1 leto skupine Slovenski blogerji in blogerke na FB

Pred enim letom, 25. decembra 2016, sem na Facebooku ustvaril skupino Slovenski blogerji in blogerke, ker nikjer nisem našel nobene splošne skupine, ki bi povezovala vse blogerje. Bilo je veliko ožje zastavljenih skupin v katerih so se pogovarjali modne in beauty blogerke, kuharji in kuharice, mame in očetje s svojimi blogi … Nikjer pa ni bilo splošne skupine, zato sem jo ustvaril in poimenoval Slovenski blogerji in blogerke.

V začetku sem v skupino dodal nekaj prijateljev, ki blogajo in počasi je skupina dobivala člana za članom. Prvo eksplozijo članstva pa so povzročile modne in lepotne blogerke, ki so skupino čez noč napolnile in dosegli smo 200 članov.

Danes skupina šteje nekaj manj kot 800 članov ter članic in je dnevno aktivna. Najbolj priljubljena je objava [peskovnik], ki vsako sredo doživi novo različico, člani pa v njej lahko v komentarjih objavijo svoje nove zapise. S tem smo se izognili vsesplošnemu smetenju po skupini, ki je še vedno primarno namenjena izmenjavi mnenj, reševanju problemov in iskanju novih poslovnih priložnosti.

Skupina je sicer zaprtega tipa, a smo do danes, če se ne motim, iz skupine izključili le eno osebo, kar štejem za izjemen uspeh in indikator, da smo v skupini res ljudje, ki želimo poglobiti znanje s področja bloganja.

Potem je tukaj še nekaj tistih, ki so tukaj bolj iz firbca ali pa tipajo teren za zagon lastnega bloga. Najbolj pa sem vesel predstavnikov agencij in podjetij, ki tu in tam ponudijo kakšno poslovno priložnost oz. sodelovanje. V enem letu se je pojavilo kar nekaj takšnih oblik sodelovanja in upam, da bo v prihodnje še bolje.

V skupini Slovenski blogerji in blogerke pa se je rodila tudi skupina Instagramies Slovenia.

Pregled v statistiko skupine Slovenski blogerji in blogerke razkrije še nekaj presenetljivih ugotovitev. Izmed slabih 800 članov je na mesec aktivnih kar preko 700 članov. To pomeni, da je le malo takšnih, ki so se v skupino vključili in nato pozabili nanjo.

Največ članov je iz Ljubljane (342), sledijo Maribor (62), Celje (26), Kranj (25), Ptuj (11), Novo mesto (10), Koper (10), Domžale (9), Kamnik (8) in Nova Gorica (7).

Kar me najbolj veseli, je struktura članov po spolu, kjer ženske z naskokom s 79,6 % vodijo pred moškimi, ki predstavljajo le 20,4 % članstva.

Starostno nas je največ med 25 in 34 leti. Ostali so večinoma porazdeljeni v starostni skupini 18–24 let in 35–44 let. Nekaj članov je zaznati tudi v skupini 45–54 let.

Žal/na srečo FB hrani statistiko le za zadnjih 6 mesecev, a lahko vidimo, da je rast skupine še vedno dokaj linearna (povprečno 2,62 člana na dan) in ob takšni napovedi lahko sklepamo, da bomo prebili mejo 1.000 članov čez 82 dni oz. 19. marca 2018.

Tako nekako zaključujemo prvo leto skupine in zremo naprej. Kaj bo prineslo novo leto še ne vem. Imam nekaj idej in z nekaj spremembami na moji strani bom lahko nekaj več časa namenil tudi tej skupini. Vsekakor bo potrebno speljati kakšno neformalno druženje, morda organizirati kakšno formalno konferenco in pripraviti kakšne ugodnosti za člane. Več o tem pa ko nastopi pravi trenutek.

Srečno v prihajajočem letu in obilo uspešnih sodelovanj ter odmevnih zapisov.


Posted

in

,

by