Fitbit Blaze – test

Na eni strani imamo pametne ure. Na drugi strani spektra pa so že dolgo časa prisotne ure za športno vadbo, ki beležijo korake, srčni utrip in tako naprej. Pametne ure so začele posvajati določene funkcije, ki jih ponujajo športne ure, hkrati pa so se na drugi strani začele športne ure približevati pametnim uram.

Fitbit Blaze počne ravno to. Blaze je po tej definiciji torej pametna športna ura, ki izkorišča procesorsko moč telefona v vašem žepu, zraven pa naverže še nekaj priročnih funkcij, ki jih običajno najdemo na pametnih urah. Poleg sledenja korakov (skupaj s podatkom o številu nadstropij, ki ste jih prehodili), beleženja pokurjenih kalorij, stalnega beleženja srčnega utripa in beleženja vašega spanca vam na zaslonu pokaže tudi obvestila o prejetih SMS sporočilih ter klicih. Lahko pa jo uporabite za upravljanje predvajanja glasbe na telefonu. Slednje je še kako priročno med vadbo.

fitbit_blaze001

Ura je zasnovana modularno, kar pomeni, da je sestavljena iz dveh delov: iz kovinskega okvirja z vpetjem za pas in plastičnega ohišja s samo uro, ki se vpne v okvir. Na levi strani je gumb za vračanje na začetni zaslon ter zbujanje ure (to lahko storite tudi z gesto – vzdignete roko kot bi želeli pogledat čas na uri), desno sta dva gumba za pomikanje po obvestilih oz. uravnavanje glasnosti predvajanja, na prednji strani pa je zaslon z ločljivostjo 240 × 180 slikovnih pik. Zaslon je občutljiv na dotik, kakopak. Celotna ura nima IP certifikata, kar pomeni, da vodne aktivnosti odpadejo. Seveda ne bo nič narobe, če vas ujame dež ali uro poškropite z vodo. Razlog, da Blaze nima IP certifikata pa je povsem praktičen – zavoljo uporabe altimetra s katerim zna na podlagi zračnega tlaka ugotoviti koliko ste se povzpeli oz. spustili, potrebuje odprtino skozi katero lahko meri ta tlak. Odprtine pa pomenijo točke vdora za vodo in posledično ura ni vodotesna. V kolikor bi bila vodotesna pa ne bi znala meriti tlaka, tako da … Fitbit so se odločili za eno od rešitev in tako pač je.

Blaze bo avtomatsko zaznal določene aktivnosti in jih začel beležiti. Med temi so tek, hoja, košarka, nogomet, tenis in uporaba eliptičnih naprav. Zahvala temu gre ogromnim količinam statističnih podatkov, ki jih imajo pri Fitbitu in na podlagi katerih lahko ura sama ugotovi kaj počnete. Za ostale vadbe boste morali ročno sprožiti beleženje aktivnosti. Potem pa je tukaj še FitStar – funkcija vodene vadbe, ki vas bo s časovnimi intervali in prikazom vadbe vodila čez ogrevanje ali pa kakšno bolj napredno vadbo. Zelo priročno za vse, ki bi morda raje odšteli nekaj evrov in imeli osebnega vaditelja ves čas na zapestju.

Kot da to ni dovolj so Fitbit v Blaze spravili še zmogljivo baterijo, ki je na testu redno beležila med štirimi in petimi dnevi avtonomije. Nekaj kar lahko pri pametni uri, ki ni Pebble, gladko pozabite. Ravno avtonomija me je pri vsem tem najbolj presenetila. Druga stvar pa je gotovo izdelava. Čeprav morda ne gre za najbolj modno ali kakovostno grajeno uro je Blaze vseeno zelo dobro grajena in kar je najbolj pomembno, tanka. Če upoštevam avtonomijo baterije me preseneča, kako so pri Fitbit dosegli tako tanek profil ure.

fitbit_blaze002

Na testu sem imel model ure, ki ima plastičen pas. Ta je za rabo med športnimi aktivnostmi najbolj primeren. Obstajata pa še dva pasova: kovinski in usnjen, ki vam bosta rpišla prav predvsem ob nekoliko bolj formalnih priložnostih. Dobra novica tukaj je morda ta, da vpetje na pasu zgleda dokaj standardno in bi se po vsej verjetnosti dalo uporabiti povsem standardne pasove, čeprav se ti morda ne bodo tako lepo zlili s kovinskim ohišjem.

Če bi moral izpostaviti kakšno pomanjkljivost na uri Blaze bi se ta nanašala predvsem na polnilno enoto, ki je nekoliko nerodna in predvsem deluje ceneno. Na srečo to nima nikakršnega vpliva na samo delovanje ure in tako ni nekaj kar bi uri Blaze resno lahko zameril. Tisti med vami, ki ste bolj napredni uporabniki takšnih in drugačnih športnih naprav pa boste morda razočarani, da ura nima GPS senzorja. Čeprav sem mislil, da bo to motilo mene se na koncu ni izkazalo, da bi GPS resnično pogrešal. Seveda bi bil dobrodošel – predvsem zato, da s seboj na vadno ne bi bilo potrebno nositi opeke, ki sliši na ime Nexus 6P. Če vam je GPS pomemben, potem bo treba pač seči nekoliko globlje v žep.

fitbit_blaze005

Ko smo ravno pri ceni – ta v času pisanja tega testa znaša 230 € pri BigBangu, ki je s posojo Fitbit Blaze ure tudi omogočil ta test. Če na Fitbit Blaze gledate kot pametno uro, potem za svojo ceno ponuja premalo oz. iščete na napačem mestu. Blaze je primarno naprava za bleženje vaših športnih aktivnosti, ki pa vam za bonus navrže še nekaj dodatkov, kot sem omenil že na začetku. Glede na avtonomijo baterije in fukncije, ki jih ponuja se mi cena ne zdi pretirana, a je hkrati tudi res, da je vse odvisno od vaših potreb.

Potegnimo črto: Fitbit Blaze je pametna športna ura, ki ponuja kar nekaj zanimivih funkcij, z dobro avtonomijo baterije, hkrati pa ji uspe obdržati zelo tanek profil, kar je pri športnih aktivnosti gotovo pomembno. Polnilec bi lahko bil nekoliko bolj premišljen, napredni uporabniki pa boste pogrešali GPS.

Še enkrat hvala BigBangu, da so mi posodili Blaze.

logo


Posted

in

,

by