Mastodon: osnovni vodič

Mastodon si najlažje predstavljaš kot klon Twitterja z vsemi njegovimi prednostmi in brez nekaterih njegovih največjih pomankljivosti/nadlog. Gre za decentralizirano odprtokodno družbeno omrežje, sestavljeno iz t.i. instanc. To pomeni, da lahko vsakdo z znanjem postavi svojo strežnik, ki je povezan z ostalimi in tako nastane nekakšno omrežje manjših omrežij oz. prej omenjenih instanc. Zakomplicirano? Gremo po vrsti.

Osnove

Mastodon omogoča, da objaviš do 500 znakov dolgo sporočilo oz. t.i. toot. V objavi lahko uporabljaš #heštege, dodajaš fotke in povezave. Namesto srčkov imaš še vedno zvezdice, s katerimi si shraniš toot med priljubljene.

Toot objaviš na različne načine: lahko je javen, lahko ga skriješ na javnih časovnicah, lahko ga omejiš na sledilce ali pa ga pošlješ kot direct message (DM, neposredno sporočilo). Poleg tega pa lahko svoj toot opremiš z opozorilom in nato vsebino skriješ tako, da je vidna le, če uporabnik klikne na gumb znotraj toota. To je super prikladno za kakšne bolj občutljive vsebine ali pa karkoli kar pade v kategorijo NSFW.

  

Iskalnik išče po uporabniških imenih in #heštegih. Iskanje po posameznih besedah (še) ne deluje.

Lahko blokiraš ali utišaš uporabnike ali pa tudi celotno instanco (kaj je instanca je pojasnjeno v nadaljevanju).

Instance in časovnice

Preden se registriraš na Mastodonu, si moraš torej izbrati instanco. To vpliva na to, kaj boš videl na local timeline (lokalni časovnici) in delno tudi kaj boš videl na federated timeline (skupni časovnici). Local timeline je časovnica z vsebino vseh uporabnikov, ki so registrirani na tej instanci. Federated timeline pa načeloma združuje vse local timeline ostalih instanc. Načeloma zato, ker je v bistvu skorajda nemogoče vedeti koliko instanc sploh obstaja in ali so sploh povezane. Ampak to so tehnikalije. Kar je potrebno vedeti pri izboru instance pa je sledeče: vsaka instanca ima svoja pravila in svoje ljudi, ki ta pravila uveljavljajo. Slednje se splača preveriti, preden se pridružiš instanci.

Zakaj je treba biti pri izboru instance še posebej pozoren pa je zapisano tudi v nadaljevanju, zato se prosim ne ustavljaj tukaj.

Ko si izbral instanco in se registriral je stvar sila podobna kot Tweetdeck za Twitter z vidika uporabniške izkušnje. V stolpcu Home boš videl toote vseh ljudi, ki jim slediš. Ker ti obstajaš na eni instanci in nekdo drug na drugi je iskanje uporabnikov nekoliko drugačno. Če želiš slediti meni, me moraš poiskati kot @uros_m@mastodon.cloud.

To pa seveda pomeni, da se lahko nekdo drug registrira s tvojim uporabniškim imenom na drugi instanci in ti s tem ukrade ime ali pa se celo pretvarja, da si to ti. Seveda pa se lahko tudi ti registriraš na več instancah, a tvoji računi ne bodo sinhronizirani.

Enostavnega načina za reševanje teh problemov trenutno ni in samo čas bo pokazal, do kakšnih težav bo to privedlo. Kar je tukaj pomembno, je dejstvo da ni potrebno, da sta ti in tvoj prijatelj registrirana na isti instanci, da bi lahko med seboj komunicirala.

Še to: za enkrat ni možnosti, da bi spremljal več local timelinov različnih instanc, zato je izbira instance morda še toliko težja.

Menjava instance

Kaj pa, če nisi več zadovoljen z instanco na kateri si? Ali pa, kaj se zgodi, če instanca ugasne? Ker vsako instanco vodijo ljudje, ki vanjo vlagajo čas in denar, ti pa se verjetno brezplačno paseš po njej, je verjetnost da instanca ugasne, znatna. Morda si pa samo nesrečen na svoji instanci ali pa si našel takšno, ki ti je bolj pisana na kožo …

Mastodon ima vgrajeno orodje za takšne primere. Izvoziš seznam ljudi, ki jim slediš, seznam blokiranih uporabnikov in seznam utišanih uporabnikov. Problem je, ker ne moreš izvoziti seznama ljudi, ki ti sledijo in svojih tootov. Slednje je kar velik deal breaker, ker je res nerodno vsakič znova graditi iz nič. Rešitve za to še ni, a upam da v prihodnosti bo. Ne pa se zanašati na to.

Predvsem v tem pogledu je izbor instance morda bolj smiseln na podlagi poslovnega modela same instance. Bolj varno se je pridružiti instanci, ki ima v ozadju poslovni model, ki ji zagotavlja dolgoročno preživetje. Morda celo razmisliš, da se pridružiš plačljivi instanci.

Zakaj torej na Mastodon?

Verjetno se ti po prebranem zastavlja vprašanje, zakaj na Mastodon? Zaradi svoje osnovne obljube decentraliziranosti in odprtokodnosti je Mastodon omrežje, ki je potencialno veliko bolj prožno in predvsem uporabniku prijazno. Če ugasne ena instanca, jih je na voljo še mnogo. Če ti pravila na eni niso všeč, greš lahko na drugo. S tehničnega vidika je to trenutno še vedno nekoliko nerodno, zato vzemi Mastodon takšnega kot je in ne takšnega, kot bo morda nekoč.

Mastodon ni popoln in njegove napake izvirajo predvsem iz tehničnih ovir decentralizirane platforme. Prednosti, ki izvirajo iz tega principa pa prav tako prinašajo upanje, da končno dobimo omrežje, kjer uporabnik dejansko nekaj pomeni, a bo ta moral v neki točki tudi z denarnico pokazati, koliko mu je do takšnega omrežja.

Mastodon ponuja veliko in je super orodje za interesne skupine, ki pa niso po definiciji izolirane ampak se povezujejo z osebami iz drugih skupin.

Katera instanca potem?

Jaz se v času pisanja nahajam na mastodon.cloud. V Sloveniji živi tudi toot.si. Res ti trenutno ne znam povedati, kam se najbolj splača. Vsekakor je toot.si morda privlačna izbira za prebivalce na tej strani Alp.

Seznam večine instanc pa si lahko pogledaš tukaj.

A obstja tudi mobilna aplikacija?

Vešda, kolikor jih hočeš – zaradi odprtokodnosti je razvoj aplikacij enostaven in tako bo ostalo tudi v prihodnje. Jaz na Androidu trenutno uporabljam Tusky in testiram Mastalab.

Bolj podroben seznam je pa tule.

Vprašanja?

Zagotovo sem pozabil na kaj, zato mi zateži na Twitterju, kjer sem @uros_m ali pa kar na Mastodonu, kjer sem @uros_m@mastodon.cloud.