Huawei P9 Lite: več stila za manj denarja

Še pred dvema letoma bi me verjetno debelo pogledali, če bi vam omenil podjetje Huawei (izg. wawei) oz. katerega od njihovih telefonov. Takrat vam tega ne bi zameril. Danes bi. Sprehodite se po Ljubljani in kaj hitro boste ugledali oglasni pano s katerega se vem nasmiha Scarlett Johanson, skupaj s Huaweijevim P9. Skočimo spet dve leti nazaj in Huawei praktično ni bil prisoten nikjer. Kaj se je zgodilo vmes? Če bi vam rekel, da se je zgodilo veliko bi verjetno podcenjeval preskok, ki so ga Huaweijevci naredili. Medtem ko so še pred dvema letoma njihovi telefoni veljali za nekaj, kar si kupijo tisti, ki si ne morejo privoščiti boljšega in so se morali zadovoljiti s podhranjenim telefonom, je danes slika diametralno nasprotna. P9 premika meje v najvišjem segmentu pametnih telefonov s svojo dvojno kamero, odlično izdelavo in lepim oblikovanjem. Kljub temu pa Huawei ni pozabil na tiste, ki vas bodisi ne zanimajo najnovejše pritikline ali pa enostavno nočete plačati visokih zneskov za pametni telefon. Zato je tukaj P9 Lite.

huawei_p9_lite_002

Medtem, ko bereš ta zapis je pri nas že stekla prodaja linije P9 in je znana tudi cena. P9 Lite vas bo stal v prosti prodaji 299 €. Poglejmo, kaj vam za to ceno ponuja.

  • deluje v omrežjih 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
  • čipovje: HiSilicon Kirin 650 (4 × 2,0 GHz Cortex A53 + 4 × 1,7 GHz Cortex A53)
  • grafični čip: Mali-T830MP2
  • delovni pomnilnik: 2 GB
  • notranji pomnilnik: 16 GB
  • razširitev pomnilnika: Micro SD do 128 GB
  • zaslon: 13,2 cm (5,2 palca), 1080 × 1920 slikovnih pik, 424 ppi, 16 M barv, IPS LCD
  • kamera zadaj: 13 MP (f/2.0), samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR …
  • kamera spredaj: 8 MP (f/2.0), 1080p
  • snemanje videa: FullHD, 1080p s 30 sličicami na sekundo
  • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave − mobile hotspot), Bluetooth 4.1, micro USB
  • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, čitalec prstnih odtisov, FM radio
  • baterija: Li-Ion 3.000 mAh
  • operacijski sistem: Android 6.0.1 Marshmallow
  • dimenzije: 146,8 mm (v) × 72,6 mm (š) × 7,5 mm (d)
  • masa: 147 g
  • tip SIM-kartice: Nano SIM

Bolj kot sem gledal seznam in iskal nekaj, kar bi lahko uničilo uporabniško izkušnjo tega telefona in bolj kot sem iskal, kje je Huawei privarčeval toliko denarja, da je lahko postavil tako ugodno ceno za P9 Lite, bolj mi je postajalo jasno, da je ta telefon neverjetno dobro uravnotežen. Na njem ni nič takšnega, kar bi mu lahko resno očital kot slabost. Še kakovost izdelave je na zavidljivem nivoju.

Zunanjost mobitela je zelo podobna modelu P9, kar seveda narekuje že ime. Okvir mobitela je kovinski in lepo zobljen, kar daje prijeten občutek v roki in ponuja udobno držanje telefona. Reža za SIM in micro SD kartico je na levi, micro USB vtič in zvočnik sta na spodnjem robu, gumb za zaklep ter gumba za uranavanje glasnosti na desnem robu, medtem ko je na zgornjem robu le vtič za slušalke.

Hrbet je, za razliko od P9, plastičen, a je plastika, ki so jo uporabili, kljub temu zelo prijetna na dotik in ponuja dovolj oprijema. Kamera in bliskavica na hrbtni strani sta nameščeni za steklom, ki se razteza čez celotno širino telefona in daje telefonu značilni izgled. Ne smemo pozabiti niti na čitalec prstnih odtisov, ki se prav tako nahaj na hrbtu. Osebno mi je ta namestitev najbolj pisana na kožo. Stranski in prednji čitalci prstnih odtisov so mi namreč vedno povzročali težave, medtem ko so čitalci na hrbtu nameščeni na ravno pravem mestu, kamor moj kazalec povsem naravno sede. Čitalec na P9 Lite je hiter in natančen in ne spomnim se, da bi kdaj zatajil, če za to nisem bil kriv sam (nenatančna postavitev prsta na rob senzorja).

Spredaj se nahaja 5,2 palca velik IPS LCD zaslon z ločljivostjo 1080 × 1920 slikovnih pik, kar je povsem dovolj in upoštevajoč dejstvo da imajo konkurenti v tem cenovnem rangu po navadi celo nižjo ločljivost, se tukaj res ne gre pritoževati.

Zvočnik na spodnji strani je povsem spodoben, a se ne more kosati s telefoni, ki imajo zvočnik oz. zvočnika na prednji strani (nad in pod zaslonom). Smo pa očitno le prešli točko, ko so proizvajalci nameščali zvočnike na zadnjo stran telefonov, kjer je nato zvok uhajal stran od uporabnika in ne proti uporabniku. Ne bom pa prenehal najedati s stereo zvočniki na prednji strani, ker je to edina prava in smiselna lokacija zanje.

Oblikovno gledano je P9 Lite izrazito stilski telefon in Huawei se očitno zaveda, da so pametni telefoni postali tudi modni dodatek. Vse več kupcev ob nakupu telefona nezanemarljiv del odločitve prenese tudi na izgled in P9 Lite bo gotovo pritegnil veliko pozornosti pri tej skupini. Seveda imajo vsake oči svojega pregovornega malarja, a ne gre zanikati, da je P9 Lite izredno privlačen telefon.

V telefonu se nahaja HiSilicon Kirin 650 osemjedrno čipovje (gre za Huaweijevo lastno čipovje) z 2 GB delovnega pomnilnika in 16 GB razširljivega notranjega pomnilnika. Vse skupaj napaja 3.000 mAh baterija, ki bo zadostila prav vsem potrebam in vas bo brez težav spravila čez dan in še naprej.

huawei_p9_lite_003

Kamera na zadnji strani ima 13 MP velik senzor, ki zajema povsem spodobne fotografije, dokler je dovolj svetlobe in potem nekoliko popusti, ko pridete v situacijo z manj ugodno svetlobo. Vse to je bilo za pričakovati, zato tukaj večjih presenečenj ni. Aplikacija za kamero ponuja kar nekaj ročnih nastavitev, kot tudi prednastavljene načine za vse tiste, ki niste vešči fotografije. Poglejte si galerijo slik, ki so nastale med testom.

Na P9 je nameščen Android 6.0 Marshmallow, ki so mu Huaweijevci nadeli svojo preobleko z imenom Emotion UI oz. EMUI. Priznam, da nisem ljubitelj preoblek in Huaweijeva ni izjema. Tako kot drugi proizvajalci se Huawei trudi ločiti od konkurence s svojim izgledom. EMUI tako prinaša dokaj drugačno Android izkušnjo. Izstopa predvsem odsotnost ločenega predala z aplikacijami. Namesto tega boste imeli vse ikone neposredno na domačih zaslonih. To je po eni strani dobro za manj vešče uporabnike, ki jih lahko ločen predal za aplikacije zmede, po drugi strani pa bo morda nekoliko nadležno naprednim uporabnikom. Slednji boste gotovo posegli po drugem zaganjalniku, kot je Nova Launcher.

Že nekaj časa nazaj sem se odločil, da ne bom več pretirano tarnal nad preoblekami in enostavno sprejel dejstvo, da se to dogaja. EMUI je vsaj grafično lepo dodelan in konsistenten, kar je v večini ostalih primerov težko trditi. Čeprav spominja na iOS je to morda dobro za uporabnike, ki si želijo napreden telefon, a niso vešči sprehajanja po neskončnih nastavitvah in nameščanja posebnih zaganjalnikov ter ostalih komponent sistema.

Huaweijevci so na P9 Lite namestili nekaj svojih aplikacij. Spet, napredni uporabniki boste verjetno posegli po svojih najljubših aplikacijah iz trgovine Play, ostali pa boste verjetno uporabljali to kar vam ponudi proizvajalec. In to je, konec koncev, lepota Androida – vsakdo ima možnost, da si telefon prilagodi po svoje.

huawei_p9_lite_001

Če potegnem črto je P9 Lite v svojem cenovnem rangu res dobra izbira. Vse od kakovosti izdelave, do uporabljenih delov v samem telefonu, govori o tem, da je Huawei postal resen tekmec na trgu. Dejstvo, da so pred kratkim postali tretji največji proizvajalec telefonov na svetu je le logična posledica tega. P9 Lite ni najboljši telefon na trgu in za takšno ceno tudi ne more biti (za to se obrnite na njegovega zmogljivejšega brata P9). Kljub temu pa izstopa predvsem zaradi dejstva, da zanj težko najdem očitek, ki bi uničil uporabniško izkušnjo do te mere, da telefona ne bi mogel priporočiti vsakemu, ki išče nekaj v tem cenovnem rangu.

Test je omogočil Huawei Slovenija.


Posted

in

, ,

by