Čokolada s konopljo … čokonoplja … konoplada?

Pozor, preden začneš brati tole si za podlago zavrti tale Mlakarjev komad ali pa, če ti Mlakar ni OK (barbar), tole

Moja glavna strast v življenju so večinoma stvari, ki jih napajajo baterije (pa ne, tiste stvari, pacek). Včasih pa potrebujem tudi kaj, kar da energijo meni in ko pade sladkor je čokolada običajno zelo dobra rešitev.  Morda se spomnite, kako sem pred časom v nabiralnik fasal čokolado blagovne znamke RAWR. Tisto je bila super čokolada, ki sem jo kasneje tudi nekajkrat kupil zase in za manjša darila. Prevrtimo čas naprej in v inboxu me pričaka mail: “Imamo čokolado s konopljo. Bi probal?” Ne vem, če se je pošiljatel sporočila počutil kot diler ali ne, ampak jaz sem preprost človek: vidim čokolado in jo pojem. Itak sem zagrabil šanso, da poskusim tudi tole s konopljinimi semeni. Kako sploh lahko rečeš ne brezplačni čokoladi? Also: za eno čokolado napišem objavo na blogu – kdaj si se pa ti nazadnje tako poceni prodal? Ah ja …

Začnimo z embalažo, ki je nadvse lepa. Gre za leseno škatlico z vžganim logotipom Mojačokolada.si v zgornjem levem vogalu in logotipom čokoladica spodaj desno (gre za embalažo, ki jo uporablja spletna prodajalna rjavih dobrot Mojačokolada.si). Škatlica je res lična in ker je embalaža pomembna je bil moj prvi stik s tole čokolado zelo przitiven. Če so toliko dela vložili v embalažo, bo čokolada gotovo dobra. Pričakovanja so bila visoka.

IMG_1541

Odprem škatlico in znotraj me pričaka čokolada (A bejž no?), posuta s konopljinimi semeni. Preden se poglobim v okus in vse ostalo pa še ena zadeva (da ne pozabim): čokolada je bila ustvarjena v sodelovanju med konoplja.net ter Mojačokolada.si. Čokolada vsebuje 60 % kakavovih delov ter 8 % konopljinih semen. Mislim, da ni potrebno poudarjati, da od tega ne bo nihče zadet. No, razen, če poješ preveč čokolade in fašeš t. i. sugar rush … pa sladkorno. Sama čokolada je zelo lepo zaokroženega okusa. Šele po petem koščku sem v okusu razbral rahel oreškast okus konopljinih semen, kar me je nekoliko presenetilo. Je pa potrebno upoštevati, da konopljinih semen še nikoli v življenju nisem jedel in nisem imel tudi najmanjše predstave, kakšen okus naj bi imela ta semena. Po tistem, ko sem znal ločiti oba okusa sem ugotovil, da se prav prijetno dopolnjujeta. Okus kakava lepo dopolni oreškast okus semen in končna izkušnja je zelo dobra. Predvsem sem vesel, da gre pri vsem tem za domač proizvod. Čokolada je narejena v bližini Domžal, semena konoplje so slovenskega porekla, kakav pa, kakopak, ni domač.

Po krajšem premisleku sem prišel do zaključka, da se kakšnega semena konoplje več res ne bi branil. Semena so namreč samo posuta po spodnji strani čokoladne tablice in jih v sami notranjosti ni. Okus semen ni premočen in zato morda ne bi bilo slabo, če bi jih bilo več. Kljub temu je čokolada zelo okusna. Tekstura je gladka in čokolada se lepo topi v ustih. To sta dva faktorja, ki sta zelo pomembna. Obstaja še mlečna izvedenka iste čokolade in mislim, da si bom v kratkem kupil tudi tisto. Tam bi pričakoval, da bo okus semen nekoliko bolj izrazit.

Čokolada s konoljinimi semeni: da ali ne? Da, brez dvoma. Predvsem pa sem vesel, da sem se prvič srečal s konopljinimi semeni in sedaj resno razmišljam, da bi si jih nabavil in jih dodajal v hrano. Po hitrem pregledu hranilnih vrednosti zgledajo kot odličen dodatek.

IMG_1547

Sedaj pa se vračam v svet naprav, ki jih poganjajo baterije in kjer je čokoladica le izraz za sponko, s katero povežeš kable.

Zavoljo transparentnosti: čokolado sem prejel brezplačno. Če zaradi moje objave kupiš tole čokolado, nimam od tega niti centa. Sem pa vesel, da lahko ponesem besedo o dobrem (slovenskem) izdelku med ljudi. 

 


Posted

in

,

by