Huawei P20 Pro – test

Še pred parimi leti so ljudje bodisi zgolj zmedeno pogledali ali pa zamahnili z roko od omembi tistega Kitajca z imenom Huawei. Vendar pa se je trdo delo z leti le povrnilo in Huawei danes uživa v druži največjih in najboljših. Upravičeno smo torej pričakovali, da bo pred kratkim predstavljeni Huawei P20 Pro ponudil nekaj resnično neverjetnega.

Specifikacije

  • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
  • procesor: Hisilicon Kirin 970 (4 × 2.4 GHz Cortex-A73 + 4 x 1.8 GHz Cortex-A53) + Nevronska procesna enota (NPU) za umetno inteligenco
  • grafični procesor: Mali-G72 MP12
  • delovni pomnilnik: 6 GB
  • notranji pomnilnik: 128 GB
  • razširitev pomnilnika: ni na voljo
  • zaslon: 15,49 cm, 1080 × 2240 slikovnih pik (18,7:9), 408 ppi, 16 M barv, AMOLED
  • glavna kamera: trojna, 40 MP (f/1.8) RGB + 20 MP (f/1.6) monokromatska + 8 MP (s 3× optičnim zoomom), optična stabilizacija z umetno inteligenco, 5x hibridni zoom, Leica optika, samodejno ostrenje s faznim zaznavanjem, LED bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR …
  • prednja kamera: 24 MP, f/2.0
  • snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, FullHD 1080p s 30, 60 ali 120 (slow motion) sličicami na sekundo, HD 720p z 960 (super slow motion) ali 240 (slow motion) sličicami na sekundo
  • povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave – mobile hotspot), Bluetooth 4.2, USB-C vtičnica, IR blaster
  • ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, barometer, kompas, čitalec prstnih odtisov, povišana odpornost na vodo in prah po standardu IP67
  • vtič za slušalke: USB-C ali USB-C adapter (priložen)
  • baterija: Li-Ion 4.000 mAh
  • operacijski sistem: Android 8.1 Oreo
  • dimenzije: 155 mm (v) × 73,9 mm (š) × 7,8 mm (d)
  • masa: 178 g
  • tip SIM-kartice: nano SIM

Pregled specifikacij pokaže, da se strojno P20 Pro skorajda enači z Mate 10 Pro, a ima P20 kljub temu nekaj pomembnih novosti, ki ga postavljajo v ospredje. O kameri si gotovo že slišal veliko, a o tem kaj več kasneje. Če se notranjost torej ne razlikuje bistveno od Mate 10 Pro pa godba od zunaj nekaj povsem drugega. Kot celotna industrija je tudi Huawei posvojil letošnji trend zaslonov, ki segajo skoraj oz čisto do roba kar posledično prinaša tudi zloglasni notch oz. vdolbino na vrhu zaslona v kateri se pri P20 Pro skrivajo kamera, senzor bližine, dioda za obvestila in zvočnik. Zareza je prikladno majhna in med uporabo ni moteča. Če bi koga tako zelo motila pa je Huawei s pomočjo programske opreme omogočil, da del okoli zareze enostavno izklopiš in je stvar rešena.

Serija P je pri Huaweiju vedno veljala za bolj stilsko in vpadljivo. Morda bi celo lahko rekli modno – predvsem pri trenutnem naboru barvnih različic. Meni najbolj všečna črna je elegantna in dovolj diskretna, da ne boš že na daleč privlačil tatov. Modra je res vpadljiva in ponuja elegantno rešitev za vse, ki jim klasična črna ni dovolj. Za tiste res modno zavedne ali pa zgolj za tiste, ki radi izstopajo pa je Huawei pripravil barvo Twilight, ki je čudovit preliv med vijolično in zelenomodro barvo. Fotografije tej barvni ne delajo nikakršnih uslug zato je treba to videti v živo. Barve se subtilno spreminjajo v različnih svetlobah in preliv je resnično nekaj povsem novega na trgu. Čestitke Huaweiju.

Seveda lep telefon ni vse in P20 Pro ima na zalogi več kot dovolj moči. Kirin 970 je morda res lanska pogruntavščina a je še vedno prvi procesor, ki je resno zagrabil mantro umetne inteligence. Zaradi tega ima še nekaj neizkoriščenih potencialov, ki čakajo na razvijalce, da jih izkoristijo. Vendar je telefon kljub temu pametno kupiti za to kar je v tem trenutku in na za to, kar bi v prihodnosti morda lahko bil. V tem pogledu P20 Pro ne razočara. Sintetični testi sicer pokažejo, da ni najhitrejši na trgu, a v praksi tega tudi najbolj napredni uporabniki ne boste opazili. Tu gre zahvala tudi zajetnim 6 GB delovnega pomnilnika in 128 GB notranjega pomnilnika. Huawei je iz Mate 10 Pro prenesel tudi najboljšo lastnost lanskega modela Mate 10 Pro: 4.000 mAh veliko baterijo, ki bo čez dan udobno pripeljala tudi najbolj zagrete uporabnike. Ostali pa boste mirno iskali polnilec šele nekje proti koncu 2. dneva. Slednje je tudi hitro opravilo s super hitrim pomnjenjem z originalnem polnilcem.

Tudi prej omenjeni zaslon, ki gre skoraj od roba do roba je doživel manjšo nadgradnjo in je sedaj velik 6,1 palca, pri čemer telefon ni zrasel v velikosti. Čitalnik prstnih odtisov se še vedno nahaja na prednji strani kar je nekoliko nenavadna odločitev. Sam sem namreč ljubitelj čitalnikov na hrbtni strani in P20 Pro bi lahko po višini postal še nekoliko bolj kompakten, če bi Huawei čitalnik namestil na hrbet. Tako je pod zaslonom še vedno manjša brada v kateri je prej omenjeni čitalnik. Škoda, saj bi bil P20 Pro lahko še bolj eleganten in sexy.

Programska oprema

Huawei je s P20 Pro prestavil EMUI 8.1, ki je preobleka sistema Android 8.1. Z vsako različico se EMUI počasi izboljšuje in tudi tokrat je Huawei naredil korak naprej. Odstranili so lastno aplikacijo za SMS sporočanje in jo nadomestili Googlovo. Tako je sedaj vsaj ena podvojena aplikacija manj na telefonu. Poleg tega ima sedaj Google Assistanet, podobno kot na Pixlih, svoj lasten domači zaslon, ki se nahaja na skrajno levi poziciji. Več kot očitno je, da se vsaj nekdo pri Huawejiu resno pogovarja z Googlovo ekipo.

Poleg vsega tega pa sicer EMUI 8.1 ne prinaša resnejših vizualnih sprememb. Vse novosti se skrivajo predvsem pod pokrovom in upam, da bomo v prihodnje videli še večje premike v smeri stock Android izkušnje, ki jo ponuja Google na svojih napravah Pixel.

Kljub temu pa bi si tudi Google lahko sposodil kakšno idejo od Huaweija, ki zelo dobro koristi razne geste. Glede na to ,da razvoj kaže na počasno opuščanje navigacijskih gumbov v zameno za geste, bo tudi Google kmalu posegel po njih in Huawei tukaj že ponuja nekaj pametnih idej z zajemom zaslona s pomočjo trkanja po zaslonu in podobnimi rešitvami.

Osebno še vedno prisegam na zaganjalnik Nova Launcher, ki me pripelje 90 % poti do stock Android izkušnje in to je načeloma dovolj.

Se pa pod pokrovom skriva še nekaj pametnih rešitev, ki jih je težko videti na prvi pogled in težko občutiti po nekaj dneh rabe. Huawei P20 Pro s pomočjo umetne inteligence spremlja uporabnikove navad in poskuša nato ob pravem času v pomnilnik prednaložiti aplikacije za katere smatra, da jih bo uporabnik tisti trenutek potreboval. Z enakimi algoritmi tako poskrbijo tudi za gladko delovanje na dolgi rok. Če kaj držijo moje izkušnje z Mate 10 Pro, ki teče brez ponastavljanja že od predstavitve lani v Münchnu, potem je očitno res nekaj na tem, saj je delovanje še vedno povsem odzivno – kot prvi dan.

Vse ostalo je tipičen Android z vsemi svojimi prednostmi in slabostmi.

Fotoaparat

Aaah, pièce de résistance oz. nov trojni fotoaparat Leica na P20 Pro. Zdi se, da bočez nekaj let zadnja plat naih telefonov dobesedno posejana z lečami in senzorji. Če je P20 Pro znanilec česa, je gotovo znanilec takšnega trenda.

S tremi kamerami se pač več vidi, kajne? Bo že držalo saj je P20 Pro dobesedno pohodil konkurenco z 10 točkami naskoka na lestvici DXoMark, kjer je dosegel 109 toč in s tem kot prvi telefon presegel magično mejo 100 točk.

Takšne lente so sicer super za marketing in Pro, a je dokaz v pudingu. Praksa pokaže, da je Huawei ustvaril pošast, ki tudi v slabi svetlobi zajema zavidljivo dobre fotografije. Slednje doseže na več načinov.

Z več senzorji lahko P20 Pro zbere več podatkov. Slednje je dobro tako v dobri kot v slabi svetlobi, a še posebej v slednji. Poleg tega imamo sedaj na voljo tudi optično povečava saj ima novi, 3. senzor, pred seboj nameščen objektiv, ki sliko optično približa za količnik 3 oz. ponuja 3× optično povečavo (zoom).

Huawei k receptu doda še strojno učenje (umetno inteligenco) s pomočjo katere v realnem času prepoznava sceno in pri tez zazna kar 19 različnih situacij ter znotraj tega kar skupno 500 različnih variacij. S pomočjo tega zna samodejno prilagoditi določene nastavitve in fotografijo po zajemu tudi primerno obdelati. To bo dobrodošlo predvsem za amaterske fotografe, ki bodo s tem brez uporabo filtrov in drugih posegov prišli do barvitih in nasičenih fotografij.

Napredni uporabniki boste verjetno to hitro izklopili in se poslužili ročnega načina, ki omogoča napredno upravljanje z vsemi klasičnimi parametri. Za vsakega se torej najde nekaj. Osebno mi pretirano obdelane fotografije ne delujejo privlačno, a so se vsi drugi, ki so videli trojni fotoaparat na P20 Pro v akciji, strinjali da so fotografije neverjetne. Stvar okusa, torej …

Novost so tudi super počasni posnetki, ki omogočajo zajem do 0,2 s posnetka z 960 sličicami na sekundo pri ločljivosti 720p. To pomeni, da lahko dogajanje, ki se zgodi v 0,2 sekunde raztegnete v 8 sekund počasnega posnetka. To odpira ogromno novih možnosti za kreativno igranje.

Zadnja novost pa je t.i. AIS oz. umirjanje sike s pomočjo umetne inteligence. Ta omogoča zajem ostrih posnetkov v izredno slabi svetlobi s pomočjo nočnega načina. Nič več stresenih fotografij ponoči, torej. Seveda pa stvar ne pomaga pri premikajočih subjektih, kot so ljudje, živali in avtomobili. Težko je pokazati kako dober je nočni način, ker fotke na kocu izgledajo, kot da so nastale podnevi – to je res noro dobra funkcija fotoaparata in jo je potrebno izkusiti v živo, da jo začneš res ceniti.

Oglej si še fotke, ki so nastale med testom in sam presodi kako in kaj:

Zaključek

P20 Pro je telefon, ki ga je enostavno priporočati, če ti finance to dopuščajo. Huawei je namreč vstopil v igro z največjimi in to se naposled pozna tudi na ceni. Vsi ti tehnološki bombončki pač stanejo in Huawei ni imun na rast cen, ki jih takšne reči prinesejo. Še vedno lahko posežeš po le malenkost manj fotografsko zmogljivem P20.

Naj za konec še omenim, da se zaposlen pri podjetju, ki za Huawei Slovenije izvaja PR aktivnost. V vednost in zavoljo transparentnosti. Za zapisanim kljub vsemu stojim 100%.


Posted

in

, ,

by