Keep je Googlov najboljši in najbolj spregledan produkt

Danes je Had objavil prispevek o tem, kako postaja pozabljiv in tudi jaz nisem v nič boljši situaciji. Ravno zaradi tega pa sem že pred časom začel uporabljati Google Keep. Ne veš o čem govorim? Ti in še mnogo drugih, ne sekiraj se. Google ima veliko produktov in Keep je eden izmed (po krivici) najbolj spregledanih. Za kaj torej gre? Keep je aplikacija, ki ti omogoča ustvarjanje zapiskov na telefonu ali pa kar preko spletne strani. Ravno zaradi tega je zadeva zelo priklada za uporabo. Ko si na terenu lahko svoje zapiske pregleduješ na telefonu, v pisarni pa kar preko brskalnika, ker se zadnja leta dogaja vse več produktivnega dela.

Kljub svoji anonimnosti pa Keep skriva veliko svojih uporabnih funkcij tudi pred obstoječimi uporabniki, zato sledi hiter pregled najbolj zanimiv funkcij, ki jih Keep ponuja svojim uporabnikom. Za začetek si poglejmo kakšne zaspiske lahko ustvariš v Keepu. Kot je za pričakovati so tukaj klasični besedilni zapiski, seznami, risanje (s prstom ali pisalom), zvočni “zapisek” in slikovni zapisek.

OCR

Keep ima vgrajeno OCR (Optical Character Recognition) komponeneto, ki zna iz slike izluščiti besedilo, ki se morda nahaja na sliki. Zadeva je nekoliko skrita, saj je treba najprej ustvariti zapisek s sliko (iz kamere ali pa iz shranjene slike na telefonu). Po tem, ko je zapisek ustvarjen je potrebno odpreti sliko v zapisku z dotikom slike. Zgoraj desno se pojavi meni, ki se skriva pod ikono treh vertikalnih pik. Tam se skriva funkcija “Zajem besedila v sliki”. Po izboru te možnosti se v zapisku pojavi besedilo, ki ga je Keep izluščil iz slike.

Opomniki

Vsak zapiske, ki ga ustvariš v Keepu, lahko spremeniš tudi v opomnik. Ne samo, da se opomnik lahko sproži ob določenem času, ampak lahko opomnik sprožiš tudi na podlagi lokacije (pri čemer mora biti v telefonu omogočen GPS, kakopak).

Skupna raba

Keep omogoča tudi skupno rabo zapsikov. To pride prav predvsem pri kakšnih delovnih skupinah ali pa v družini kot prikladen način, kako voditi skupen seznam nakupov. Uporabnik, s komer deliš zapisek, mora imeti Gmail račun.

Oznake

Uporaba oznak ti omogoča enostavno združevanje zapiskov z enako tematiko. Zapisek lahko z oznako opremiš z uporabo heštega (#) ali pa s pomočjo menija, ki se pojavi s pritiskom na ikono treh pik, spodaj desno v vsakem zapisku.

Keep je kul

To je nekaj uporabnih malenkosti, ki jih tudi redni uporaniki velikokrat spregledajo. Od tukaj dalje je način uporabe Google Keep aplikacije povsem na tebi. Nekateri ga uporabljajo zgolj za namene, za katerej  bil previden, drugi pa najdemo še kak drug, bolj kreativen način. Ja imam enega od zapiskov stalno pripravljenega za izmenjavo povezav med mojim telefonom in računalnikom. Tako lahko na računalniku vanj prilepim povezavo in jo hitro odprem na telefonu. Takšnih in drugačnih kreativnih rešitev je še veliko, zato jih deli z menoj na twitterju, kjer sem @uros_m.



Na voljo tudi na keep.google.com.


Posted

in

,

by