Chipolo in Quick Shoelace – znanje iz Zasavja

Med uživancijo na letošnjem festivalu MetalDays mi Renee Vozelj (ki ga morda poznaš po pivu Knap) pošlje sporočilo: “Uroš, srečno, en skrivni namig, pet pogledat na štant od QuickShoeLace pa testiraj special edition Chipolo.”

OK, not what I was expecting, ampak potem me je pa že toliko matral firbec, da sem moral it pogledat, kaj se dogaja. Skupaj s kolegom odkorakam do štanta in tam je seveda David Knez s svojimi elastičnimi vezalkami. Beseda da besedo, v roki se pojavi šilce pelinkovca, debata sem in tja, kupim vezalke in grem. Aja, za Chipolo sem pa pozabil rečt. Budalo.

Naslednji dan ponovimo vajo in v roke dobim še en par vezalk in omenjeni Chipolo. Gor je natisnjen pentagram! Vesel kot ventilček grem še na koncerte in cel večer v žepu prenašam škatlo v kateri je Chipolo in še en par vezalk.

Teden mine in jaz valda pozabim sprobat to na lokaciji. Budalo (sori, Renee). Mine teden dni in doma končno odprem Chipolo, namestim app na telefon in sprobam. Da me ni vrglo na rit, gre zahvala zgolj dejstvu, da sem že sedel. Kapo dol ekipi Chipolo. Zakaj? Zato:

View this post on Instagram

A post shared by Uroš Miklavčič (@uros_m)

Zakaj se Chipolo dere Marjan? tl;dr verzija gre takole: Marjan je bil na festivalu s svojo izbranko. Marjan je imel polno glavo svoje izbranke. Marjan se je skril. Izbranka je hodila po kampu in ga klicala: “Maaaarjaaan!” Mnogi so ji priskočili na pomoč in kar na enkrat de je cel kamp drl. “Maaarjaaan!” Tako se je rodil klic, ki še danes odmeva po festivalskih kampih (ne le na MetalDays).

Chipolo

Skratka, Chipolo verjetno veš kaj je, ane? Če ne veš, gre za mali plošček z lukjno, s pomočjo katere ga lahko obesiš na ljubi predmet, ki ga morda pogosto založiš. Napravico so pogruntali iznajdljivi zasavci iz Trbovelj in ga pred leti prvič predstavili na platformi Kickstarter.

V Chipolu je bluetooth modul, s katerim se zadeva poveže na tvoj telefon. Ko telefon zgubi povezavo s Chipolom, si zapomni zadnjo lokacijo in ti tako pomaga najti predmet, na katerega je obešen. Še bolje – če si založil telefon in je ta še vedno povezan s Chipolom, lahko z dvoklikom na ploščku sprožiš zvočni signal na telefonu (v primeru MetalDays izvedenke, se ta dere “Maaarjaaan!”). Za še dodatno prikladnost pa poskrbijo vsi ostali uporabniki Chipola – če si izgubil svoj predmet in ne veš kje je, lahko v aplikaciji označiš svoj Chipolo kot izgubljen in vsak z naloženo aplikacijo Chipolo, ki zazna tvoj plošček, bo anonimno javil, kje in kdaj ga je zaznal. Si izgubil telefon in imaš naložen Chipolo app? Prijavi se na spletu in pozvoni s telefonom ali pa pošlji sporočilo najditelju, kje te lahko kontaktira.

Uf, veliko za en mali plošček, ane? Super uporabna stvar in odličen conversation starter :). Zavoljo transparentnosti pa še tole: Chipolo MetalDays edition sem prejel brezplačno. Žal mi je le, da ga nisem preizkusil že na festivalu, ker bi imeli ure in ure zabave z njim :). Sicer pa toplo priporočam nakup vsem, ki ste bolj pozabljive narave.

QuickShoeLace

Še ena uspešna zasavska zgodba s Kickstarterja pa sliši na ime QuickShoeLace in zadeva mi je vrnila All Starke v življenje. Ne me narobe razumet, ampak visoki model čevljev All Star je za popizdit nadležen za obuvat. Razpret vezalke, rinit not nogo na silo, ker jih nisi dovolj razprl , ponovno razpiranje, obuvanje in pol za nameček še enkrat zategnit cele vezalke. OK, ni panike, če boš dolgo obut, ampak za kakšne obiske in podobno se mi pa res ni dalo.

Tu v igro pridejo QuickShoeLace. V Tolminu sem si kupil prvi par in v kampu zmontiral zadevo na par All Stark, ki sem jih imel s seboj. Prvič, ko sem jih nataknil, sem vedel da je to to. In ja, nataknil. Nobenega odvezovanja in razpiranje. Primeš in potegneš na nogo, zatakneš zadnji konec na vrhu in greš. Balzam. Še isti večer sem šel z njimi še v mosh pit in vezalke se tudi tam super obnesejo. David Knez, mojster ki je pogruntal te vezalke, mi je kasneje podaril še par vezalk in jaz sem bil spet vesel kot ventilček, ker me je doma čakal še moj drugi par All Stark.

Vezalke lahko seveda zmontiraš na katerekoli čevlje, ki uporabljajo vezalke – pri čemer je montaža skrajno preprosta (zraven v škatli so pa tudi navodila). Se mi pa zdijo čevlji, ki so višji še posebno privlačen primer uporabe. Naslednja faza je, da jih preizkusim na svojih tekaških čevljih.

Skratka, David, hvala za podarjen par – zagotovo pa nabavim še par primerkov za ostalo obutev ;). Aja pa vse pohvale za embalažo – vezalke s pakirane v enako okroglo kovinsko šatlico, kot je pakiran globin (loščilo za čevlje). Zelo kul :).

Domače znanje

Da, tole pišem, ker sem se želel nekako zahvaliti za podarjena izdelka, kakopak. Vendar pa bi tole pisal tudi brez tega, ker želim poudariti, da gre za lokalno zasavsko znanje, ki je preraslo v dve resni podjetji in to zelo cenim. Vendar pa se to ne bi zgodilo brez super izdelka in tako Chipolo kot tudi QuickShoeLace to sta, zato bom z veseljem nabavil še kak kos obeh izdelkov. Če že ne lokalnega pa podprite vsaj domače, slovensko gospodarstvo in z nakupom katerega od teh izdelkov omogočite, da takšne dobre zgodbe živijo še naprej. Cheers!

 


Posted

in

,

by