B.o.B vs. Neil deGrasse Tyson

V kolikor morda ne veste kdo je B.o.B., vam ne zamerim in tudi sam bi živel v blaženi ignoranci do njega, če se pred kratkim ne bi zgodilo nekaj čudovitega. B.o.B. je svojim 2,9 milijona sledilcem začel razlagati zakaj meni, da je Zemlja dejansko ploščata. Še enkrat: človek je prepričan, da je Zemlja ploščata.

https://twitter.com/bobatl/status/691625973125627905?ref_src=twsrc%5Etfw

Vse to je pristalo na radarju astrofizika, podcasterja, TV voditelja in direktorja Hayden Planetariuma, Neila deGrassa Tysona. Upam, da mi Neila ni potrebno posebej predstavljati, sicer pa je tukaj vedno Google. Dovolj bo že, da je Neil za popularizacijo znanosti naredil ogromno in s tem lastnoročno vzpodbudil namalo mladih, da so začeli razmišljati o karieri znanstvenika.

Skratka, Neil je opazil B.o.B.ove nore tvite in se ni mogel upreti skušnjavi. Beseda je dala besedo, tvit je dal tvit in kar je sledilo je bil šnelkurs dejstev, s katerimi je Neil hitel popravil zmoto nadobudnega rapperja. Ali pač?

https://twitter.com/bobatl/status/691430107919945728?ref_src=twsrc%5Etfw

Na koncu je Neil vljudno zaključil, da kljub srednjeveškim zmotam, še vedno lahko uživamo v B.o.B.ovi glasbi. To se mi je zdelo zelo korektno z Neilove strani.

Vse skupaj bi šlo v anale twitterja tako hitro, kot je prišlo, če se B.o.B. ne bi resnično angažiral za svojo idejo in na svet poslal komad, ki ga je na brzino vrgel skupaj – vse skupaj z namenom, da Neilu pokaže kdo resnično živi pod kamnom (upam, da se vsi strinjamo kdo dejansko ždi pod tem skrilavcem). V komadu Flatline navrže nekaj puhlic in jih posveti Neilu z namenom, da ga dokončno postavi na svoje mesto.

Verjetno ni potrebno pretirano ugibati kaj se je zgodilo potem. Dasiravno je Neil velik ljubitelj rap in hip-hop glasbe pa njegov repertoar talentov žal ne zajema rapanja. Brez skrbi, Neil ima ogromno prijateljev in med njimi je tudi njegov nečak Tyson, ki je hitro priskočil na pomoč. Luč sveta je ogledal komad Flat to Fact. Da gre resnično za komad, ki je požegnan s strani Neila govori dejstvo, da Neil za potrebe štiklca ubesedi dva od svojih tvitov, ki jih je pred tem nameil B.o.B.u (če že sorodstvena vez ni dovolj).

Zgodba tako očitno še ni zaključena in komaj čakam, da se B.o.B. ponovno odzove. Le redko sem tako zelo zatopljen v kakšno dramo, ki se odvija na prostranih širjavah spleta, a tale je definitivno pritegnila mojo pozornost.

Problematika razmišljanja B.o.B.a ni toliko v tem, da je napačna (kar je dejstvo), ampak se kleč skriva nekje drugje. Človek ima na twitterju 2,9 milijona sledilcev na katere ima, hoče ali noče, velik vpliv. Imeti ogromno publiko pomeni imeti ogromno odgovornost. Biti človek z vplivom je odgovorna vloga, ki je kot take ne jemljejo vsi v tem položaju. Tako imamo vplivneže kot je Neil, ki svoj doseg s pridom izkoriščajo za širjenje dobrih misli in odstiranje pogledov; na drugi strani pa imamo regresivce, kot je B.o.B., ki s svojo ignoranco širijo nevednost in zastirajo pogled. To je bistvo tega problema.

Če torej potegnemo črto je izmenjava med Neilom in B.o.B.om po naravi sila zabavna, a v svojem bistvu dejansko precej zastrašujoča. Vse bolj evidentno postaja, da ob poplavi informacij nekateri enostvano več ne premorejo kritičnega filtra ampak pograbijo tisto kar je zanje najbolj intrigantno in enostavno. Fast food informacij, bi lahko rekli. Samo upamo lahko, da generacije kritičnih mislecev prevladajo nad šank komentatorji.


Posted

in

by