obliki plastenk, kovancev in drugih trdih predmetov na oder pa upam, da mi ni potrebno posebej razlagati, kajne? Spomnim se, kako sem povsem po nesreči na koncertu Doro (MetalDays) na oder lansiral elastičen zapestni trak za brisanje švica (lej, nimam las pa mi pride prav). Plan je bil, da zadevo lansiram visoko v zrak med množico. Pa sem zadnji trenutek nekoliko spustil kot izstrelitve in zadeva je v popolnem loku poletela na rob odra. Najraje bi se pogreznil v zemljo, ker je stvar gotovo izpadla povsem narobe. Učite se na mojih napakah, prosim.

Spoštuj tujo lastnino

Ta je tudi dokaj samoumevna, a vendar … Na koncertnem prizorišču si na tuji posesti in vse okoli tebe je tuja lastnina. To leti tako na pohištvo, zvočno opremo, barsko opremo kot tudi na osebno lastnino drugih obiskovalcev. Ne rabiš razbijat stvari, da pokažeš, da si kul. Če najdeš izgubljen kos obleke, telefon, torbico ali karkoli, odnesi stvar do prvega varnostnika, ki te bo usmeril na pravo mesto, kjer lahko odložiš izgubljen predmet. Tudi ti si verjetno želiš, da se tvoja pozabljivost ne konča z obžalovanjem, kajne?

Spoštuj druge obiskovalce

Tole leti na več situacij. Začnimo z gnečo, ki je dejstvo na vsakem spodobno obiskanem koncertu. Vsi smo na istem, zato komolce k sebi, mirno kri in nasmeh na obraz. Kakšen “Oprosti, excuse me,” ter “Hvala, thank you,” zagotovo prej naredijo prostor kot oponašanje buldožerja.

Potem smo pri neljubih dogodkih. Nekdo ti je polil pivo. Sunovabitch! Lej, se zgodi in prepričan sem, da ni bilo nalašč. Nasmehni se, tukaj si da uživaš. Če je krivda za polito pivo na tvoji strani, je edino pravilno ponuditi plačilo novega, kakopak.

Moshpit je zabavna stvar, a hkrati nevarna. Komolce k sebi in pamet v glavo. Če kdo pade, naredi prostor in mu omogoči, da vstane. Preveri ali je z njim vse OK in mu omogoči varen izhod, če ni. Moshpit ni boksarski ring, zato ne bodi presenečen, če te odnesejo ven, ker si preveč agresiven. Modrice so del zabave, odprt pretep ni.

Crowd surfing. Preden se odločiš zajahati množico preveri ali je to sploh zaželjeno na tem koncertnem območju. V kolikor ni, ne igraj frajerja in se zadrži. V kolikor je pa le pogumno v akcijo. Pazi, da ne opletaš z nogami, ker tvoji podplati na čelih drugih obiskovalcev niso ravno visoko na seznamu želja. Sedaj pa najbolj pomemben del. Resno, rabim tvojo polno pozornost. Pripravjen? Super. Dekleta prav tako rada sirfajo kot moški, a ti to ne daje popolnoma nobene pravice, da po dolgem in počez pretipaš rit in genitalije dekleta, ki prisurfa čez tvojo glavo. Resno, to ni kul. To ni tvoje telo in to ni tvoja pravica. Seveda to ne pomeni, da ne smeš z dlanjo podpreti njene zadnjice. A eno je podpreti in drugo je grabiti in pretipati. Če ne poznaš razlike ti z veseljem pokažem. Mi ni nerodno.

Potem so tukaj še tisti, ki so prišli na vozičkih in z raznimi drugimi pripomočki – invalidi. Ti so ravno tako veliki oboževalci kot ti. Pomagaj jim, da tudi oni v polnosti doživijo koncert in jih spusti naprej, da vsaj za trenutek začutijo energijo z odra čisto od blizu. Ravno tako so metalheadi kot ti. Spoštuj vse, ne le prijateljev okoli sebe.

Za konec

Vse to so načela, ki bi lahko vljala za vse koncerte in v tej točki moram zapisati, da le redko doživim kakšno neprijetnost na metalskem koncertu zato se nanje tudi z veseljem vračam. Ljudje pazijo drug na drugega, navezujejo nove stike, se zabavajo in uživajo v energiji. Nihče ni res velika rit in tudi če je, se je vedno bolje izogniti konfliktu. Vsak ima slab dan in manj te stane, da častiš rundo piva in poskušaš situacijo obrniti kot pa da poglabljaš problem. Vsi smo namreč tam, da uživamo.

Sem pozabil omeniti kaj pomembnega? Lahko mi težiš in slediš na twitterju, kjer sem @uros_m ali pa spusti komentar na moji Facebook strani.


Posted

in

,

by