Blogsi 2017 in kaj pride za njim …

Zbrati več kot 100 blogerjev na enem mestu ni enostavno. Zbrati 100 kakršnikoli ljudi je zalogaj, konec koncev (razen, če je kaj brezplačnega, potem imaš pa drug problem). Kakorkoli že, Eva Lozina (a.k.a. Nepopolna mama) je s konferenco Blogsi 2017 v hotelu Habakuk uspela narediti prav to.

Poleg blogerjev so bili prisotni tudi predstavniki raznih podjetij. Eni izmed njih so celo sodelovali na eni od okroglih miz. Druga je bila potem z blogerji. Tam sem med izbranimi sedel tudi jaz. Levo in desno od mene so sedela velika imena, kot sta Ana Žontar Kristanc (Anina kuhinja) ter Tjaša Deu (a.k.a. kat4K) in tako naprej. Kar želim povedat je to, da sem se čutil kar malo majhnega in nepomembnega. Recimo, da moj manjvrednostni kompleks še ni čisto izvenel.

OK, sedaj ko sem obdelal formalnosti pa na vtise. Ker to je tisto, kar je najbolj pomembno, ane? Blogsi 2017 je bil, kar se mene tiče, čisti uspeh. Spraviti 100 blogerjev (OK, iskreno rečeno blogerk, ker smo bili moški v resni manjšini) ob koncu avgusta v Maribor je, vsaj kar se mene tiče, resen dosežek. Lahko bi zaključil s to mislijo, amapk so implikacije tega dejstva nekoliko bolj daljnosežne, kot se zdi na prvi pogled.

Blogsi 2017 je pokazal, da so blogerji in vlogerji v Sloveniji morda končno pripravljeni zapustiti svoje vrtičke in stopiti tudi v sosednjega in se, dasiravno malce plašno, spoznati z vrstniki. To postavlja dober temelj za stvar, ki se bo morala zgoditi v prihodnje.

V kolikor je Blogsi 2017 postal dober temelj pa je namreč bolj pomembno, kaj se zgodi v naslednjih korakih. Od tukaj naprej bo potrebno resno spregovoriti o tistih neprijetnih vprašanjih in upam, da smo slovenski blogerji in blogerke končno postali dovolj zreli, da teh vprašanj ne bomo vzeli kot napad nase.

Da bo bolj jasno o čem govorim, bom navrgel nekaj naključnih vpršanj, ki se mi motajo po glavi in bi jih morali resno rešiti v čim krajšem možnem času.

  • Koliko izmed slovenskih blogerjev ima svoj poslovni model tudi pravno urejen? Koliko jih ima svoj s.p. ali pa podpisuje avtorske pogodbe in koliko izmed njih dela na črno?
  • Kako bi zgledal zakon o blogerjih? Dejstvo je, da je blogerska scena trenutno divji zahod. Pravil ni in to s pridom izkoriščajo tako blogerji, kot podjetja – ko bo to zaznal pravi organ bo hitro nastal problem. Če želimo, da scena na dolgi rok preživi je potrebno začeti razmišljati o zakonodaji, preden nas država prehiti po desni. Moramo vzpostaviti etični kodeks, ki bo služil kot osnova, ko se bo potrebno pogajati z državo okoli zakonov.
  • Tole je sedaj za blogerje starše: hipotetično s svojim blogom služite kar nekaj in se kar malo zanašate na dodaten priliv denarja. Otrok nekega dne pride do vas in izrazi željo, da se to preneha, ker noče biti več del tega. Kaj potem?
  • Za izdelek, ki ste ga promovirali se izkaže, da je z njim nekaj hudo narobe (vzemimo za primer Samsungov telefon Note 7, ki je z gorečimi baterijami naredil ogromno škode – ne samo podjetju ampak predvsem uporabnikom). Bralci vas začnejo natikati na kol. Kaj sedaj?
  • Za nekega blogerja veš, da laže in prikriva, da je dobil za objavo denar. Ker, kot sem prej omenil, nimamo zakonske podlage za blogerje, mu ne noreš pravno-formalno nič. Kaj storiš? Tak bloger namreč dela škodo vsem blogerjem, ki se trudijo delovati po etičnih in pravnih normah.

Takšnih in podobnih vprašanj se bomo morali lotiti v prihodnje in vem, da bo to prineslo kup negodovanja in morda celo prepirov, ker se določeni blogerji o tem niso pripravljeni pogovarjati. Vsi vemo zakaj in temu primerno je upravičeno pričakovati nek backlash, ki pa ga moramo preseči, če želimo, da bloganje kot poslovni model preživi.

Blogsi tako trenutno vidim kot najboljšo platformo, ki lahko popelje bloganje pod Alpami na nov nivo. Na nas pa je, če bomo znali to priložnost izkoristiti, ko/če nam bo ponujena.

Kakšne želje in načrte ima z Blogsi konferencami v prihodnje Eva iskreno povedano ne vem. Nisem imel časa, da bi jo vprašal, zato tega odgovora nimam. Kar sem zapisal so moje želje in moj vidik. Bodi dovolj za ta zapis.