Kako spraviš 4 slone v Fička?

Vse se je začelo z (dokaj) nedolžnim tvitom Arjana Pregla.

Bil bi zgolj še en dober tvit Arjana, a mi ideja ni dala miru – a res lahko kremiraš 4 odrasle slone in jih tako čisto zares spraviš v Fička (za razliko od šale, ki pravi, da gresta dva spredaj in dva zadaj … pika)? Koliko zares tehtajo 4 sloni v obliki pepela? Pa sem šel googlat.

Izkazalo se je, da 4 odrasli sloni tehtajo cca. 5.000 kg po komadu. Nato sem ugotovil, da med postopkom kremiranja zgori organska materija in ostane zgolj anorganski material oz. po domače okostje. Kljub vsem zbranim podatkom pa sem nekje zafrknil in dobil rezultat, ki je za faktor 2 večji od realnega. Uleteli so Alan Orlič (@AlanOrlic), barjanski (@barjanski) in Danijel Mihelj (@komunalc).

https://twitter.com/AlanOrlic/status/856866792299532290

Ponovni izračun je navrgel 625 kg pepela za 4 odrasle slone, s čimer se je večina strinjala. Imamo torej prvi potreben podatek. Sedaj pa se pojavita dve novi vprašanji: kakšni sta nosilnost in prostornina fička?

Odgovor na nosilnost fička je našel @komunalc.

To je bil slab pokazatelj, a sem kasneje na spletu našel podatek, da se je leta 1969 v Zastavo 750 stlačilo kar 26 dijakov iz Travnika v Bosni in Hercegovini. Mimogrede – priporočam, da si preberete celoten članek, ker gre za zelo zanimivo stvar.

Skratka: Fičko, kljub nazivni nostilnosti 320 kg, zagotvo prenese vsaj 1.432 kg obremenitve, brez da bi podvozje pri tem popustilo. O voznosti avtomobila raje ne izgubljajmo besed, a dejstvo ostaja: Fičko prenese obremenitev pepela, ki ga navržejo 4 kremirani sloni. Še ena kljukica.

Sedaj je samo še stvar prostornine. Prostornina pepela po različnih podatkih na spletu variira, a sem na koncu izbral Aqua-Calc, ki za pepel premoga (iščite coal ash) ter suhi pepel (iščite dry ashes) navrže, da bi 625 kg naneslo cca. 1 m3 razsutega pepela. Glede na to, da bi takšen pepel lahko še dodatno stisnili, verjetno ni dvoma, da bi 4 kremirane slone lahko zapakirali v fička.

Pri vsem tem pa se je potrebno zavedati dejstva, da so vse vrednosti vzete z veliko mero svobode in vsi podatki niso zadostno preverjeni, zato bom vesel, če me popraviš. Najdeš me na twitterju, kjer sem @uros_m.

Kaj smo se torej naučili? Arjanova ideja, ki je v začetku morda zvenela kot dokaj nora, se je izkazala za povsem kredibilno. Jaz sem se naučil še veliko stvari o kremiranju, nosilnosti Fička, rekordih, ki so se podirali na to temo in še mnogo več. Morda je osrednja problematika res povsem nepomembna, a sedaj veš odgovor na vprašanje: kako spraviš 4 slone v Fička? Kremiraš jih. Science!


Posted

in

,

by